Οι ΗΠΑ λένε ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

KYIV, Ουκρανία (AP) — Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε έναν έλικα Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια «θρασύδειλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη.

Όμως η Ρωσία επέμεινε ότι τα πολεμικά της αεροπλάνα δεν επιτέθηκαν στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper. Αντίθετα, είπε ότι το drone έκανε έναν απότομο ελιγμό και συνετρίβη στο νερό μετά από συνάντηση με ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που το κυνηγούσαν για να το αναχαιτίσουν κοντά στην Κριμαία.

Το περιστατικό, το οποίο ενίσχυσε τις εντάσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, φάνηκε να είναι η πρώτη φορά από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου που ένα αμερικανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε μετά από σύγκρουση με ρωσικό μαχητικό.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζακ Σάλιβαν ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το περιστατικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Είπε ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα μιλήσουν απευθείας με τους Ρώσους ομολόγους τους και «θα εκφράσουν τις ανησυχίες μας για αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική υποκλοπή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, το χαρακτήρισε «αυθαίρετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Είπε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Λιν Τρέισι είχε κάνει παρόμοια σχόλια στη Μόσχα.

Η αμερικανική ευρωπαϊκή διοίκηση δήλωσε ότι το drone επιχειρούσε στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27. Ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα αφού ένα από τα ρωσικά μαχητικά του χτύπησε την προπέλα του.

Πριν από αυτό, τα Su-27 είχαν ρίξει καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του πολλές φορές με «ανεύθυνο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ σε δήλωση από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

«Αυτό το περιστατικό είναι μη ασφαλές και αντιεπαγγελματικό και καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Μπ. Ο Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και της Πολεμικής Αεροπορίας Αφρικής, δήλωσε ότι το αεροσκάφος MQ-9 “διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε και επιτέθηκε, με αποτέλεσμα το ατύχημα. Και η συνολική απώλεια του MQ-9 .” «Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων ήταν που προκάλεσε τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», πρόσθεσε.

READ  Μετά το θάνατο της Stadia, ο αντιπρόεδρος Bill Harrison αποχωρεί από την Google - Ars Technica

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο στρατηγός Πατ Ράιντερ είπε ότι το περιστατικό συνέβη στις 7:03 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης (0603 GMT, 2:03 π.μ. EST) αφού ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στο drone στις 30 π.μ. πάνω από διεθνή ύδατα και μακριά από την Ουκρανία. Έως 40 λεπτά. Δεν φάνηκε να υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των αεροπλάνων πριν από τη σύγκρουση, πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Το MQ-9 περιλαμβάνει σταθμό ελέγχου εδάφους και δορυφορικό εξοπλισμό και έχει άνοιγμα φτερών 66 ποδιών (20 μέτρων). Είναι ικανό να μεταφέρει πυρομαχικά, αλλά ο Rider δεν θα πει αν είναι οπλισμένο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακτήσει το αεροσκάφος που συνετρίβη, ανέφερε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία-Ευρώπη σε ανακοίνωσή της και ο Ράιντερ είπε ότι η Ρωσία όχι.

Το ρωσικό αεροσκάφος φαίνεται επίσης να υπέστη ζημιά στη σύγκρουση, αλλά οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι προσγειώθηκε, αν και δεν είπαν πού ήταν ο αναβάτης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία και είχε διεισδύσει σε μια περιοχή που κήρυξε εκτός ορίων η Ρωσία ως μέρος αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τον στρατό να αναχαιτίσει τους μαχητές. . Είναι.

«Ως αποτέλεσμα ενός αιχμηρού ελιγμού, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 πήγε σε μια μη καθοδηγούμενη πτήση με απώλεια υψομέτρου και συνετρίβη στο νερό», ανέφερε. «Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, δεν αλληλεπιδρούν με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους».

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την πτήση με drone των ΗΠΑ ως «πρόκληση» και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος να βρίσκονται αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

READ  Πλημμύρες στο Βερμόντ: Νέοι κίνδυνοι απειλούν το Βερμόντ καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν ήδη πλημμυρισμένες πόλεις

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τη Βοηθό Γραμματέα των ΗΠΑ για την Ευρώπη Κάρεν Τόνφριντ, ο Αντόνοφ επέμεινε ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δεν επιτέθηκαν στο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ούτε πυροβόλησαν τα όπλα τους. Είπε ότι η Μόσχα θέλει «πρακτικές» σχέσεις με την Ουάσιγκτον και ότι «δεν θέλουμε καμία σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τις πτήσεις επιτήρησης των ΗΠΑ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014 και προσάρτησε παράνομα. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι εμπλέκονται αποτελεσματικά στη σύγκρουση προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα και μοιράζοντας πληροφορίες με το Κίεβο.

Ο Κίρμπι τόνισε ότι το περιστατικό δεν θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να συνεχίσουν το έργο τους στην περιοχή.

«Εάν το μήνυμα είναι ότι θέλουν να εμποδίσουν ή να μας εμποδίσουν να πετάξουμε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στον διεθνή εναέριο χώρο, αυτό το μήνυμα θα αποτύχει», είπε ο Κίρμπι. «Θα συνεχίσουμε να πετάμε και να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο μέσω διεθνών θαλασσών. Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνων ενεργειών από Ρώσους πιλότους όταν επικοινωνούσαν με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων στον διεθνή εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.

«Αυτές οι επιθετικές ενέργειες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμό και απρογραμμάτιστη κλιμάκωση», προειδοποίησε.

Ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών, στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τέτοιου είδους συγκρούσεις σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και στον Ειρηνικό.

“Πιθανώς η μεγαλύτερη ανησυχία μου εκεί και στον Ειρηνικό είναι εάν ένας πιλότος από τη Ρωσία ή την Κίνα ή καπετάνιος πλοίου, ή κάτι τέτοιο, πλησιάσει πολύ κοντά και δεν καταλάβει πού βρίσκονται και προκαλέσει σύγκρουση”, είπε ο Μπέργκερ απαντώντας σε ερώτηση. Τρίτη σε εκδήλωση του Εθνικού Φόρουμ Τύπου.

READ  Ο νικητής του τζακ ποτ του Powerball 1,765 δισεκατομμυρίων δολαρίων Theodorus Struck αποκαλύφθηκε στην Καλιφόρνια

Καθώς συνεχίζονταν οι μάχες στην Ουκρανία, ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε μια πολυκατοικία στην ανατολική πόλη Kramatorsk την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας εννέα στην περιοχή του Ντόνετσκ, ένα από τα κύρια αστικά οχυρά.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τρύπες στην πρόσοψη ενός χαμηλού κτιρίου που έφερε το μεγαλύτερο βάρος της απεργίας, που προκάλεσε ζημιές σε εννέα διαμερίσματα, ένα νηπιαγωγείο, ένα υποκατάστημα τράπεζας και δύο αυτοκίνητα, δήλωσε ο περιφερειάρχης Pavlo Kyrilenko.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο ελικοπτέρων στη νότια Σιβηρία, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία υπαρξιακή για τη Ρωσία.

«Για εμάς, αυτό δεν είναι ένα γεωπολιτικό καθήκον», είπε ο Πούτιν, «είναι ένα καθήκον για την επιβίωση του ρωσικού κράτους και τη δημιουργία συνθηκών για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας».

Η Ρωσία χαιρέτισε μια κινεζική ειρηνευτική πρόταση, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα έχει μόνο στρατιωτικές επιλογές καθώς το Κίεβο αρνείται να συνομιλήσει.

«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Δεδομένης της τρέχουσας θέσης του καθεστώτος του Κιέβου, είναι πλέον δυνατό μόνο με στρατιωτικά μέσα».

Η ρωσική επίθεση έχει επικεντρωθεί στην κατεστραμμένη ανατολική πόλη ΠακμούτΤα στρατεύματα του Kywin ανέστειλαν τις επιθέσεις για επτά μήνες και έχει γίνει σύμβολο αντίστασης και επίκεντρο του πολέμου.

Ο Ζελένσκι συζήτησε για τον Μπαχμούτ με στρατιωτικούς και ήταν ομόφωνοι στην αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

«Η αμυντική επιχείρηση (Bakhmut) είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για την αποτροπή του εχθρού. Αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της άμυνας ολόκληρης της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο Valery Zalushny, διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

___

Συνεισέφεραν οι Lolita C. Baldor, Tara Cop, Zeke Miller, Aamer Madhani και Matthew Lee στην Ουάσιγκτον και Lorne Cook στις Βρυξέλλες.

___

Ακολουθήστε τη μάχη του AP στη διεύθυνση https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *