Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν θεωρητικά κατοικήσιμο πλανήτη, στο μέγεθος της Γης

R. Hurd/JPL-Caltech/NASA

Το Gliese 12b περιφέρεται γύρω από ένα δροσερό κόκκινο νάνο αστέρι που βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά.

Εγγραφείτε στο επιστημονικό ενημερωτικό δελτίο του CNN στο Wonder Theory. Εξερευνήστε το σύμπαν με νέα για συναρπαστικές ανακαλύψεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και πολλά άλλα.CNN

Δύο ομάδες επιστημόνων ανακάλυψαν έναν θεωρητικά κατοικήσιμο πλανήτη Γη Αλλά μεγαλύτερο από αυτό ΑφροδίτηΠεριφέρεται γύρω από ένα μικρό αστέρι περίπου 40 έτη φωτός μακριά.

Ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται Gliese 12b, περιφέρεται γύρω από ένα δροσερό κόκκινο νάνο αστέρι που βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και έχει 27% το μέγεθος του Ήλιου μας και το 60% της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο The Astrophysical Journal Letters and Monthly. Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Επειδή το αστέρι του είναι πολύ μικρότερο από τον Ήλιο, το Gliese 12b εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη – την καλύτερη απόσταση από ένα αστέρι όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό – παρόλο που ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 12,8 ημέρες.

Με βάση την υπόθεση ότι ο εξωπλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη θερμοκρασία της επιφάνειάς του να είναι περίπου 107 βαθμούς Φαρενάιτ (42 βαθμοί Κελσίου).

«Ανακαλύψαμε έναν κοντινό, διερχόμενο, μέτριο κόσμο σε μέγεθος Γης», δήλωσε ο Masayuki Kuzuhara, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Αστροβιολογίας στο Τόκιο και συνεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας με τον Akihiko Fukui. Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο σε μια δήλωση.

Μόλις εντοπιστούν πλανήτες μέτριου μεγέθους στη Γη, οι επιστήμονες μπορούν να τους μελετήσουν για να προσδιορίσουν ποια στοιχεία υπάρχουν στην ατμόσφαιρά τους και, κυρίως, αν έχουν νερό για να συντηρήσουν τη ζωή.

READ  Ο πρόεδρος της Texas A&M M. Η Κάθριν Μπανκς παραιτήθηκε εν μέσω αποκλίσεων από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα

“Έχουμε βρει μόνο μια χούφτα (εξωπλανήτες) που είναι καλοί υποψήφιοι για αυτό. Αυτός είναι πολύ κοντά μας, επομένως είναι μια μεγάλη ανακάλυψη”, δήλωσε η Larissa Palethorpe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College του Λονδίνου. που ηγήθηκε της άλλης μελέτης, είπε στο CNN την Παρασκευή.

Κατανόηση του Gliese 12b

Για να βρουν το Gliese 12b, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA – ένα τηλεσκόπιο που κοιτάζει δεκάδες χιλιάδες αστέρια κάθε μήνα και παρακολουθεί τις αλλαγές στη φωτεινότητά τους.

Οι εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τα αστέρια των ερυθρών νάνων είναι πιο εύκολο να βρουν οι αστρονόμοι επειδή το σχετικά μικρό τους μέγεθός έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο σκοτεινό αποτέλεσμα με κάθε πέρασμα.

Σε αυτό το σημείο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η ατμόσφαιρα του πλανήτη, αν έχει και αν έχει νερό, είπε ο Palethorpe, αν και δεν περιμένει να βρει νερό εκεί.

«Δεν μπορεί να υπάρχει νερό, τότε υπάρχει ήδη ένα αφανές φαινόμενο θερμοκηπίου σε αυτόν τον πλανήτη και είναι σαν την Αφροδίτη», είπε. «Θα μπορούσε να υπάρχει νερό, άρα είναι σαν εμάς… ή υπάρχουν υπογραφές που δείχνουν ότι ένα απρόσμενο φαινόμενο θερμοκηπίου βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να χάνει νερό».

Για το επόμενο βήμα στην ανάλυση της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη, οι επιστήμονες ελπίζουν να πραγματοποιήσουν φασματοσκοπική ανάλυση χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η μέθοδος περιλαμβάνει την απεικόνιση του αστρικού φωτός που λάμπει μέσα από την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη και να δούμε ποια μήκη κύματος απορροφώνται από ορισμένα μόρια, αποκαλύπτοντας την παρουσία τους στην ατμόσφαιρα.

Εκτός από το να ρίξει φως στους εξωπλανήτες, ο Palethorpe είπε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εργασία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον πλανήτη μας.

«Αυτό που μας διδάσκει συγκεκριμένα αυτός ο πλανήτης είναι ότι η Γη πρέπει να είναι κατοικήσιμη, αλλά η Αφροδίτη δεν είναι… Μας λέει τα μονοπάτια ζωής που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς μεγαλώνουν», είπε.

Όμως, ενώ ο εξωπλανήτης μπορεί να είναι κατοικήσιμος για τον άνθρωπο και αστρονομικά «πιο κοντά» στο ηλιακό μας σύστημα, είναι απίθανο κάποιος να φτάσει εκεί σύντομα.

«Είναι απρόσιτο, είναι 12 παρσέκ μακριά», είπε ο Palethorpe, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν περίπου 225.000 χρόνια για να φτάσουμε στο Gliese 12b με το τρέχον γρήγορο διαστημόπλοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *