Η Yellen προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου και προτρέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 13 Ιανουαρίου (Reuters) – Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν το νόμιμο ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, ωθώντας το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει έκτακτα μέτρα νομισματικής διαχείρισης. Ιούνιος.

«Μόλις φτάσει το όριο, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει κάποια έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε η Yellen σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου.

«Για να προστατεύσουν ολόκληρη την πίστη και την πίστη της Αμερικής, οι νομοθέτες πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους», προέτρεψε.

«Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παράσχει εκτίμηση για το πόσο καιρό τα έκτακτα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, είναι απίθανο τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα να εξαντληθούν πριν από τις αρχές Ιουνίου», προστίθεται στην επιστολή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τώρα τη Βουλή, έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο του χρέους ως μοχλό για να απαιτήσουν περικοπές δαπανών από τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και στη Γουόλ Στριτ ότι ο φετινός σκληρός αγώνας για το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να γίνει τόσο ανατρεπτικός όσο ο παρατεταμένος πόλεμος του 2011, μια σύντομη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και χρόνια αναγκαστικών περικοπών εγχώριων και στρατιωτικών δαπανών.

Η Washington Post έχουν αναφερθεί Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ετοίμασαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου χρέους αργά την Παρασκευή. Η πρόταση, η οποία βρισκόταν στα αρχικά στάδια της σύνταξης, θα έδινε προτεραιότητα σε ορισμένες πληρωμές στο Υπουργείο Οικονομικών εάν οι ΗΠΑ φτάσουν στο ανώτατο όριο του χρέους, ανέφερε η εφημερίδα.

READ  Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ο Άνταμ Οτταβίνο δεν έπαιξαν κόντρα στους Phillies

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή μετά την επιστολή της Γέλεν ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

«Θα πρέπει να γίνει χωρίς όρους», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. «Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για αυτό».

Μια πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, που αναφέρεται από την Washington Post, θα καλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πραγματοποιήσει μόνο τις πιο σημαντικές ομοσπονδιακές πληρωμές εάν το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίσει ένα νόμιμο όριο για το ποσό που μπορεί να δανειστεί νόμιμα. Το σχέδιο θα καλεί το τμήμα να συνεχίσει να πληρώνει τόκους για το δάνειο, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές.

Το σχέδιο προτεραιότητας πληρωμών των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ορίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει για πράγματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, η ιατρική περίθαλψη και τα επιδόματα βετεράνων, καθώς και η χρηματοδότηση του στρατού.

Το σχέδιο ήταν μέρος μιας ιδιωτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε αυτόν τον μήνα για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δεξιών σκληροπυρηνικών στη Βουλή και του συντηρητικού Μακάρθι σχετικά με την εκλογή προέδρου της Βουλής, ανέφερε η Washington Post.

Η εκτίμηση της Yellen, η οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ήδη από τον Ιούνιο χωρίς να αυξήσει το ανώτατο όριο, σηματοδοτεί μια προθεσμία νωρίτερα από τις προβλέψεις ορισμένων εξωτερικών αναλυτών του προϋπολογισμού – η κυβέρνηση θα φτάσει τα μετρητά και την ικανότητα δανεισμού της – γνωστή ως “Ημερομηνία X ” — κατά το τρίτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους 2023.

READ  Ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ατλάντα, Deion Patterson, κατηγορήθηκε για φόνο και τέσσερις κατηγορίες για βαριά επίθεση

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ορισμένα έντοκα γραμμάτια που λήγουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν premium στις αποδόσεις τους.

“Μπορείτε να το διαβάσετε εν μέρει ως προσπάθεια να πείσετε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα”, δήλωσε ο Shai Agabas, οικονομικός διευθυντής στο Bipartisan Policy Center, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι συντηρητικό στην προσέγγισή του.

Η Yellen είπε ότι υπάρχει μακροχρόνια “ουσιαστική αβεβαιότητα” ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την χρεοκοπία, λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων στην πρόβλεψη των μελλοντικών κρατικών πληρωμών και εσόδων.

Σταμάτησαν οι συνταξιοδοτικές επενδύσεις

Από την Τετάρτη, τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ήταν 78 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το ανώτατο όριο και τα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 346,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο ανέφερε έλλειμμα 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο την Πέμπτη, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν και οι δαπάνες αυξήθηκαν, ιδιαίτερα για το κόστος των τόκων του χρέους.

Στην επιστολή της, η Yellen είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει αυτόν τον μήνα να παγώσει τις νέες επενδύσεις σε δύο κυβερνητικά συνταξιοδοτικά ταμεία για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και να παγώσει επανεπενδύσεις στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο ή G Fund, μέρος ενός προγράμματος αποταμίευσης για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους . Οι συνταξιοδοτικές επενδύσεις θα αποκατασταθούν μόλις αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

“Η χρήση έκτακτων μέτρων επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα”, έγραψε η Yellen στον McCarthy και σε άλλους ηγέτες του Κογκρέσου.

“Είναι επομένως κρίσιμο το Κογκρέσο να ενεργήσει έγκαιρα για να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους. Η αποτυχία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, τα προς το ζην όλων των Αμερικανών και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, έγραψε η Yellen.

READ  Το Ισραήλ πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας αλ Σίφα

Αναφορά από τους Kanishka Singh και David Lauder. Πρόσθετες αναφορές από τους Richard Cowan και Ismail Shakil. Γράφτηκε από τους David Lauder και Tim Ahman. Επιμέλεια: Diane Croft, Andrea Ritchie και Grant McCool

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *