Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett πούλησε μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και επένδυσε λίγα χρήματα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς ο θρυλικός επενδυτής είδε μικρή έλξη σε μια ευμετάβλητη αγορά.

Η Berkshire ανέφερε το Σάββατο ότι πούλησε μετοχές αξίας 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και εξαγόρασε ένα κλάσμα αυτού του ποσού. Αντίθετα, πλήρωσε 4,4 δισ. δολάρια για να αγοράσει ξανά τις δικές της μετοχές, καθώς και 2,9 δισ. δολάρια σε μετοχές άλλων εισηγμένων εταιρειών.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον αγώνα της Berkshire να χρησιμοποιήσει το βουνό των μετρητών της σε μια εποχή που ο Buffett και ο επί χρόνια δεξί του χέρι Charlie Munger βλέπουν τις αποτιμήσεις ως δυσάρεστες. Η στοίβα μετρητών της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους στα 130,6 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2021.

Ο Munger είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τις προσδοκίες για αποδόσεις στο χρηματιστήριο καθώς η οικονομία επιβραδύνεται καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια.

Η Berkshire ανέφερε κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 24.377 δολαρίων ανά μετοχή Κατηγορίας Α, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ράλι των μετοχών που ενίσχυσε την αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών της στα 328 δις δολάρια. Τα κέρδη αυξήθηκαν από 5,6 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Τα λειτουργικά έσοδα – το προτιμώμενο μέτρο απόδοσης του Buffett για τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους της Berkshire – αυξήθηκαν 12,6 τοις εκατό στα 8,1 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για πρώτη φορά, ο αριθμός περιλαμβάνει αποτελέσματα από τον επιχειρησιακό πιλότο στάσεων φορτηγών Flying J, τον οποίο η Berkshire ανέλαβε τον πλειοψηφικό έλεγχο τον Ιανουάριο.

READ  Ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ατλάντα, Deion Patterson, κατηγορήθηκε για φόνο και τέσσερις κατηγορίες για βαριά επίθεση

Τα αποτελέσματα εξετάζονται συχνά σε διατομική βάση, αγγίζοντας τις δεκάδες επιχειρήσεις της Berkshire, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της εφοδιαστικής, της στέγασης και της μεταποίησης.

Ένα από τα κοσμήματα του στέμματος της Berkshire, η εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων Geico, οδήγησε σε κέρδη αναδοχής μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών. Η διαφήμιση και η αύξηση των επιτοκίων βοήθησαν τη μονάδα να δημιουργήσει κέρδη αναδοχής ύψους 703 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε η εταιρεία.

Ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων και της αργής οικονομικής ανάπτυξης ήταν εμφανής σε όλες τις επιχειρήσεις, από τον προμηθευτή παγωτού Dairy Queen έως τον κατασκευαστή εξαρτημάτων αεροσκαφών Precision Castparts και τον σιδηρόδρομο BNSF.

Η Berkshire προειδοποίησε ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να επιβαρύνουν την Clayton Homes, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αρθρωτών κατοικιών στις ΗΠΑ, και οι πωλήσεις σε άλλες επιχειρήσεις στέγασης μειώθηκαν νωρίτερα φέτος. Η κίνηση στον σιδηρόδρομο BNSF μειώθηκε επίσης νωρίτερα μέσα στο έτος, η εταιρεία κατηγόρησε τις λιγότερες εισαγωγές από τη Δυτική Ακτή και την απώλεια ενός πελάτη.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια είναι ένα όφελος για την Berkshire. Η εταιρεία επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών 130,6 δισ. δολαρίων σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου και τραπεζικές καταθέσεις.

Τα έσοδα από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς και καταθέσεις, όπως μετρητά, αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. δολάρια, από 164 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα ώρες πριν ο Μπάφετ και τρία στελέχη της Berkshire ανέβουν στη σκηνή στο κέντρο της Ομάχα, όπου δεκάδες χιλιάδες μέτοχοι συγκεντρώθηκαν για την ετήσια συνέλευση της εταιρείας.

Οι μέτοχοι θα ακούσουν τον 92χρονο δισεκατομμυριούχο και τους αντιπροέδρους του Munger, Gregory Abel και Ajit Jain να συζητούν για την οικονομία, τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό και την Berkshire.

READ  Ομοσπονδιακή καταγγελία λέει ότι οι αποδοχές στις επιλογές κληρονομιάς του Χάρβαρντ παραβιάζουν τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων | Νέα

Και οι τέσσερις θα πιέσουν γιατί ο εκτεταμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων δεν έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, όπως έκανε εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κεφάλαιο της Berkshire βοήθησε στην προώθηση τόσο της Goldman Sachs όσο και της Bank of America. Το τελευταίο διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της εταιρείας.

Οι μετοχές της Berkshire αυξήθηκαν κατά 4,9% από την αρχή του έτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *