Η ακρόαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη διαγραφή φοιτητικού δανείου, εξηγείται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (AP) — Το Ανώτατο Δικαστήριο Ακούστε επιχειρήματα σχετικά με το σχέδιο ελάφρυνσης των φοιτητικών δανείων του Προέδρου Τζο ΜπάιντενΑυτό επηρεάζει εκατομμύρια δανειολήπτες.

Μέχρι στιγμής, οι διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστές δεν έχουν εφαρμόσει το σχέδιο του Δημοκρατικού προέδρου και μένει να δούμε πώς θα απαντήσει το δικαστήριο που κυριαρχούν οι 6-3 συντηρητικοί.. Οι ένορκοι έχουν προγραμματίσει δύο ώρες συζητήσεων την Τρίτη για την υπόθεση, αλλά αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο. Το κοινό μπορεί να το ακούσει Ιστοσελίδα του Δικαστηρίου 10 π.μ. EST.

Τι να περιμένετε και τι να περιμένετε πριν από την ακρόαση:

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα συγχώρεσης;

Ένα πρόγραμμα διαγραφής δανείου που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο θα ακύρωνε 10.000 $ σε ομοσπονδιακό φοιτητικό δάνειο για άτομα με εισόδημα κάτω των 125.000 $ ή οικογένειες με εισόδημα κάτω των 250.000 $ ετησίως. Οι αποδέκτες του Pell Grant έχουν συνήθως επιπλέον 10.000 $ σε συγχώρεση δανείου εάν επιδείξουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Οι φοιτητές του κολεγίου είναι επιλέξιμοι εάν εξοφλήσουν τα δάνειά τους πριν από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το σχέδιο θα καταστήσει 43 εκατομμύρια δανειολήπτες επιλέξιμους για κάποια διαγραφή δανείων, ενώ 20 εκατομμύρια θα μπορούσαν να διαγράψουν πλήρως το χρέος τους.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για ελάφρυνση χρέους και 16 εκατομμύρια έχουν ήδη εγκριθεί για την ελάφρυνση τους. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είπε ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Πώς κατέληξε αυτό το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδικάζει δύο προσφυγές κατά του σχεδίου. Το ένα περιλαμβάνει τις έξι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που έκαναν μήνυση. Ένα άλλο αφορούσε υπόθεση που είχαν σχηματιστεί από δύο μαθητές.

READ  Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει ότι απέκρουσε μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία

Το κατώτερο δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση που αφορούσε τις πολιτείες Αρκάνσας, Αϊόβα, Κάνσας, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Νότια Καρολίνα. Το δικαστήριο έκρινε ότι το καθεστώς δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί καθώς δεν επηρέαζε τις πολιτείες. Αλλά μια ομάδα τριών ομοσπονδιακών εφετείων δικαστών στο Εφετείο των ΗΠΑ για το 8ο Circuit – όλοι διορίστηκαν από Ρεπουμπλικάνους προέδρους – έθεσαν το σχέδιο σε αναμονή για έφεση.. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να το εξετάσει.

Η περίπτωση των φοιτητών είναι η Myra Brown, η οποία δεν ήταν επιλέξιμη για ελάφρυνση χρέους επειδή τα δάνειά της χορηγούνταν εμπορικά, και ο Alexander Taylor, ο οποίος ήταν επιλέξιμος για μόλις 10.000 $ και όχι το σύνολο των $20.000 επειδή δεν έλαβε επιχορήγηση Pell. Μεταξύ άλλων, λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ακολούθησε τη δέουσα διαδικασία για την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Μαρκ Πίτμαν με έδρα το Τέξας τάχθηκε στο πλευρό των φοιτητών για την υποψηφιότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αποφάσισε επίσης να μπλοκάρει το έργο. Κυβέρνησε ο Πίτμαν Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έλαβε σαφή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο να εφαρμόσει το σχέδιο. Ένα ομοσπονδιακό εφετείο άφησε σε ισχύ την απόφαση του Pitman και το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να αναλάβει την υπόθεση με την αμφισβήτηση των πολιτειών.

Πώς ο Μπάιντεν ακύρωσε το χρέος;

Για να ακυρώσει το χρέος των φοιτητικών δανείων, η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίστηκε στον Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση για τις Ευκαιρίες για Φοιτητές, κοινώς γνωστό ως νόμος ΗΡΩΩΝ. Αρχικά θεσπίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο νόμος είχε αρχικά σκοπό να αποτρέψει τα μέλη των δυνάμεων να βρίσκονται σε οικονομικά μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τώρα επεκτάθηκε, επιτρέπει στον Υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί ή να τροποποιήσει τους όρους των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων όπως απαιτείται σε σχέση με μια εθνική έκτακτη ανάγκη.

READ  Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα σημείωσε 27 πόντους στο δεύτερο παιχνίδι του ΝΒΑ Summer League

Ο Τραμπ, Ρεπουμπλικανός, κήρυξε την πανδημία του COVID-19 εθνική έκτακτη ανάγκη τον Μάρτιο του 2020, αλλά ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η θητεία θα λήξει στις 11 Μαΐου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι ο τερματισμός της εθνικής έκτακτης ανάγκης δεν θα αλλάξει το νομικό επιχείρημα για την ακύρωση των φοιτητικών δανείων Επειδή η πανδημία επηρέασε εκατομμύρια δανειολήπτες φοιτητικών δανείων, μπορεί να έχουν μείνει πίσω στα δάνειά τους κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης.

Τι μπορούν να ρωτήσουν οι δικαστές;

Αναμένεται από τους δικαστές να επικεντρωθούν σε μια σειρά από μεγαλύτερα ζητήματα. Πρώτον, η νομική έννοια της «στάσεως» είναι αν τα κράτη και οι δύο δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν μήνυση κατά του έργου. Εάν δεν το κάνουν, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει. Για να αποδείξουν τη θέση τους, τα κράτη και οι δανειολήπτες πρέπει να αποδείξουν σε κάποιο βαθμό ότι επηρεάζονται οικονομικά από το καθεστώς.

Πέρα από τη στάση, οι δικαστές θα ρωτήσουν εάν ο νόμος HEROES έδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν την εξουσία να εφαρμόσει το πρόγραμμα και πώς λειτούργησε.

Πότε θα γνωρίζουν οι δανειολήπτες το αποτέλεσμα;

Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να μάθουν οι δανειολήπτες την έκβαση της υπόθεσης, αλλά υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Το δικαστήριο συνήθως εκδίδει όλες τις αποφάσεις του μέχρι το τέλος Ιουνίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Είτε ακυρωθεί το δάνειο είτε όχι, η επίλυση της υπόθεσης θα φέρει αλλαγές. Οι πληρωμές ομοσπονδιακού φοιτητικού δανείου έχουν ανασταλεί επί του παρόντος και θα λήξουν 60 ημέρες μετά την επίλυση της υπόθεσης.. Εάν η υπόθεση δεν επιλυθεί έως τις 30 Ιουνίου, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά από 60 ημέρες.

READ  Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν σχετικά με τα αεροσκάφη προς την Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη

___

Ακολουθήστε την κάλυψη του AP για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη διεύθυνση https://apnews.com/hub/us-supreme-court.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *