Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι η περιγραφή του Μπάιντεν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Ισραήλ «μη ακριβής»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ — Η ερμηνεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν ακριβής», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News, εγείροντας αμφιβολίες τη Δευτέρα για τη φιλική στάση της Αμερικής στη συμφωνία.

είπε ο Μπάιντεν στο Α Ανακοίνωση έκπληξη Την Παρασκευή περιέγραψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έγινε από το Ισραήλ και πέρασε από μεσολαβητές στη Χαμάς.

Αλλά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντιμετωπίζει ανταγωνιστικές πιέσεις – Ουάσιγκτον και οικογένειες ομήρων από τη μια πλευρά και δεξιοί υπουργοί να απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του από την άλλη – ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβήτησε την ερμηνεία του Μπάιντεν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε πλήρη απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει τους όρους του για να επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Αυτό θα συμβεί μόνο αφού επιτευχθούν οι στόχοι μας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ενώ ο Λευκός Οίκος περιέγραψε το σχέδιο ως προερχόμενο από το Ισραήλ, στην πραγματικότητα ήταν μια πρόταση που έγινε από μεσολαβητές στην οποία το Ισραήλ είχε κάνει αναθεωρήσεις και αλλαγές.

«Είναι περίεργο που λένε ότι είναι μια ισραηλινή πρόταση, ενώ το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει με αυτήν», είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει επίσημη απάντηση από τη Χαμάς στην πρόταση.

Αμερικανός αξιωματούχος απώθησε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν είχε περιγράψει το σχέδιο που είχε προτείνει το Ισραήλ, αλλά αναγνώρισε την πίεση που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου από ακροδεξιούς αξιωματούχους και ως εκ τούτου προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην υποχωρήσει από αυτό.

READ  Ο Paul Manafort θα πληρώσει 3,15 εκατομμύρια δολάρια για να συμβιβαστεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι το σχέδιο είχε σταλεί στην μαχητική ομάδα μέσω του Κατάρ, το οποίο βοήθησε στη διαπραγμάτευση εδώ και μήνες.

Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η ομάδα «βλέπει θετικά» αυτό που περιλαμβάνεται στην ομιλία του Μπάιντεν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shogri επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς αντιμετώπισε την πρόταση θετικά και είπε ότι όλοι περίμεναν να απαντήσει το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ παρουσίασε μια «ολοκληρωτική νέα πρόταση» που θα οδηγούσε τελικά σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιο τριών μερών θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς και την απελευθέρωση αρκετών ομήρων που κρατούνται μέσα στον θύλακα. Στην πρώτη φάση του σχεδίου θα υπάρξει επίσης πλήρης κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες.

«Δεν μπορείς να μετρήσεις τους ομήρους σου μέχρι να έρθουν σπίτι»

Η ομιλία του Μπάιντεν έχει θέσει τον Νετανιάχου υπό νέα πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δύο από τους δεξιούς υπουργούς του απείλησαν να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό που τον κρατά στην εξουσία εάν συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σκιαγραφήθηκε από τον Μπάιντεν. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρθηκε τη Δευτέρα Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον σκληροπυρηνικό υπουργό εθνικής ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Κίρι, σχετικά με την απειλή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων έχουν εντείνει τις απαιτήσεις από την κυβέρνηση να κάνει μια συμφωνία που θα απελευθέρωσε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

READ  Ο Ζακ Έντι ξεθώριασε για πολύ καιρό και ο Περντιέ έχασε από το Κονέκτικατ

Η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ-Μπολίν, ο γιος της οποίας ο Χερς κρατείται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι το σχέδιο που περιέγραψε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα της έδωσε ελπίδα, αλλά παρέμεινε προσεκτική.

«Δεν μπορείς να αγκαλιάσεις τους ομήρους σου μέχρι να είναι στο σπίτι», είπε στο NBC News σε συνέντευξή του στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας: «Μου αρέσει να πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους».

Η Γκόλντμπεργκ-Μπολίν επέκρινε ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είπαν ότι η συνέχιση του πολέμου ήταν πιο σημαντική από την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων. «Αν πιστεύεις στη δικαιοσύνη να συνεχιστεί αυτό, ας το σταματήσουμε για πέντε ώρες, αφήστε αυτά τα 125 άτομα έξω, εσείς, ο γιος σας, η κόρη σας, η μητέρα σας, ο αδερφός σας, η αδελφή σας, ο παππούς σας, κρατήστε το παιδί εκεί μέσα και συνεχίστε τον πόλεμο μαζί σας. Οι άνθρωποι εκεί», είπε. «Οι άνθρωποι μας περνούν τον χρόνο τους στην κόλαση για εννέα μήνες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *