Η δοκιμή SpaceX εκτοξεύει το Starship Rocket του: Πώς να παρακολουθήσετε

Το ασημένιο όραμα του Έλον Μασκ να στέλνει ανθρώπους στο φεγγάρι και τον Άρη βρίσκεται κοντά σε έναν πύργο εκτόξευσης 480 ποδιών στη νότια γωνία του Τέξας. Είναι ο νέος πύραυλος SpaceX που ονομάζεται Starship, ο οποίος είναι πιο ισχυρός από οποιοδήποτε όχημα που έχει πάει ποτέ στο διάστημα.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, η SpaceX θα επιχειρήσει να εκτοξεύσει ένα πρωτότυπο Starship στο διάστημα για πρώτη φορά. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την πτήση.

Το Starship και ο υπερβαρύς ενισχυτής που θα το μεταφέρει σε τροχιά έχει προγραμματιστεί να φορτωθούν με προωθητικά νωρίς τη Δευτέρα στο χώρο δοκιμών SpaceX στο Τέξας έξω από το Brownsville. Η εξέδρα εκτόξευσης, γνωστή ως SpaceX Starbase, βρίσκεται κοντά στον Κόλπο του Μεξικού.

Η SpaceX έχει προγραμματίσει την πτήση για τις 8 π.μ. ET και θα μπορούσε να εκτοξευθεί οποιαδήποτε στιγμή πριν από τις 10:30 π.μ., είπε η εταιρεία. στο κανάλι του στο YouTube 45 λεπτά πριν ο πύραυλος είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Εάν προκύψουν προβλήματα και το SpaceX δεν μπορεί να εκτοξευτεί τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να προσπαθεί όλη την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθεσίας εκτόξευσης Φαινόταν θολό Απόγευμα Κυριακής, είπε η SpaceX Ο καιρός είναι «αρκετά καλός αύριο το πρωί, αλλά προσέχουμε την κουρά του ανέμου».

Είναι ο ψηλότερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ – 394 πόδια ή σχεδόν 90 πόδια ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας συμπεριλαμβανομένου του πλίνθου.

Διαθέτει τους περισσότερους κινητήρες ποτέ σε ενισχυτή πυραύλων: ένα εξαιρετικά βαρύ, χαμηλότερο τμήμα που ωθεί το πάνω διαστημόπλοιο σε τροχιά, με τους 33 ισχυρούς κινητήρες Raptor του SpaceX να προεξέχουν από τη βάση του. Μπορούν να δημιουργήσουν 16 εκατομμύρια λίβρες ώθησης με τέρμα γκάζι, περισσότερο από το Saturn V που μετέφερε τους αστροναύτες του Απόλλωνα στη Σελήνη.

READ  Ο Πούτιν χαιρέτισε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας ως εκλογική νίκη

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο. Ο υπερ-βαρύς ενισχυτής προσγειώνεται όπως οι μικρότεροι πύραυλοι Falcon 9 της SpaceX και μπορεί να επιστρέψει από τη διαστημική κοιλιά στην ατμόσφαιρα σαν αλεξιπτωτιστής πριν το διαστημόπλοιο πάει κατακόρυφα για προσγείωση.

Ο τρέχων πύραυλος Falcon 9 της SpaceX είναι ο πιο συχνά εκτοξευόμενος πύραυλος στον κόσμο. Έχει σταλεί στο διάστημα 24 φορές το 2023, με πιο πρόσφατη την Παρασκευή το βράδυ.

Το Starship είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο και περισσότερους ανθρώπους από το Falcon 9. Και επειδή είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο, το Starship θα μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης ωφέλιμων φορτίων σε τροχιά.

Η NASA πληρώνει τη SpaceX για να αναπτύξει μια έκδοση του οχήματος που θα μεταφέρει αστροναύτες από τη σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια της Σελήνης για τις αποστολές Artemis III και IV αργότερα μέσα στη δεκαετία. Στέλνοντας ανθρώπους στον Άρη ο κ. Το διαστημόπλοιο είναι κεντρικό στο όραμα του Μασκ.

Για τη δοκιμαστική πτήση της Δευτέρας, το Starship θα περάσει μέρος της τροχιάς του γύρω από τη Γη ξεκινώντας από το Τέξας και πιτσιλίζοντας στα νερά ανοιχτά της Χαβάης.

Τελικά το SpaceX ελπίζει να επαναχρησιμοποιήσει τόσο το Superheavy Booster όσο και το Starship Orbital Vehicle για μελλοντικές εκτοξεύσεις και να τα προσγειώσει τακτικά. Αλλά τη Δευτέρα το διαστημόπλοιο θα πέσει στον ωκεανό και θα βυθιστεί. Θεωρούνται η πρώτη δοκιμή των οχημάτων και τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους μηχανικούς να διορθώσουν ό,τι δεν λειτουργεί και να κάνουν βελτιώσεις.

READ  Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Ζωντανές ενημερώσεις - The New York Times

Περίπου οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση της Δευτέρας, ο υπερβαρύς ενισχυτής θα εκτοξευθεί στον Κόλπο του Μεξικού. Το όχημα Starship θα πετάξει ψηλά στο διάστημα, θα φτάσει σε ύψος περίπου 150 μιλίων και θα κάνει κύκλους γύρω από τη Γη πριν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα. Περίπου 90 λεπτά μετά την εκτόξευση, εάν επιβιώσει από την επανείσοδό του, θα εκτοξευθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 62 μίλια βόρεια του νησιού Kauai.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *