Η Κίνα χλευάζει το FBI ότι η διαρροή στο εργαστήριο της Γουχάν θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία Covid

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 1 Μαρτίου (Reuters) – Το FBI εκτίμησε ότι μια διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας μπορεί να προκάλεσε την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ο διευθυντής Κρίστοφερ Ρέι την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν έχει «καμία αξιοπιστία».

«Το FBI έχει αξιολογήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η προέλευση της επιδημίας ήταν πιθανότατα ένα πιθανό εργαστηριακό περιστατικό στη Γουχάν», είπε ο Ρέι στο Fox News.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια έκθεση της Wall Street Journal την Κυριακή ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε αξιολογήσει με χαμηλή σιγουριά ότι το ξέσπασμα ήταν το αποτέλεσμα μιας ακούσιας εργαστηριακής διαρροής στην Κίνα.

Τέσσερις άλλες υπηρεσίες, μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών, εξακολουθούν να αποφασίζουν ότι η επιδημία μπορεί να ήταν αποτέλεσμα φυσικής εξάπλωσης και δύο είναι αναποφάσιστοι, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταλήξει σε σταθερό συμπέρασμα και συναίνεση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Η Κίνα καταδίκασε τα σχόλια του Ρέι την Τετάρτη, λέγοντας ότι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε «πολιτική χειραγώγηση» των γεγονότων.

Τελευταίες ενημερώσεις

Δείτε άλλες 2 ιστορίες

«Με βάση το φτωχό ιστορικό απάτης και εξαπάτησης της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, οι αποφάσεις τους στερούνται αξιοπιστίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«…Προτρέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να σεβαστεί την επιστήμη και τα γεγονότα».

Πολλές λεπτομέρειες της αξιολόγησης της υπηρεσίας δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν επειδή είναι διαβαθμισμένες, είπε ο Ρέι.

Κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει και να θολώσει» τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της επιδημίας.

READ  1 ανήλικος νεκρός και 9 τραυματίες από πυροβολισμούς στο Σεντ Λούις, ανακοίνωσε η αστυνομία

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Έκθεση του Eric Beach. Μοντάζ από τους Dan Whitcomb και Nick MacPhee

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *