Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, ανοίγοντας την πόρτα σε μια παύση στον κύκλο σύσφιξης

  • Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας
  • Το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας βρίσκεται πλέον στο εύρος του 5,00%-5,25%.
  • Ο Πάουελ λέει ότι η Fed εξακολουθεί να βλέπει τον πληθωρισμό πολύ υψηλό

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 3 Μαΐου (Reuters) – Η Federal Reserve μετατόπισε τη διαχείριση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία σε μια νέα φάση την Τετάρτη, πιθανότατα η τελευταία μιας ιστορικής σειράς αυξήσεων επιτοκίων και μια αυξημένη εστίαση στο χρέος και σε άλλους οικονομικούς κινδύνους. .

Η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο μίας ημέρας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 5,00%-5,25%, όπως αναμενόταν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Απαιτείται αύξηση.

Η αλλαγή δεν εμποδίζει προληπτικά την επιτροπή χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, αλλά ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι είναι πλέον ανοιχτό το ερώτημα εάν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει ακόμη υψηλό πληθωρισμό. Εμφανίζει σημάδια ύφεσης και κινδύνους σοβαρής πιστωτικής καταστολής από τις τράπεζες στον ορίζοντα.

Ο Πάουελ είπε ότι το τελικό σημείο των αυξήσεων επιτοκίων, το οποίο αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες σε 10 συνεδριάσεις έως τον Μάρτιο του 2022, είναι κακός ρυθμός για την κεντρική τράπεζα και μπορεί να αφήσει λίγο χρόνο για να γίνει πλήρως αισθητός ο αντίκτυπος .

Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης το 2006, η κεντρική τράπεζα είπε ότι «για τον καθορισμό του βαθμού στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σταθεροποίηση της πολιτικής», οι αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο συσσωρεύεται ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

READ  Πηγές - Πρώτος που υπέγραψε τον Marquis «Hollywood» Brown

Συμπέρασμα: Αξιωματούχοι της Fed λένε ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και της πιστωτικής κρίσης εξακολουθεί να αυξάνεται τόσο μετά τα υψηλότερα επιτόκια όσο και την πρόσφατη αποτυχία τριών τραπεζών των ΗΠΑ από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία, επομένως είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις πολιτικής θα ληφθούν «σε βάση συνάντησης» από τον Ιούνιο.

Υποβάθμισε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα μείωνε τα επιτόκια φέτος, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση ήταν απίθανη.

«Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί τόσο γρήγορα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «σε αυτόν τον κόσμο, αν αυτή η πρόβλεψη είναι σε γενικές γραμμές σωστή, δεν είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια» φέτος.

Reuters Graphics
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ φτάνει σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση της απόφασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, στην Ουάσιγκτον, 3 Μαΐου 2023. REUTERS/Κέβιν Λαμάρκ

‘Ομαλή προσγείωση’

Ο Πάουελ, ωστόσο, αναγνώρισε ότι «η πολιτική είναι αυστηρή» και ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάνει αρκετά για τα επιτόκια για να καταστήσει δυνατό ότι, ειδικά με τις αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομία, η πιστωτική σύσφιξη των τραπεζών είναι πιθανό να επιβραδύνει την οικονομία περισσότερο από το αναμενόμενο. Και η υπόλοιπη κεντρική τράπεζα ελπίζει να αποφύγει την ύφεση.

Το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι τώρα περίπου το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από 16 χρόνια πριν από μια αποσταθεροποιητική χρηματοπιστωτική κρίση, και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο δήλωσαν ότι ήταν «επαρκώς συγκρατημένος» για να μειώσει τον πληθωρισμό. Στόχος 2% από την κεντρική τράπεζα. Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος υπερδιπλάσιος του στόχου.

READ  Heat εναντίον Nuggets, πώς να παρακολουθήσετε, αποδόσεις, πού να κάνετε ροή και πολλά άλλα

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει συγκρατημένη, αλλά «οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν τους αυστηρότερους όρους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», ανέφερε στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα.

Reuters Graphics

Ωστόσο, η Fed είπε ότι τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν «ισχυρά» και ο Πάουελ σημείωσε ότι ορισμένα πρόσφατα στοιχεία για τη μείωση των προοπτικών απασχόλησης και τη χαμηλότερη αύξηση των κερδών, σε συνδυασμό με την ιστορικά χαμηλή ανεργία, υποστηρίζουν την άποψη ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί χωρίς δραματική αύξηση της ανεργίας.

«Η αποφυγή μιας ύφεσης είναι πιο σημαντική κατά την άποψή μου από την ύφεση», είπε ο Πάουελ.

Οι κίνδυνοι γύρω από το αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν προσθέσει την αίσθηση της προσοχής σχετικά με την προσπάθεια περαιτέρω αυστηροποίησης των δημοσιονομικών συνθηκών.

Η αλλαγή στην προσέγγιση της Fed αντικατοπτρίστηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ευρείες προσδοκίες για μη αύξηση στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής της Fed.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν αρχικά σε κέρδη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Fed, αλλά υποχώρησαν και έκλεισαν χαμηλότερα το απόγευμα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν απότομα, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι ενός καλαθιού εμπορικών εταίρων.

«Το κλειδί για μένα είναι η αλλαγή μιας λέξης, πιστεύουν ότι θα καθορίσουν εάν είναι απαραίτητες μελλοντικές αυξήσεις, ενώ την προηγούμενη φορά είπαν ότι περίμεναν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων να είναι απαραίτητες», είπε ο Sam Stovall. Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής στην CFRA Research «Με τη λέξη «καθορίζω» αντί για «αναμένω», η Fed λέει τώρα στις αγορές ότι βρίσκεται σε αναμονή».

READ  Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι εργαζόμενοι της Uber και της Lyft είναι εργολάβοι

Έκθεση του Howard Schneider. Επιμέλεια Paul Simao

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *