Η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο της Λιβύης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μελόνι στην Τρίπολη

ΡΩΜΗ/ΤΡΙΠΟΛΗ, 28 Ιανουαρίου (Reuters) – Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) υπέγραψαν συμφωνία παραγωγής φυσικού αερίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σάββατο με στόχο την αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη παρά την ανασφάλεια και την πολιτική αναταραχή στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά της Λιβύης και για εξαγωγές.

Η παραγωγή θα φτάσει σε ένα οροπέδιο 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα ξεκινώντας το 2026, ανέφερε η Eni σε δήλωση.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ενισχύει τον ρόλο της Eni ως ηγετικό φορέα εκμετάλλευσης της χώρας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Claudio Descalzi.

Ο Μελόνι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Abdulhamid al-Tibeba, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), στην Τρίπολη για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν επίσης στη μετανάστευση σε όλη τη Μεσόγειο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Descalzi, ο πρόεδρος της NOC Farhad Bengdara είπε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο διήρκεσε 25 χρόνια και ήταν η πιο σημαντική νέα επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και αλλού τον περασμένο χρόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιταλία είναι ήδη ηγέτης στην εξόρυξη φυσικού αερίου από την Αλγερία, όπου χτίζει μια νέα στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει μια επένδυση στην κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrac για να τη βοηθήσει να αντιστρέψει χρόνια φθίνουσας παραγωγής.

READ  Η Νότια Καρολίνα κερδίζει το γυναικείο πρωτάθλημα NCAA: NPR

Πολιτικός κίνδυνος

Ωστόσο, οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Τρίπολη θα μπορούσαν να υπονομευθούν από την εσωτερική σύγκρουση της Λιβύης, η οποία έχει διχάσει τη χώρα ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες που συναγωνίζονται για τον έλεγχο της κυβέρνησης και αρνούνται η μία τις αξιώσεις της άλλης για πολιτική νομιμότητα.

Υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα, ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου του Ντμπέιμπα, Μοχάμεντ Ουν, απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να συνάψει η NOC με την Ιταλία, λέγοντας σε βίντεο στον ιστότοπο του υπουργείου ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο.

Ο Descalci της Eni είπε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης μια εγκατάσταση δέσμευσης άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Ο πρόεδρος της NOC Bengtara διορίστηκε πέρυσι από τον Dbeibah, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση εγκαταστάθηκε το 2021 μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το ανατολικό κοινοβούλιο και οι φατρίες που το υποστηρίζουν δήλωσαν στις αρχές του περασμένου έτους ότι η κυβέρνηση δεν ήταν πλέον νόμιμη, απορρίπτοντας τόσο τον διορισμό του Μπενγκτάρα όσο και τις συμφωνίες της Τρίπολης με ξένα κράτη.

Το χάος στη Λιβύη μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι έχει αφήσει μεγάλο μέρος της χώρας στα χέρια ένοπλων φατριών.

Σε δηλώσεις στον Τύπο, ο ΝτιΠέμπα και ο Μελόνι συζήτησαν επίσης την παράνομη μετανάστευση από τη Λιβύη στην Ιταλία, την οποία ο δεξιός ηγέτης της Ρώμης έκανε κεντρικό στην πολιτική του εκστρατεία όταν ανήλθε στην εξουσία.

Ο Ντμπέιμπα είπε ότι η Ιταλία θα στηρίξει τη Λιβύη παρέχοντας νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης.

READ  Ο Matt Strahm του Phillies διαφωνεί με τις ομάδες MLB που επεκτείνουν τις πωλήσεις αλκοόλ

Η ανασφάλεια και η ανομία έχουν καταστήσει τη Λιβύη ένα μεγάλο, αν και επικίνδυνο, λιμάνι για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά μέσω Ιταλίας. Κάθε χρόνο εκατοντάδες μετανάστες πεθαίνουν προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντόσι, ο οποίος επιβλέπει το μεταναστευτικό ζήτημα για τη Ρώμη, συνόδευσε τη Μελόνι στη Λιβύη, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Αναφορά από τον Ayman al-Warbali στη Λιβύη και τον Gavin Jones στη Ρώμη. Πρόσθετες αναφορές από τον Ahmed Dolba και τον Enes Alashrey στο Κάιρο. Από τους Angus McDowall και Gavin Jones. Επιμέλεια Κλέλια Οζιέλ

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *