Οι μετοχές πέφτουν μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν αργά τις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές αρνήθηκαν την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας εν μέσω τραπεζικής κρίσης.

Ο S&P 500 εκτινάχθηκε νωρίς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προτού υποχωρήσει απότομα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πτώση 1,65% για την ημέρα. Οι συναλλαγές ήταν σιωπηρές το πρωί καθώς οι επενδυτές περίμεναν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη αντανακλούσε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα: Το να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό που αύξησε τις τιμές για τα νοικοκυριά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το εργαλείο της για τον περιορισμό του πληθωρισμού – η αύξηση των επιτοκίων – βοήθησε. Πρόσφατη δυσφορία στις τράπεζες της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα αρχικά φαινόταν να στριμώχνει τη βελόνα και οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση. Αλλά καθώς συνεχίζονταν οι συναλλαγές, ο πρόεδρος της Fed Jerome H. Ο Πάουελ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων λέγοντας ότι ορισμένοι επενδυτές δεν ήταν ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος της Fed δεν είχε κάνει αρκετά για να κατευνάσει τις ανησυχίες για πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών. εβδομάδες.

“Κάνει το ίδιο λάθος πολιτικής που έκαναν συνήθως οι ομοσπονδιακές αρχές σε όλη την ιστορία τους”, δήλωσε ο Dan Calcagni, επικεφαλής επενδύσεων στη διαχείριση περιουσίας Mercer Advisors. «Νομίζω ότι η Fed αργεί να αντιδράσει σε σημαντικές πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα».

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία είναι ευαίσθητη στις αλλαγές των επιτοκίων, υποχώρησε απότομα κάτω από το 4% εν μέσω στοιχημάτων ότι η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης θα μπορούσε να είναι η τελευταία της Fed.

READ  Ο ιδιοκτήτης του Facebook Meta προωθεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει την προβολή των ψηφιακών διαφημίσεων. Άλμα των μετοχών

Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό. Αν και αυτό ήταν μέρος μιας επέκτασης στον τραπεζικό τομέα, η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί τώρα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία και η κεντρική τράπεζα αφαιρεί μέρος της ανάγκης να αυξάνει τακτικά τα επιτόκια.

“Αυτό θεωρείται ως η τελευταία ή κοντά στην τελευταία αύξηση”, δήλωσε ο Jorge Goncalves, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG Securities. “Θα ήταν πολύ επιθετικοί με τον πληθωρισμό, αλλά η τραπεζική κρίση τους έκανε αυτό.”

Η αβεβαιότητα, η οποία προκάλεσε παρέμβαση ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο και βίαιες μεταβολές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, άφησε επενδυτές, αναλυτές και οικονομολόγους να μην μπορούν να μαντέψουν τι θα μπορούσε να κάνει η κεντρική τράπεζα την Τετάρτη – και η αβεβαιότητα αντικατοπτρίστηκε στις συναλλαγές στη μετοχή. Τελευταίες δύο εβδομάδες.

Γενικά, η κεντρική τράπεζα θέλει να θέσει τις προσδοκίες των επενδυτών, να τους προσανατολίσει στις πιθανές συνέπειες των αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια και να περιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά από μια αιφνιδιαστική κίνηση. Αλλά ο κ. Τα τελευταία δημόσια σχόλια του Πάουελ έγιναν μέρες πριν η Silicon Valley πάρει τον έλεγχο της τράπεζας, με τον πρόεδρο της Fed να καταθέτει στο Κογκρέσο ότι ήταν έτοιμος να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια ως απάντηση στα δεδομένα ότι ο πληθωρισμός ήταν πεισματικά ενσωματωμένος στην οικονομία.

Κύριος. Καθώς το οικονομικό σκηνικό έχει αλλάξει απότομα μετά τα σχόλια του Πάουελ, οι επενδυτές έχουν μείνει στο σκοτάδι για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα — εάν θα τηρήσει τα προηγούμενα σχέδια ή θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

READ  Η Credit Suisse μπορεί να δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα

Μετά την τραπεζική αναταραχή που αντηχούσε σε όλο τον κόσμο, πολλοί άρχισαν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο δανειστής του Λος Άντζελες Pacwest, ο οποίος προσχώρησε σε άλλες περιφερειακές τράπεζες υπό πίεση, δήλωσε την Τετάρτη ότι άντλησε μετρητά έκτακτης ανάγκης μετά από πτώση 20% στις καταθέσεις του από την αρχή του έτους.

Η ανακοίνωση οδήγησε την τιμή της μετοχής της PacWest κάτω 17 τοις εκατό για την ημέρα, παρασύροντας τις τιμές των μετοχών και άλλων περιφερειακών τραπεζών. Οι κινήσεις απεικονίζουν το ασταθές σκηνικό πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.

«Νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα υπολειτουργεί», είπε ο κ. είπε ο Calcagni. «Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από ό,τι πιστεύει η Fed».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *