Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι σκάβουν ενάντια στην προσπάθεια του Μακάρθι για Πρόεδρο της Βουλής

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 5 Ιανουαρίου (Reuters) – Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση του Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία για 11η φορά την Πέμπτη, ενώ οι υποστηρικτές του εργάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τη νίκη.

Η ψηφοφορία βύθισε τη Βουλή σε μια κατάρρευση που δεν είχε παρατηρηθεί από την ταραχώδη εποχή λίγο πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόμματος να ασκεί την εξουσία ακόμα και όταν ο Μακάρθι προσφέρθηκε να χαλιναγωγήσει τη δική του επιρροή.

Μετά την 11η ψηφοφορία, η Βουλή διέκοψε για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα χωρίς να εκλέξει Πρόεδρο. Οι νομοθέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής (17:00 GMT).

Οι αντίπαλοι του Μακάρθι λένε ότι δεν πιστεύουν ότι θα αγωνιστεί για τις βαθιές περικοπές δαπανών και άλλους περιορισμούς που θέλουν να επιβάλουν στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Καλιφόρνια και τουλάχιστον 20 σκληροπυρηνικών συντηρητικών.

«Τα πράγματα συνδυάζονται με πολύ υγιή τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, υποστηρικτής του Μακάρθι που είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας επιτροπής υψηλού επιπέδου του Κογκρέσου.

“Δεν ξέρουμε το χρονοδιάγραμμα. Αλλά ο αρραβώνας είναι εκεί, γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος”, είπε.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μπράιαν Φιτζπάτρικ, μια πιθανή συμφωνία θα επέτρεπε την ψηφοφορία για τα όρια θητείας των μελών του Κογκρέσου.

Αλλά οι υποστηρικτές του McCarthy σταμάτησαν να προβλέψουν μια λύση στο αδιέξοδο σύντομα.

READ  Η τιμή του Bitcoin αυξάνεται στα «26.000 $» με όρους USDC - Πόσο ψηλά θα φτάσει το BTC Short Short;

Η αδυναμία εκλογής αρχηγού έχει καταστήσει τη Βουλή των 435 εδρών ανίκανη – τα νεοεκλεγέντα μέλη δεν μπορούν καν να ορκιστούν επίσημα, να πραγματοποιήσουν ακροάσεις, να εξετάσουν τη νομοθεσία ή να ελέγξουν εξονυχιστικά τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν μια μικρή πλειοψηφία 222-212 στη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΜακΚάρθι δεν θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη τεσσάρων Ρεπουμπλικανών καθώς οι Δημοκρατικοί συσπειρώθηκαν γύρω από τον δικό τους υποψήφιο.

Ο ΜακΚάρθι, υποστηριζόμενος από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση, έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις που αποδυναμώνουν τον ρόλο του ομιλητή, κάτι που οι πολιτικοί σύμμαχοι προειδοποίησαν ότι θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη δουλειά για αυτόν εάν το πάρει.

Τουλάχιστον 200 Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν τον ΜακΚάρθι σε κάθε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Λιγότερο από το 10% των Ρεπουμπλικανών βουλευτών ψήφισαν εναντίον του, αλλά ήταν αρκετό για να του αρνηθούν τις 218 ψήφους που χρειάζονταν για να διαδεχθεί τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι ως πρόεδρος.

«Αυτό που βλέπετε σε αυτόν τον ιστότοπο δεν σημαίνει ότι είμαστε νεκροί», είπε η Ρεπουμπλικανός βουλευτής Άννα Πωλίνα Λούνα, η οποία πρότεινε τον αντίπαλο του ΜακΚάρθι, Μπάιρον Ντόναλντς, για τη 10η ψηφοφορία.

«Φτιάξε ένα ζουρλομανδύα»

«Μπορώ να σας πω ότι συμβαίνουν κάποια καλά πράγματα», είπε η βουλευτής Marjorie Taylor Green, υποστηρικτής του McCarthy που είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς συντηρητικούς στη Βουλή. «Νομίζω ότι θα δούμε κάποια κίνηση».

Αλλά μερικοί από τους αντιπάλους του McCarthy δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

«Τελειώνει με έναν από τους δύο τρόπους: ο Κέβιν ΜακΚάρθι αποχωρεί από την κούρσα ή δημιουργούμε ένα ζουρλομανδύα που δεν θέλει να αποφύγει», είπε ο βουλευτής Ματ Γκέιτς, Ρεπουμπλικανός που ψήφισε τον Τραμπ για πρόεδρος.

READ  Πώς οι προπονήσεις το Σαββατοκύριακο μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμες με την άσκηση όλη την εβδομάδα

Ως ομιλητής, ο McCarthy κατέχει συνήθως μια θέση στη διαμόρφωση της ατζέντας της αίθουσας και είναι δεύτερος στη σειρά μετά την προεδρία πίσω από την αντιπρόεδρο Kamala Harris. Θα είχε την εξουσία να ματαιώσει τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 και να ξεκινήσει έρευνες για την οικογένεια και τη διοίκηση του προέδρου.

Σε μια αργά το βράδυ διαπραγματευτική συνεδρίαση, ο McCarthy άσκησε μεγαλύτερη επιρροή σχετικά με το ποια νομοθεσία θα έπρεπε να τεθεί προς ψήφιση, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Έδωσε επίσης σε κάθε μεμονωμένο μέλος τη δυνατότητα να ζητήσει ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα – κάτι που βοήθησε τουλάχιστον έναν Ρεπουμπλικανό, τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής, John Boehner, να αποσυρθεί.

Αυτές οι παραχωρήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον McCarthy να κερδίσει ορισμένους κρατούμενους, αλλά αν κερδίσει τελικά την ομιλία, θα είναι ευάλωτος στους σκληροπυρηνικούς τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό έχει ανησυχήσει ορισμένους Δημοκρατικούς που υπηρέτησαν ως θεατές τις τελευταίες τρεις ημέρες του δράματος.

«Με κάθε προσφορά, πρέπει να ξυπνάει κάθε μέρα και αναρωτιέται αν θα βρει ακόμα τη δουλειά του», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Νιλ, Δημοκρατικός.

Η αδυναμία συμφωνίας για έναν ηγέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναγκάσουν το κλείσιμο της κυβέρνησης ή θα κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν αργότερα αυτό το έτος, σε μια προσπάθεια να εξαγάγουν απότομες περικοπές δαπανών. Ορισμένοι κρατούμενοι λένε ότι περιμένουν από τον McCarthy ή οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση.

Εάν ο McCarthy τελικά δεν καταφέρει να ενώσει τους Ρεπουμπλικάνους, θα πρέπει να αναζητήσουν αντικαταστάτη. Ο Νο. 2 Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων Steve Scalise και ο βουλευτής Jim Jordan έχουν υποστηρίξει τον McCarthy. Η Ιορδανία έλαβε 20 ψήφους όταν προτάθηκε από τους κρατούμενους την Τρίτη.

READ  Ο Ερντογάν αναζητά νέα θέση στις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία

Αναφορά από τους Moira Warburton, Doina Chiacu, David Morgan, Kanishka Singh και Gram Slattery. Από τον Andy Sullivan; Μοντάζ από τους Will Dunham, Howard Koller και Christian Schmollinger

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *