Έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Οι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης» για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή

  • Από τον Matt McGrath & την Georgina Rannard
  • Στο Ιντερλάκεν και στο Κάρντιφ

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Επιστήμονες από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συναντώνται στην Ελβετία όπου λιώνουν οι παγετώνες.

Μια σημαντική νέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή είναι ένας «οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η καθαρή ενέργεια και η τεχνολογία μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποτραπεί μια αυξανόμενη κλιματική καταστροφή.

Αλλά σε μια συνάντηση στην Ελβετία για να αναγνωρίσουν τα ευρήματά τους, οι κλιματικοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένας βασικός στόχος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα χαθεί.

Η έκθεσή τους δείχνει πώς οι γρήγορες περικοπές στα ορυκτά καύσιμα μπορούν να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε απάντηση στα ευρήματα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι όλες οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τα καθαρά μηδενικά σχέδιά τους μέσα σε μια δεκαετία. Αυτοί οι στόχοι απαιτούν ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

«Η ευκαιρία να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο και βιώσιμο μέλλον για όλους κλείνει γρήγορα», αναφέρει η έκθεση.

Οι κυβερνήσεις είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να δράσουν για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που υπερβαίνει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Όμως ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 C και τώρα οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τον 1,5 C στη δεκαετία του 2030.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή – του επιστημονικού φορέα που συμβουλεύει τον ΟΗΕ για την άνοδο της θερμοκρασίας – έχει συμφωνηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.

READ  Αγορές Ασίας-Ειρηνικού, Πρακτικά Fed, Πληθωρισμός, PMI, Λιανικές πωλήσεις Σιγκαπούρης, Υπηρεσίες Caixin

Η νέα τους μελέτη στοχεύει να συμπυκνώσει σε έναν λεπτό τόμο πολλά βασικά ευρήματα σχετικά με τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις λύσεις στην κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκαν από το 2018.

Περιγράφει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στον κόσμο και εξηγεί ότι αυτές θα επιδεινωθούν.

Μέχρι το 2100, ακραίες παράκτιες πλημμύρες μια φορά τον αιώνα αναμένεται να συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στις μισές τοποθεσίες παλίρροιας στον κόσμο – όπου γίνονται αρχεία στάθμης της θάλασσας.

Η συγκέντρωση του αερίου του θερμοκηπίου CO2 στην ατμόσφαιρα είναι η υψηλότερη εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια. Ο κόσμος είναι πλέον θερμότερος από ό,τι ήταν τα τελευταία 125.000 χρόνια – και θα γίνει ακόμη θερμότερος την επόμενη δεκαετία.

«Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μην φτάσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και σε ένα σενάριο πολύ χαμηλών αερίων θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση.

«Αν στοχεύσουμε στον 1,5 C και φτάσουμε στους 1,6 C, είναι πολύ καλύτερο από το να λέμε ότι είναι πολύ αργά και είμαστε καταδικασμένοι και δεν προσπαθώ καν», είπε ο Δρ Friedrich Otto του Imperial College. Η κύρια ομάδα συγγραφής της έκθεσης είπε στο BBC News.

«Νομίζω ότι αυτή η έκθεση δείχνει πολύ, πολύ ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να κερδίσει με την προσπάθεια».

Η σύνθεση δείχνει ότι οι προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από υπάρχουσες υποδομές ορυκτών καυσίμων, όπως πετρελαιοπηγές και αγωγοί φυσικού αερίου, θα σπάσουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό άνθρακα – την ποσότητα CO2 που μπορεί ακόμα να εκπέμπεται – για να παραμείνει κάτω από αυτό το βασικό όριο θερμοκρασίας.

READ  Schultz: Ενώ η απόλυση του Nate McMillan είναι δικαιολογημένη, τα προβλήματα των Hawks ξεπερνούν την προπονητική

Αν και τα νέα έργα, όπως το λάδι ιτιάς στις ΗΠΑ ή το ανθρακωρυχείο Cumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αναφέρονται ρητά, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες έχουν κάποιες αμφιβολίες για τον αντίκτυπό τους.

«Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία (για τα ορυκτά καύσιμα), αλλά είναι σαφές ότι η υποδομή ορυκτών καυσίμων που ήδη διαθέτουμε θα ξεπεράσει αυτόν τον προϋπολογισμό άνθρακα», ο Δρ Oliver Geden, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας, της έκθεσης. Ο επικεφαλής συγγραφέας, είπε στο BBC News.

λεζάντα εικόνας,

Κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο συνέταξαν μια έκθεση του ΟΗΕ που πρέπει να συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις

«Ο υπόλοιπος προϋπολογισμός άνθρακα για το άνοιγμα νέων υποδομών ορυκτών καυσίμων σίγουρα δεν είναι συμβατός με τον στόχο 1,5C».

Το έγγραφο υποστηρίζει σθεναρά ότι η υπέρβαση του 1,5 C δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, καθώς είναι απλώς μια «προσωρινή υπέρβαση».

Οι συγγραφείς είναι αισιόδοξοι ότι δραματικές αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα, υποδεικνύοντας τεράστιες πτώσεις στο κόστος της ενέργειας που παράγεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι αλλαγές που οδηγούνται από τους καταναλωτές όσον αφορά τη διατροφή, τη σπατάλη τροφίμων και τη στροφή προς τις μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσαν να επιτύχουν σημαντικές περικοπές στις εκπομπές από πολλούς τομείς.

Αλλά η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι εκτός από την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών όσο το δυνατόν συντομότερα, θα απαιτηθεί μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τεχνολογίας αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να επαναφέρει τη θερμοκρασία της Γης υπό έλεγχο και κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

READ  Η αστυνομία του Gladstone επιβεβαίωσε τον θάνατο του αγνοούμενου 13χρονου Jayden Robker

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν τις αμφιβολίες τους ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι αναπόδεικτες.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να συμβεί, αλλά η περιοχή απομάκρυνσης του άνθρακα και οι ιδέες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα αποσπούν την προσοχή», δήλωσε η Lili Fuhr του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικού Δικαίου, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρίαση επικύρωσης.

“Αλλά νομίζω ότι οι υποστηρικτές αυτών των τεχνολογιών θα το υποστηρίξουν για να πουν ότι είναι μια μεγάλη έκκληση για επένδυση στην απομάκρυνση του άνθρακα.”

Σε απάντηση στο κάλεσμα της έκθεσης για πιο επείγουσα δράση, ο ΟΗΕ Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις χώρες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για το καθαρό μηδέν μέσα σε μια δεκαετία.

«Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών πρέπει να δεσμευτούν να επιτύχουν το καθαρό μηδέν όσο το δυνατόν περισσότερο έως το 2040, ένα όριο που πρέπει όλοι να σέβονται», ανέφερε σε δήλωσή του. Κάλεσε επίσης χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που έχουν ανακοινώσει καθαρά μηδενικά σχέδια μετά το 2050, να προσπαθήσουν να τα προωθήσουν κατά μια δεκαετία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *