Η Κίνα υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη 5% έως το 2023

Σχόλιο

Η Κίνα δεσμεύτηκε να επεκτείνει την οικονομία της κατά «περίπου 5 τοις εκατό» φέτος, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην τρίτη θητεία του. .

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, άνοιξε στο Πεκίνο την Κυριακή, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να εκδίδει μια δήλωση που προσπαθούσε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην κινεζική ηγεσία.

Ο Λι επαίνεσε την ηγεσία του Σι, περιγράφοντας το «αστατικό διεθνές περιβάλλον», τις «αβεβαιότητες» και τους «κρυφούς κινδύνους» που αντιμετωπίζει η χώρα του καθώς ανακάμπτει από χρόνια απομόνωσης και ακρωτηριασμένες επιχειρήσεις κορωνοϊού.

«Ο αγώνας δημιουργεί νοημοσύνη. «Η σκληρή δουλειά θα κερδίσει το μέλλον», είπε ο Λι σε μια ομιλία που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, δεσμευόμενος να επεκτείνει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προσπάθειες για τον περιορισμό της ανάπτυξής της.

Το φετινό Liangui, ή δύο συνεδριάσεις – διπλές συνεδριάσεις ενός συμβουλευτικού οργάνου, της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το οποίο έχει περίπου 3.000 μέλη που εκπροσωπούν διάφορους τομείς της κοινωνίας – έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας και αλλαγής . Για τη χώρα.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο αναμένεται να επισημάνει διορισμούς ανώτερων στελεχών και να δώσει στον Σι και στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στη λήψη αποφάσεων που προηγουμένως είχαν ανατεθεί σε κυβερνητικά όργανα.

Ο Κινέζος ηγέτης Xi κάνει «ριζική» μετάβαση καθώς εδραιώνει την εξουσία

Σε ένα συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, ο Σι αψήφησε τους κανόνες διαδοχής για να επιδιώξει μια τρίτη πενταετή θητεία, ανοίγοντας το δρόμο για την επί δεκαετίες παραμονή του στην εξουσία. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική ηγεσία με επικεφαλής τον Σι επέβλεψε μια χαοτική ανατροπή της πολυετούς πολιτικής της για τον «μηδενικό Covid», καθώς και μαζικές διαδηλώσεις σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί από το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του 1989 που κορυφώθηκε σε μια αιματηρή καταστολή γύρω από την Τιενανμέν. Τετράγωνο. στο Πεκίνο.

READ  Η Βουλή των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ψηφίσει για ένα επειγόντως απαραίτητο μορατόριουμ ανώτατου ορίου χρέους

Τον Φεβρουάριο, ένα κινεζικό αερόστατο σε μεγάλο υψόμετρο ανακαλύφθηκε να επιπλέει στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Μέσω περιορισμών και κυρώσεων στις εξαγωγές, η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία που σχετίζεται με ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Πεκίνο συνεχίζει τη φιλία του με τη Ρωσία και την απροθυμία του να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Επικρίνοντας την εξωτερική της πολιτική, ο Λι είπε ότι η Κίνα θα «ακολουθήσει αποφασιστικά μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης». Ο Λι είπε ότι η Κίνα αντιμετώπισε επιτυχώς τις «εξωτερικές προσπάθειες» να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας και θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση «αυτοδυναμίας» στην επιστήμη και την τεχνολογία σε μια προσπάθεια να γίνει παγκόσμια τεχνολογική δύναμη, χωρίς να αναφέρει τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Ο Λι περιέγραψε γνώριμο έδαφος στη δήλωση της αποστολής, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Κίνας για την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν και την ανάγκη βελτίωσης της στρατιωτικής ετοιμότητας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο προϋπολογισμός που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 7,2% στα 1,56 τρισεκατομμύρια γιουάν (230 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε δύο συνεδριάσεις, οι αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν τον μεγαλύτερο ανασχηματισμό ηγεσίας της κυβέρνησης σε μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας οικονομικής ομάδας που θα αντιμετωπίσει μια επίμονη κρίση περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση της ανεργίας, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών. οικονομία της Κίνας Μόνο το 3 τοις εκατό αυξήθηκε Πέρυσι, έχασε τον στόχο του 5,5%.

READ  Η Apple ανακοίνωσε νέα MacBook Air με τσιπ M3

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να εγκρίνουν ένα «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» των κομματικών και κρατικών θεσμών που θα έδινε στο κόμμα περισσότερο έλεγχο σε κρίσιμους για στόχους τομείς όπως η τεχνολογία, η χρηματοοικονομική ρύθμιση και η εθνική ασφάλεια, το κύριο επίκεντρο του Σι.

Οι νέοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Λι Κετσιάνγκ, τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας — σύμμαχο του Σι και πρώην γραμματέα του κόμματος της Σαγκάης που επέβλεψε ένα χαοτικό lockdown στην πόλη που επηρέασε την εθνική κοινή γνώμη για μια πολιτική μηδενικού Covid.

Στην ομιλία του την Κυριακή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος παραγκωνίστηκε από τον Σι για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, δεν έκανε καμία αναφορά στην ξαφνική εγκατάλειψη της πολιτικής. Προχωρώντας, ο Λι είπε ότι τα μέτρα της χώρας για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι πιο «επιστημονικά» και «στοχευμένα».

Το Κοινοβούλιο πρότεινε την Κυριακή τροποποιήσεις στη νομοθετική διαδικασία κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέψουν στη μόνιμη επιτροπή λήψης αποφάσεων να αποφύγει πολλαπλούς γύρους συζητήσεων πριν από τη θέσπιση νομοθεσίας. Σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιστεί η πρόταση, η οποία θα επέτρεπε σε μια μικρή ομάδα κορυφαίων νομοθετών να εγκρίνουν αμφιλεγόμενη νομοθεσία με ελάχιστη εποπτεία ή δημόσια συμβολή.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο θα συνεχιστεί μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Ο Vic Chiang και ο Christian Shepherd στην Ταϊπέι της Ταϊβάν συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *