Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τον λόγο για τον οποίο τα μαλλιά σας γκριζάρουν καθώς μεγαλώνετε

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature με κριτές

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίο τα ανθρώπινα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους και γκριζάρουν με την ηλικία New York Post. Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων παγιδεύονται μέσα στον θύλακα της τρίχας και δεν μπορούν να παράγουν χρωστική ουσία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Science Φύση. Για τη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν μεμονωμένα κύτταρα στη γούνα ποντικών για δύο χρόνια για να προσδιορίσουν πώς γκριζάρουν τα μαλλιά, εξετάζοντας προσεκτικά τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων που είναι γνωστό ότι ελέγχουν το χρώμα των μαλλιών. Χρησιμοποίησαν ειδικές σαρώσεις και εργαστηριακές τεχνικές για να μελετήσουν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.

Ανακάλυψαν ότι το μέρος του βλαστοκυττάρου που παράγει χρωστική ουσία αλλάζει καθώς τα ποντίκια ωριμάζουν. «Το σύστημα μελανοκυττάρων βλαστοκυττάρων αποτυγχάνει νωρίτερα από άλλους ενήλικους πληθυσμούς βλαστοκυττάρων, οδηγώντας σε γκριζάρισμα των μαλλιών στους περισσότερους ανθρώπους και ποντίκια», λέει η μελέτη.

Καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και μεγαλώνουν ξανά, τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων παγιδεύονται σε μια περιοχή του θύλακα της τρίχας που είναι γνωστή ως διόγκωση του θύλακα της τρίχας. Καθώς τα βλαστοκύτταρα σταματούν να κυκλοφορούν γύρω από το ωοθυλάκιο και γίνονται ακίνητα, δεν ωριμάζουν σε πλήρη μελανοκύτταρα. Στη συνέχεια, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα, λευκά ή ασημί καθώς η χρωστική ουσία δεν παράγεται.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για να κατανοήσουμε γιατί είμαστε γκρίζοι», δήλωσε ο Mayumi Ito, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Εξήγησε, «Η απώλεια της δραστηριότητας που μοιάζει με χαμαιλέοντα στα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων μπορεί να είναι υπεύθυνη για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών.

READ  Αποτελέσματα UFC 283: Teixeira vs. λόφος

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι εάν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν πιθανό τρόπο για να αντιστρέψουν ή να αποτρέψουν τα γκρίζα μαλλιά.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Gui Sun, είπε: «Οι μηχανισμοί που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα μπορεί να έχουν την ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων στους ανθρώπους. Αν ναι, αυτό παρέχει μια πιθανή οδό για την πρόληψη ή τη διακοπή του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών βοηθώντας τα συμφορημένα κύτταρα να μετακινηθούν πίσω μεταξύ των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *