Οι περικοπές θέσεων εργασίας εξαπλώθηκαν στον κλάδο της τεχνολογίας, με τη Microsoft να απολύει 10.000 άτομα

Η Microsoft αποκόπτει 10.000 εργαζομένους, σχεδόν το 5% του εργατικού δυναμικού της, προσχωρώντας σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν περιορίσει τις επεκτάσεις τους στην εποχή της πανδημίας.

Η εταιρεία δήλωσε σε μια κανονιστική κατάθεση την Τετάρτη ότι οι απολύσεις ήταν μια απάντηση σε «ευρείς οικονομικές συνθήκες και μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των πελατών».

Η εταιρεία λογισμικού με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα κάνει αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο υλικού της και θα ενοποιήσει τον μισθωμένο χώρο γραφείων της.

Η Microsoft περικόπτει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από όσες πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς έχει περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται και σπουδάζουν από το σπίτι λόγω της έκρηξης της ζήτησης για το λογισμικό στο χώρο εργασίας της και τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους.

«Πολλά από αυτά είναι υπερβολική εργασία στις προσλήψεις», είπε ο Joshua White, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Το εργατικό δυναμικό της Microsoft αυξήθηκε κατά περίπου 36% τα δύο οικονομικά έτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, από 163.000 εργαζόμενους στα τέλη Ιουνίου 2020 σε 221.000 τον Ιούνιο του 2022.

Οι απολύσεις «αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5 τοις εκατό του συνολικού εργατικού δυναμικού μας, με ορισμένες ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται σήμερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella σε ένα email προς τους υπαλλήλους.

«Ενώ θα εξαλείψουμε ρόλους σε ορισμένους τομείς, θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε σε βασικούς στρατηγικούς τομείς», είπε η Nadella. Τόνισε τη σημασία της οικοδόμησης μιας «νέας πλατφόρμας υπολογιστών» χρησιμοποιώντας τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι πελάτες που επιτάχυναν τις δαπάνες τους για την ψηφιακή τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας τώρα «προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τις ψηφιακές τους δαπάνες για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα», είπε.

READ  Τα στούντιο του Χόλιγουντ διαπραγματεύονται για να αποφύγουν την απεργία των ηθοποιών – DW – 13/07/2023

«Βλέπουμε εταιρείες σε κάθε κλάδο και γεωγραφικές περιοχές να ενεργούν προσεκτικά καθώς ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται σε ύφεση ενώ άλλα μέρη αναμένουν μια τέτοια», έγραψε η Nadella.

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας περικόπτουν επίσης θέσεις εργασίας Εν μέσω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση.

Η Amazon και ο κατασκευαστής επιχειρηματικού λογισμικού Salesforce ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς περιορίζουν τους μισθούς που έχουν αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 18.000 θέσεις. Οι απολύσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ, αν και μόνο ένα κλάσμα του 1,5 εκατομμυρίου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Η μητρική εταιρεία Meta του Facebook απολύει 11.000 άτομα, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της. Και ο Έλον Μασκ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, μείωσε το εργατικό δυναμικό της εταιρείας.

Η Nadella, η οποία παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, δεν αναφέρθηκε άμεσα στις απολύσεις την Τετάρτη.

Ερωτηθείς από τον ιδρυτή του φόρουμ Klaus Schwab τι σημαίνουν οι τεχνολογικές απολύσεις για το επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου, ο Nadella είπε ότι οι εταιρείες που ευδοκίμησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 «κανονικοποιούν» τώρα αυτή τη ζήτηση.

“Απολύτως προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ικανοί και στον τεχνικό τομέα, σωστά;” είπε η Nadella. “Δεν είναι να κάνουμε όλοι λιγότερα. Πρέπει να κάνουμε λιγότερα. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε τα δικά μας κέρδη παραγωγικότητας μέσω της δικής μας τεχνολογίας.

Η Microsoft δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το πού θα επικεντρωθούν οι απολύσεις και το κλείσιμο γραφείων. Από τον Ιούνιο, υπήρχαν 122.000 εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και 99.000 αλλού.

READ  Ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, αλλά με κόστος

Ο White, ο καθηγητής Vanderbilt, είπε ότι όλες οι βιομηχανίες θέλουν να μειώσουν το κόστος πριν από μια πιθανή ύφεση, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί επιθετικά από την Federal Reserve τους τελευταίους μήνες. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Χτυπά τις εταιρείες τεχνολογίας λίγο πιο σκληρά από τις βιομηχανικές ή τα καταναλωτικά αγαθά, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της Microsoft βρίσκεται σε έργα που έχουν ταμειακές ροές που δεν μπορούν να πληρωθούν για χρόνια», είπε.

Μεταξύ των έργων που κέρδισαν την προσοχή πρόσφατα είναι η επένδυση της Microsoft στον συνεργάτη εκκίνησης OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο, το εργαλείο γραφής ChatGPT και άλλα συστήματα AI που μπορούν να δημιουργήσουν ευανάγνωστο κείμενο, εικόνες και κώδικα υπολογιστή.

Η Microsoft, η οποία κατέχει την επιχείρηση παιχνιδιών Xbox, αντιμετωπίζει ρυθμιστική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με την προγραμματισμένη εξαγορά 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, η οποία μέχρι πριν από ένα χρόνο είχε περίπου 9.800 υπαλλήλους.

____

Ο συγγραφέας επιχειρήσεων του AP Kelvin Chan συνέβαλε σε αυτήν την ιστορία από το Λονδίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *