Η NASA λέει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί για χρόνια

Ένα πρόβλημα με ένα από τα τρία εναπομείναντα γυροσκόπια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, κρίσιμης σημασίας για τη στόχευση και το κλείδωμα σε στόχους, θα περιορίσει ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά έχει ωθήσει τους διαχειριστές αποστολής να στραφούν σε λειτουργία εφεδρικού ελέγχου που θα κρατήσει το εμβληματικό παρατηρητήριο μέχρι τη δεκαετία του 2030, αξιωματούχοι είπε. Τρίτη

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε νέα επιστήμη και να λειτουργήσουμε με μεγάλη επιτυχία το Hubble στα τέλη της δεκαετίας του 20 και του 2030», είπε ο διευθυντής του προγράμματος Hubble, Πάτρικ Κρούζ, στους δημοσιογράφους σε μια απογευματινή τηλεδιάσκεψη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής εξυπηρέτησης του διαστημικού λεωφορείου.

NASA


Εν τω μεταξύ, ο Mark Clampin, διευθυντής αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA, είπε ότι ο οργανισμός έχει απορρίψει μια προτεινόμενη εμπορική αποστολή, τουλάχιστον προς το παρόν. Για να ανεβάσει το Hubble σε μεγαλύτερα ύψη Το SpaceX χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιο Crew Dragon. Ο βετεράνος του SpaceX και του Crew Dragon, Jared Isaacman, πρότεινε την πτήση ως έναν τρόπο να παρατείνει τη ζωή του Hubble.

Με την αύξηση Τηλεσκόπιο Για μεγαλύτερα υψόμετρα, οι λεπτές επιδράσεις της «έλκουσας» στην ακραία εξωτερική ατμόσφαιρα, η οποία αργά-αλλά-σίγουρα δρα για να σύρει ένα διαστημόπλοιο πίσω στη Γη, μπορούν να μειωθούν. Ο Isaacman, ένας δισεκατομμυριούχος που ναύλωσε την πρώτη πλήρως εμπορική πτήση προς τη χαμηλή τροχιά της Γης το 2021, εκπαιδεύεται για να ηγηθεί ακόμη τριών αποστολών SpaceX “Polaris”, συμπεριλαμβανομένης μιας αυτό το καλοκαίρι στην οποία σχεδιάζει να γίνει ο πρώτος ιδιώτης που θα σταθεί σε ανοιχτό χώρο. εκκολάπτονται και επιπλέουν, αν όχι περπατούν, στο διάστημα.

Αλλά οι διαχειριστές του έργου λένε ότι το Mars Hubble δεν κινδυνεύει να επιστρέψει στη Γη σύντομα. Πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι θα παραμείνει σε τροχιά τουλάχιστον μέχρι το 2035, αφήνοντας χρόνο για να εξεταστούν πιθανές επιλογές, εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια.

«Αφού εξετάσουμε τις τρέχουσες επιχειρηματικές δυνατότητες, δεν πρόκειται να επιδιώξουμε εκ νέου κίνητρο αυτή τη στιγμή», είπε ο Clampin. «Εκτιμούμε πολύ τη εις βάθος ανάλυση που διεξήχθη από τη NASA και το πρόγραμμα (SpaceX-Isaacman) και τους άλλους πιθανούς συνεργάτες μας, και σίγουρα μας δίνει μεγάλη εικόνα για τις σκέψεις για την κατασκευή μιας μελλοντικής εμπορικής αποστολής επανεκκίνησης.

“Αλλά η αξιολόγησή μας έθεσε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινδύνων όπως η πρόωρη απώλεια της επιστήμης και ορισμένες τεχνικές προκλήσεις. Έτσι, ενώ η επανεκκίνηση είναι μια επιλογή για το μέλλον, πιστεύουμε ότι χρειάζεται κάποια πρόσθετη δουλειά για να καθοριστεί εάν οι μακροπρόθεσμες επιστημονικές αποδόσεις υπερβαίνουν τον βραχυπρόθεσμο επιστημονικό κίνδυνο.”

Οι δεκαετίες υπηρεσίας του Hubble στο διάστημα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε στο διαστημόπλοιο Discovery στις 24 Απριλίου 1990 με έναν περίφημο ελαττωματικό καθρέφτη, το πρώτο κεφάλαιο μιας απίθανης ιστορίας στην οποία ένα επισκευαστικό πλήρωμα που περπατούσε στο διάστημα μετέτρεψε μια εθνική αμηχανία σε διεθνές σύμβολο της επιστήμης.

Το Hubble υπέφερε αρχικά από ένα σφάλμα κατά την κατασκευή του πρωτεύοντος καθρέφτη 94,5 ιντσών, το οποίο οδήγησε σε ένα οπτικό ελάττωμα που ονομάζεται σφαιρική εκτροπή, το οποίο εμπόδισε το τηλεσκόπιο να εστιάζει απότομα το φως των αστεριών.

Αλλά οι μηχανικοί βρήκαν γρήγορα έναν τρόπο να διορθώσουν τη θολή όραση του Hubble. Σχεδίασαν μια νέα κάμερα εξοπλισμένη με καθρέφτες ρελέ για συνταγές που εξουδετερώνουν με ακρίβεια την εκτροπή του πρωτεύοντος καθρέφτη. Ένα άλλο όργανο, που ονομάζεται COSTAR, σχεδιάστηκε για να διοχετεύει διορθωμένο φως στα άλλα όργανα του Hubble.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής συντήρησης του λεωφορείου τον Δεκέμβριο του 1993, η νέα πλανητική κάμερα ευρέος πεδίου 2 και το COSTAR εγκαταστάθηκαν από τους αστροναύτες της διαστημικής πτήσης. Αντικατέστησαν τα ηλιακά πάνελ του Hubble και άλλα βασικά εξαρτήματα.

Η NASA θα ξεκινήσει τέσσερις ακόμη αποστολές εξυπηρέτησης, εγκαθιστώντας νέα, σύγχρονα όργανα και αντικαθιστώντας γερασμένα εξαρτήματα όπως κρίσιμους αισθητήρες μικροκαθοδήγησης και γυροσκόπια που μετακινούν το τηλεσκόπιο από στόχο σε στόχο και στη συνέχεια βράχο σε βράχο για λεπτομερείς παρατηρήσεις.

Τα γυροσκόπια είναι κρίσιμα για τη μακροζωία του Hubble. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε με έξι εξαιρετικά σταθερά γυροσκόπια, αλλά μόνο τρία χρειάζονται για κανονική λειτουργία κάθε φορά. Κατά το τελικό σέρβις το 2009, αντικαταστάθηκαν και οι έξι. Τρεις από τις νέες μονάδες περιείχαν εξαρτήματα που ήταν επιρρεπή στη διάβρωση, ενώ οι άλλες τρεις είχαν βελτιωμένο σχεδιασμό που μείωσε ή εξάλειψε σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Τέλος πάντων, μέχρι την 30ή επέτειο του Hubble το 2020, τρία από τα έξι γυροσκόπια παλαιότερων μοντέλων είχαν αποτύχει.

Μία από τις υπόλοιπες τρεις μονάδες είναι το γυροσκόπιο αρ. 3, άρχισε να ενεργεί ακανόνιστα νωρίτερα, και η απόδοσή του σταδιακά επιδεινώθηκε. Στις 24 Μαΐου, το γυροσκόπιο τέθηκε εκτός σύνδεσης και το αστεροσκοπείο τέθηκε σε «ασφαλή λειτουργία», διακόπτοντας τις επιστημονικές εργασίες ενώ οι μηχανικοί συζητούσαν τις επιλογές τους.

Γνωρίζοντας ότι οι αστοχίες του γυροσκοπίου ήταν αναπόφευκτες, οι μηχανικοί είχαν αναπτύξει προηγουμένως λογισμικό που θα επέτρεπε στο Hubble να λειτουργεί με δύο γυροσκόπια ή μόνο ένα. Το μειονέκτημα είναι ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να χτυπήσει στόχους μόνο στο μισό ουρανό ανά πάσα στιγμή χωρίς και τα τρία γυροσκόπια να είναι 85% ή περισσότερο στον στόχο.

Αν και το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά με δύο γυροσκόπια, οι μηχανικοί αποφάσισαν ότι θα ήταν πιο λογικό να διατηρήσουν μία από τις δύο εναπομείνασες υγιείς μονάδες σε κατάσταση αναμονής και να τροφοδοτήσουν το Hubble με ένα μόνο γυροσκόπιο, διατηρώντας το άλλο σε αποθεματικό για χρήση. απαιτούμενο ποσό.

«Η ομάδα μας ανέπτυξε για πρώτη φορά ένα σχέδιο για μια λειτουργία γυροσκοπίου πριν από 20 χρόνια και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατείνει τη ζωή του Hubble», είπε ο Kruse. «Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να περάσεις από τη μια στάση στόχου στην άλλη και να φτάσεις σε αυτόν τον επιστημονικό στόχο.

“Αυτό θα οδηγούσε σε μικρότερη αποτελεσματικότητα στον προγραμματισμό των επιστημονικών παρατηρήσεων. Προγραμματίζουμε επί του παρόντος περίπου 85 τροχιές την εβδομάδα και αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προγραμματίζουμε 74 ώρες την εβδομάδα, επομένως η αποδοτικότητα του προγραμματισμού πέφτει κατά 12%.

Επιπλέον, επειδή η κίνηση του τηλεσκοπίου σε λειτουργία μονού γυροσκόπιου είναι λιγότερο ακριβής και υπόκειται σε σφάλματα, “δεν έχουμε μεγάλη ευελιξία στο πού μπορούμε να κοιτάξουμε τον ουρανό ανά πάσα στιγμή. Αλλά μια φορά το χρόνο, έχουμε ολόκληρο τον ουρανό .”

Ένας άλλος περιορισμός: το τηλεσκόπιο δεν μπορεί να κλειδώσει και να παρακολουθήσει στόχους πιο κοντά από την τροχιά του Άρη, αν και τέτοιες παρατηρήσεις είναι σπάνιες ακόμη και σε λειτουργία τριών γυροσκόπιων.

Εν τω μεταξύ, οι μηχανικοί σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ελέγχου με ένα γυροσκόπιο τις επόμενες ημέρες και να επιστρέψουν το Hubble στις επιστημονικές λειτουργίες μέχρι τα μέσα του μήνα.

«Ενημερώσαμε τις εκτιμήσεις αξιοπιστίας για τα γυροσκόπια… και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι (έχουμε) μεγαλύτερη από 70 τοις εκατό πιθανότητα να λειτουργήσουμε τουλάχιστον ένα γυροσκόπιο μέχρι το 2035», είπε ο Kruse.

Το ευαίσθητο στο υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βασίζεται στην κληρονομιά του Hubble, πιέζοντας βαθύτερα στο χώρο και τον χρόνο και δημιουργώντας μια σταθερή ροή ανακαλύψεων ενώ κινείται στην πρώτη γραμμή της διαστημικής αστρονομίας. Αλλά το Hubble εξακολουθεί να κάνει παρατηρήσεις παγκόσμιας κλάσης και οι αστρονόμοι θέλουν να το διατηρήσουν σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο.

READ  Netflix: Τα κέρδη αυξάνονται μετά την καταστολή της κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *