Η Φινλανδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ, διπλασιάζει τη συμμαχία με τη Ρωσία πλήγμα για τον Πούτιν

(CNN) Φινλανδία Έγινε επίσημα το 31ο μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της ασφάλειας στη βορειοανατολική Ευρώπη. Περίπου 1.300 χιλιόμετρα (830 μίλια) στα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η ένταξη του σκανδιναβικού έθνους επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η αποδοχή της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έψαξε για πολύ καιρό Υπονόμευση του ΝΑΤΟ και απαίτηση από τη συμμαχία να απέχει από περαιτέρω επέκταση πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η εισβολή ώθησε τις αδέσμευτες Φινλανδία και Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο ΝΑΤΟ, αν και η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία σταμάτησε από τα μέλη της συμμαχίας Τουρκία και Ουγγαρία.

Πριν από την τελετή της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την πρώτη έπαρση της φινλανδικής σημαίας στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στο Βέλγιο, λέγοντας: «Αυτή θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας, για τη σκανδιναβική ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ. “

Υπάρχει όμως η Ρωσία προειδοποίησε Και η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην Ευρώπη, και είπε τη Δευτέρα ότι εάν η συμμαχία στείλει στρατεύματα ή εξοπλισμό στο νέο κράτος μέλος, θα αυξήσει τις δυνάμεις κοντά στη Φινλανδία.

«Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ εγκαθιστούν στρατεύματα και εξοπλισμό σε φινλανδικό έδαφος, θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στα δυτικά και βορειοδυτικά», δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Χρούσκο. RIA Novosti.

READ  Heat εναντίον Nuggets, πώς να παρακολουθήσετε, αποδόσεις, πού να κάνετε ροή και πολλά άλλα

Πριν από την Τρίτη, η Ρωσία μοιραζόταν περίπου 1.215 χιλιόμετρα (755 μίλια) χερσαίων συνόρων με πέντε μέλη του ΝΑΤΟ. Προσχώρηση της Φινλανδίας Διπλασιάζει τα χερσαία σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Τι σημαίνει αυτό για τη Φινλανδία και τη συμμαχία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εγγυάται στη βορειοευρωπαϊκή χώρα πρόσβαση σε όλους τους πόρους της συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης.

Αυτό περιλαμβάνει την προστασία που παρέχεται από την αρχή του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η οποία ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της 30μελούς συμμαχίας από την ίδρυσή της το 1949 ως αντίβαρο στη Σοβιετική Ένωση.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συντονίζει καλύτερα τις φινλανδικές δυνάμεις στην εκπαίδευση και τον σχεδιασμό με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η χώρα δεν είναι άγνωστη στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με τα στρατεύματά της να συμμετέχουν τακτικά στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ υπό καθεστώς εταίρου.

Οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις λειτουργούν μερικά από τα ίδια οπλικά συστήματα με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 αμερικανικής κατασκευής, κύριας μάχης άρματος μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής και οβίδων K9 που χρησιμοποιούνται από τη Νορβηγία και την Εσθονία.

Το Ελσίνκι υπέγραψε το πρόγραμμα μαχητικών stealth F-35, το οποίο θα επιτρέψει στην αεροπορία του να συνεργάζεται απρόσκοπτα με μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Πολωνίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

Μια έκθεση του Νοεμβρίου από το Wilson Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον απαρίθμησε τρεις βασικούς τομείς στους οποίους η Φινλανδία θα ωφελούσε το ΝΑΤΟ: εφεδρικές δυνάμεις, τεχνολογική πρόσβαση και δυνάμεις πυροβολικού.

READ  Αποκτήστε την καλύτερη τεχνολογία από το MWC 2024 τώρα

«Το πυροβολικό της Φινλανδίας είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οπλισμένο στη Δυτική Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

Με περίπου 1.500 τεμάχια πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων 700 πυροβόλων οβίδων, 700 βαρέων όλμων και 100 συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, το φινλανδικό πυροβολικό έχει περισσότερη δύναμη πυροβολικού από τους συνδυασμένους στρατούς της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Η έκθεση Wilson Center σημείωσε επίσης το ισχυρό ρεκόρ κυβερνοασφάλειας της Φινλανδίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα φιλοξενεί τη Nokia, έναν από τους τρεις κορυφαίους παρόχους υποδομής 5G στον κόσμο, μαζί με τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.

Ανέφερε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 900.000 στρατευμένους εφέδρους στις ένοπλες δυνάμεις της. Αναφέρει ότι η δύναμη των φινλανδικών δυνάμεων εν καιρώ πολέμου ήταν 280.000 στρατιώτες.

Στρατιώτες των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην πόλη Hamina τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Σουηδία περιμένει ακόμα

Η ένταξη της Φινλανδίας έρχεται λίγες ημέρες αφότου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε για την επικύρωση της ένταξης της χώρας, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τερματίζοντας πολύμηνες καθυστερήσεις.

Η δημόσια υποστήριξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Όλα άλλαξαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε η απερχόμενη Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τον περασμένο Απρίλιο. «Στη Φινλανδία και στη Σουηδία η διάθεση του κόσμου άλλαξε και άλλαξε πολύ δραματικά».

Το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να προσκληθεί να ενταχθεί εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αρκεί να είναι σε θέση και πρόθυμη να υποστηρίξει τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας.

READ  Η Tesla μειώνει τις τιμές καθώς οι πωλήσεις υποχωρούν στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες προσχώρησης, κάθε κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύσει την προσχώρηση μιας νέας χώρας.

Τα περισσότερα από τα μέλη του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά δύο χώρες, η Τουρκία και η Ουγγαρία, άρχισαν να διακόπτουν τη διαδικασία.

Αργότερα, η Τουρκία και η Ουγγαρία αμβλύνουν τη στάση τους για την ένταξη της Φινλανδίας, ανοίγοντας την πόρτα στην ένταξή της τον Μάρτιο, ενώ συνέχισαν να εμποδίζουν την αίτηση ένταξης της Σουηδίας.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για την προσπάθεια της Σουηδίας. Τη Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η προσάρτηση της Φινλανδίας ήταν «κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε», αλλά ότι ήταν επίσης καλό για τη Σουηδία.

«Ενσωματώνει περαιτέρω τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και κάνει τη Σουηδία πιο ασφαλή», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Ενώ γιορτάζουμε και είμαστε χαρούμενοι που η Φινλανδία είναι πλέον πλήρες μέλος, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας».

Ο Brad Lenton του CNN συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *