Οι άγριοι ελέφαντες μπορεί να έχουν ονόματα όπως: NPR

Αυτός ο ενήλικος ελέφαντας στην Κένυα έχει ονομαστεί “Desert Rose” από ερευνητές, αλλά έχει το δικό του όνομα ελέφαντα;

George Whitmeyer


Απόκρυψη τίτλου

Αλλάξτε τον τίτλο

George Whitmeyer

Οι άγριοι ελέφαντες φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μοναδικούς, βουητούς ήχους που αντιστοιχούν σε μεμονωμένα ονόματα.

Είναι ένα προκλητικό νέο βήμα μελέτη Στο περιοδικό Φυσική Οικολογία & ΕξέλιξηΕμπνευσμένο από προηγούμενες εργασίες που έδειχναν ότι τα ρινοδέλφινα έχουν χαρακτηριστικές σφυρίχτρες.

«Μερικές φορές ένα άλλο ρινοδέλφιν μιμείται τη σφυρίχτρα υπογραφής του για να τραβήξει την προσοχή των άλλων, αποκαλώντας τους έτσι αποτελεσματικά με το όνομά τους», λέει. Μίκυ ΠάρντοΒιολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Αναρωτήθηκε αν οι ελέφαντες, γνωστοί ως φωνητικοί μιμητές, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο.

«Η ιδέα στην αρχή αυτού του έργου ήταν να μάθουμε αν οι ελέφαντες έχουν ονόματα», λέει ο Barto.

Αναφέρεται στα ονόματα που αποκαλούν τα ζώα τους εαυτούς τους και όχι στα ονόματα που τους έδωσαν οι ερευνητές διατήρησης όπως η Margaret και η Mary.

Η τρομπέτα των ελεφάντων είναι γνωστή, αλλά ο Burdo λέει ότι η τρομπέτα είναι ένας ξαφνικός ήχος, σαν να φωνάζεις ή να γελάς. Σκέφτηκε ότι αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, κατά κάποιο τρόπο θα κωδικοποιούνταν στους σταθερούς, χαμηλής συχνότητας ήχους των ελεφάντων.

«Τα Rumbles είναι πολύ δομικά μεταβλητά», είπε ο Pardo, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ενώ εργαζόταν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη δομή του ήχου τους.

READ  Την Κυριακή του Πάσχα προεδρεύει ο Πάπας Φραγκίσκος

Οι ελέφαντες κάνουν αυτούς τους συγκεκριμένους ήχους σε κάθε είδους περιβάλλον, από το χαιρετισμό των μελών της οικογένειας μέχρι την παρηγοριά ενός μοσχαριού έως τη διατήρηση επαφής με συγγενείς από απόσταση.

Έτσι ο Πάρντο και ορισμένοι συνάδελφοί του ανέλυσαν ηχογραφήσεις 469 βουητόφωνων που έγιναν μεταξύ τους από άγριους αφρικανικούς ελέφαντες στο Εθνικό Πάρκο Amboseli και στα Εθνικά Καταφύγια Samburu και Buffalo Springs στην Κένυα μεταξύ 1986 και 2022.

Για κάθε ηχογραφημένη κλήση, οι ερευνητές έμαθαν την ταυτότητα του ελέφαντα καθώς και, με βάση το πλαίσιο, τον ελέφαντα στον οποίο απευθύνονταν.

Αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, δεν θα περίμενε κανείς να έχουν ένα σε κάθε κλήση – οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το όνομα ο ένας του άλλου κάθε φορά που μιλούν μεταξύ τους.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να προσδιορίσει εάν τα βουητά περιείχαν πληροφορίες αναγνώρισης – ουσιαστικά, ένα “όνομα” – που το μοντέλο του υπολογιστή της θα μπορούσε να μάθει να χρησιμοποιεί για να προβλέψει με ακρίβεια τον παραλήπτη της κλήσης.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι το μοντέλο τους ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον σωστό παραλήπτη ελέφαντα το 27,5% των περιπτώσεων, πολύ καλύτερα από αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια μιας ελεγχόμενης ανάλυσης με τυχαία δεδομένα, λέει ο Barto.

Αυτό, λέει, «πρέπει να έχει κάτι στις κλήσεις που επιτρέπει στο μοντέλο να καταλάβει σε ποιον στάλθηκε η κλήση, τουλάχιστον κάποιες φορές».

Οι ερευνητές έκαναν κάποια επιτόπια εργασία για να δουν εάν 17 ελέφαντες – όλοι θηλυκά εκτός από έναν – αναγνώρισαν τα δικά τους «ονόματα» και προτιμούσαν ηχογραφήσεις που περιέχουν αυτούς τους ήχους.

READ  Ένας συντάκτης του NPR που έγραψε μια κριτική στήλη για την εταιρεία παραιτήθηκε

«Πρέπει να βρούμε μια κατάσταση όπου ένας συγκεκριμένος ελέφαντας είναι μόνος ή τουλάχιστον όχι με το άτομο που ηχογραφεί», λέει, εξηγώντας ότι η ομάδα θα παίξει την ηχογράφηση από τα μεγάφωνα.

Μια οικογένεια ελεφάντων ξεκουράζεται κάτω από ένα δέντρο το απόγευμα στο Εθνικό Καταφύγιο Sambur, Κένυα.

Μια οικογένεια ελεφάντων ξεκουράζεται κάτω από ένα δέντρο το απόγευμα στο Εθνικό Καταφύγιο Sambur, Κένυα.

George Whitmeyer


Απόκρυψη τίτλου

Αλλάξτε τον τίτλο

George Whitmeyer

Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές εγγραφές σε διαφορετικές ημέρες. Ανάλογα με την ημέρα, ο ελέφαντας θα ακούσει πρώτα μια ηχογραφημένη κλήση που του έχει σταλεί ή μια κλήση από τον ίδιο ελέφαντα.

Επίσης, οι ελέφαντες συνήθως γνωρίζουν πότε χρησιμοποιούν ένα βουητό μήνυμα για τον εαυτό τους, το οποίο υποδηλώνει ότι έχουν κάτι σαν όνομα. Όταν άκουσαν αυτές τις κλήσεις, έφτασαν γρήγορα προς το μεγάφωνο. Απάντησαν πολύ πιο γρήγορα και έκαναν περισσότερες κλήσεις πίσω.

«Οι ελέφαντες ανταποκρίθηκαν, κατά μέσο όρο, πιο έντονα στις αναπαραγωγές κλήσεων από την πρώτη συνομιλία παρά στις αναπαραγωγές κλήσεων από τον ίδιο καλούντα που στάλθηκαν σε κάποιον άλλο», λέει ο Barto.

Λέει ότι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ιστορικού είναι “πολύ πειστικά”. Καρλ ΜπεργκΒιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Rio Grande Valley.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τους απευθύνονται με μοναδικές ετικέτες», λέει ο Berg. «Τώρα, είναι αυτά τα παρατσούκλια; Είναι ονόματα; Από που είναι?”

Ο Μπεργκ δεν είναι μέρος αυτής της ερευνητικής ομάδας, αλλά είναι μελετημένος Πώς τα φωλιά παπαγάλων αποκτούν μοναδικές υπογραφές ή ονόματα, τροποποιώντας ελαφρά την κλήση υπογραφής των φροντιστών τους.

READ  Ελεύθερη γυναίκα που καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για εκλογική νοθεία!

Σε αυτή τη μελέτη ελέφαντα, σημειώνει, οι ήχοι που περιέχουν πληροφορίες αναγνώρισης φαίνεται να γίνονται κυρίως όταν οι μητέρες απευθύνονται στις γάμπες τους.

«Ένα μεγάλο μέρος ήταν ανάμεσα στις μαμάδες και τις γάμπες τους», λέει ο Berg. «Φαίνεται ότι το παίρνουν από τη μαμά».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να καταλάβει ποια ακριβώς ακουστικά χαρακτηριστικά στις κροταλίες χαμηλής συχνότητας του ελέφαντα ισοδυναμούν με ένα όνομα.

Ο Μπάρτο λέει, «Μου αρέσει πολύ να απομονώνω το όνομα συγκεκριμένων μεμονωμένων ελεφάντων, γιατί αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να απαντήσουμε σε πολλές ερωτήσεις που δεν μπορούν να διερευνηθούν πλήρως σε αυτή τη μελέτη».

Για παράδειγμα, αν όλοι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν το ίδιο «όνομα» όταν απευθύνονται στον ίδιο παραλήπτη, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι ερευνητές επίσης δεν γνωρίζουν αν οι ελέφαντες μιλούν για κάτι σε τρίτο πρόσωπο. «Χρησιμοποιούν ποτέ το όνομα κάποιου όταν δεν είναι εκεί;» Ο Μπάρντο των θαυμάτων.

Ο Berg σημειώνει ότι τα ζώα που χρησιμοποιούν ήχους που μοιάζουν με τα ονόματα – άνθρωποι, δελφίνια, παπαγάλοι και τώρα ελέφαντες – είναι όλα έξυπνα, κοινωνικά ζώα που ζουν σε σταθερές ομάδες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα πλάσματα χρησιμοποιούν ονόματα με τον ίδιο τρόπο.

«Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι τα ονόματα των ελεφάντων λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα ονόματα των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει ο Πάρντο.

Άλλωστε, σημειώνει, τους ανθρώπους και τους ελέφαντες τους χωρίζει δεκάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. “Πέρασε πολύς καιρός.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *