Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα «χτυπήθηκαν περισσότερο» εάν το πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολάρια

  • Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια κίνηση που δεν περίμεναν οι αγορές πετρελαίου.
  • Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
  • “Είναι ένας φόρος σε κάθε οικονομία εισαγωγής πετρελαίου. Δεν είναι οι ΗΠΑ που αισθάνονται τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο 100 δολαρίων”, δήλωσε ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της Raymond James.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Esso Fawley, που λειτουργεί από την Exxon Mobil, την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020, στο Fawley του Ηνωμένου Βασιλείου.

Luke MacGregor | Bloomberg | Καλές εικόνες

Μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του αύξησε τις τιμές του πετρελαίου – και οι αναλυτές λένε ότι οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα υποφέρουν περισσότερο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν ορισμένοι.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια κίνηση που δεν περίμεναν οι αγορές πετρελαίου.

“Αυτός είναι ένας φόρος σε κάθε οικονομία εισαγωγής πετρελαίου”, δήλωσε ο Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James.

«Δεν θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα βιώσουν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο 100 δολαρίων, αλλά χώρες χωρίς εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία… για να αναφέρουμε μερικά μεγάλα παραδείγματα», είπε ο Μολτσάνοφ.

Οι εθελοντικές περικοπές από τις χώρες στον κλάδο του πετρελαίου ξεκίνησαν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία Μειώστε την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα Μέχρι το τέλος του έτους, άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν επίσης μειώνουν την παραγωγή.

READ  Η NASA και το Axiom αποκαλύπτουν νέες διαστημικές στολές για την αποστολή Artemis III Moon Mission

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 0,57% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

«Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου και τις σχετικές αυξήσεις των τιμών του αργού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και έχουν υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα συστήματα πρωτογενούς ενέργειας τους», δήλωσε ο Henning Klostein, διευθυντής του Eurasia Group.

Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας.

Χένινγκ Κλόσταϊν

Διευθυντής του Ομίλου Eurasia

Διαβάστε περισσότερα για την ενέργεια από το CNBC Pro

«Παρόλο που εξακολουθούν να επωφελούνται από το μειωμένο ρωσικό αέριο, υποφέρουν ήδη από τις υψηλές τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου», είπε ο Glostein.

«Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας».

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία Περίπου το 40% λογαριασμοί Η συνολική του παροχή ενέργειας.

«Η έλλειψη σημαντικής εγχώριας παραγωγής, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε.

Νότια Κορέα

Για τη Νότια Κορέα παράγει λάδι Οι κύριες ενεργειακές του απαιτήσεις είναιΣύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία βασίζονται στο εισαγόμενο πετρέλαιο για περισσότερο από 75%,» επεσήμανε ο Μολτσάνοφ.

Η Ευρώπη και η Κίνα είναι «πολύ εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Κλόσταϊν.

READ  Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν λόγω των κερδών, τα κέρδη ξεπέρασαν εν μέσω περικοπών κόστους

Ωστόσο, η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς χαμηλότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, και η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως σε πυρηνικά, άνθρακα και φυσικό αέριο, αλλά βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα στο μείγμα πρωτογενούς ενέργειας.

Ο Μολτσάνοφ είπε ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές που “δεν έχουν την ικανότητα σε ξένο νόμισμα να υποστηρίξουν αυτές τις εισαγωγές καυσίμων” θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων. Ονόμασε την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως ευάλωτες οικονομίες.

Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο εγχώρια και βασίζεται 100% στις εισαγωγές, θα πληγεί περισσότερο, πρόσθεσε.

Οι πύργοι ψύξης απελευθερώνουν ατμό στο συγκρότημα διυλιστηρίων και χημικών εργοστασίων Leuna, όπου βρίσκονται διυλιστήρια και εργοστάσια που διαχειρίζεται η TotalEnergies, στη Leuna της Γερμανίας, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.

Christian Bocsi | Bloomberg | Καλές εικόνες

«Οι χώρες με χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και οι χώρες που είναι εισαγωγείς θα επηρεαστούν περισσότερο από την τιμολόγηση του πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε η Amrita Sen, ιδρύτρια της Energy Aspects.

Ωστόσο, με τα 100 δολάρια το βαρέλι πιθανόν στον ορίζοντα, ο Μολτσάνοφ είπε ότι η υψηλή τιμή δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ και δεν πρόκειται να είναι ένα «μόνιμο οροπέδιο».

“Μακροπρόθεσμα, οι τιμές πιθανότατα θα είναι περισσότερο σύμφωνες με το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα” – περίπου 80 έως 90 $ περίπου, είπε.

«Μόλις το αργό πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, ωθεί τους παραγωγούς να αυξήσουν ξανά την παραγωγή», είπε ο Κλόσταϊν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *