Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κερδίζουν την καταλανική ψηφοφορία για την αμνηστία των αυτονομιστών

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία την Κυριακή, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως δοκιμασία λίθου για την πολωτική κίνηση αμνηστίας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τους αυτονομιστές.

Οι σοσιαλιστές πανηγυρίζουν, όπως λένε, μια σημαντική νίκη, παρόλο που δεν κέρδισαν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν μια ενιαία κυβέρνηση. Συχνά αντιμετωπίζουν εβδομάδες διαπραγματεύσεων και επαναληπτικές εκλογές εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια περιφερειακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ανεξαρτησίας.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη το βράδυ της Κυριακής, ο Καταλανός ηγέτης του κόμματος Salvador Illa ανακοίνωσε: “Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, κερδίσαμε τις εκλογές στην Καταλονία, με δύο έδρες και ψήφους. Οι Καταλανοί αποφάσισαν να ανοίξουν ένα νέο εποχή.

Ωστόσο, υποσχέθηκε να σημειώσει πρόοδο στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τη διαχείριση της ξηρασίας. Όχι, 68 από τις 135 έδρες του καταλανικού κοινοβουλίου χρειάζονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Την Κυριακή, το κόμμα του πήρε μόλις 42, που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν την υποστήριξη της υπέρ της ανεξαρτησίας Esquirea Republicana de Catalunya (Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά) και των αριστερών Κομμούνων.

Ο Toni Rodon, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, δήλωσε πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ότι «νίκη δεν σημαίνει διακυβέρνηση». Ο κ. Εσκέρρα στην ισπανική Βουλή. Ενώ υποστήριξε τον Sánchez, είπε ότι δεν έγιναν συνομιλίες στην Καταλονία. Αναμένεται να είναι εύκολο.

Ο κύριος αντίπαλος των Σοσιαλιστών ήταν οι υπέρ της ανεξαρτησίας Junts for Catalonia (μαζί με την Καταλονία), με επικεφαλής τον Carlos Puigdemont, ο οποίος εκστρατεύτηκε από την εξορία στη Γαλλία. Οι Junds τερμάτισαν δεύτεροι, αλλά με 35 έδρες, δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με άλλα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία τα πήγαν άσχημα.

READ  Η ζήτηση στεγαστικών δανείων επιβραδύνεται παρά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων

Ο ηγέτης του Esqueira, Pere Aragonés, ο απερχόμενος πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να εγκρίνει έναν περιφερειακό προϋπολογισμό. Το κόμμα του, το οποίο κέρδισε μόλις 20 έδρες την Κυριακή, αντιμετωπίζει τώρα έναν απολογισμό.

Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Ο Αραγονές απέδωσε τα κακά αποτελέσματα του Εσκέρα στην πολιτική του κόμματος να συνάπτει συμφωνίες με τους Σοσιαλιστές, τις οποίες, όπως είπε, «δεν σεβάστηκαν από τους πολίτες». Από εδώ και πέρα, «ο Εσγουέρα θα είναι στην αντιπολίτευση», είπε.

Είναι ο κ. Ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ο Illa δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί και χωρίς την υποστήριξη του Esquerra, η Καταλονία “μπορεί να εξετάζει νέες εκλογές τον Οκτώβριο”, είπε ο καθηγητής Rodan.

Σύμφωνα με τον Ignacio Lago, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές, «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έχουν κερδίσει την πλειοψηφία».

Το θέμα της αμνηστίας για τους αυτονομιστές είναι διχαστικό εδώ και χρόνια.

Κύριος. Όταν ο Σάντσες πρωτοήλθε στην εξουσία το 2019, ο κ. Είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει την εκκρεμή νομική αγωγή εναντίον του Πουτζντεμόν ή άλλων.

Αλλά μετά τις γενικές εκλογές στην Ισπανία τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Ο Σάντσες παραδόθηκε και η μόνη του ευκαιρία για δεύτερη θητεία ήταν ο κ. Ο Πουτζντεμόν έπρεπε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του κόμματος, το οποίο μέσα σε μια νύχτα κέρδισε επτά βουλευτικές έδρες και έγινε βασιλιάς. Γνωστός ως πολιτικός επιζών, ο κ. Ο Sánchez μεσολάβησε για μια συμφωνία αμνηστίας με τους Junds, λέγοντας ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για ειρηνική συνύπαρξη στην Καταλονία.

READ  Τα θύματα της επίθεσης με λιοντάρια του βουνού στην Καλιφόρνια είναι αδέρφια, υπαίθριοι άνθρωποι

Το πρόγραμμα αμνηστίας ήταν σε μεγάλο βαθμό μη δημοφιλές στην Ισπανία. Τον περασμένο Νοέμβριο δύο αντίπαλα κόμματα οργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση σε πόλεις σε όλη τη χώρα κατά της συμφωνίας και άλλες διαδηλώσεις που δεν υποστηρίχθηκαν επίσημα από τα κόμματα ξεσηκώθηκαν τη νύχτα έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη.

Κάποια στιγμή, η μακριά μύτη σε στυλ Πινόκιο του Mr. Ένα μεγαλύτερο από τη ζωή ομοίωμα του Sanchez συνθλίβεται από έναν όχλο.

Το νομοσχέδιο για την αμνηστία έχει σταματήσει στην Κάτω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου από τότε που εγκρίθηκε από την άνω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου τον Μάρτιο. Οι νομικές προκλήσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την κίνηση.

Η Isabel Díaz Ayuzo, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης και μέλος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε την αμνηστία «τον πιο διεφθαρμένο νόμο της δημοκρατίας μας».

Ιστορικά, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν ήταν ποτέ πάνω από το 20%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Elcano Royal Institute, μια ερευνητική ομάδα διεθνών υποθέσεων στη Μαδρίτη. Αυτό άλλαξε το 2010, μετά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυναν «λαϊκιστικά μηνύματα δημοσιονομικής εξέγερσης» στην Καταλονία, αναφέρει η έκθεση. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης το 2012 να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία ενθάρρυνε τους αυτονομιστές στην Ισπανία.

Καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν στην Καταλονία το 2017, ο κ. Η αυτονομιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πουτζντεμόν παρέκαμψε τα ισπανικά δικαστήρια και προχώρησε σε παράνομο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η ισπανική κυβέρνηση ακολούθησε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας με μια καταστολή των αυτονομιστών, η οποία απομάκρυνε την καταλανική κυβέρνηση και επέβαλε άμεσο έλεγχο. Εννέα πολιτικοί ηγέτες φυλακίστηκαν για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης, ενώ ο κ. Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στη Γαλλία, αποφεύγοντας τη σύλληψη.

READ  Το ηλιακό σύστημα χτυπήθηκε από παλμό ακραίας ακτινοβολίας - Απίστευτη έκρηξη ακτίνων γάμμα 10.000 ετών

Κατά την πρώτη του θητεία ο κ. Οι διαδοχικοί Ισπανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Sanchez, Mr. Οι προσπάθειες απέλασης του Πουτζντεμόν απέτυχαν.

Το 2021, ο κ. Η διοίκηση του κ. Σάντσες βρίσκεται στην Ισπανία. Χρειάστηκε μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση με τους συμμάχους του Πουτζντεμόν, χορηγώντας αμνηστία και στους εννέα στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Cristina Monge, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, το κύριο ερώτημα σήμερα είναι εάν το «πνεύμα» του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι ζωντανό.

Τα ευνοϊκά εκλογικά αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στην Καταλονία την Κυριακή πλήρωσαν το στοίχημα υψηλού κινδύνου του πρωθυπουργού να χορηγήσει αμνηστία, να μειώσει τις αυτονομιστικές εντάσεις στην περιοχή και να βοηθήσει στην εξομάλυνση των ισπανο-καταλανικών σχέσεων.

«Έχουμε στραφεί στο κίνημα ελευθερίας του 2017», είπε ο καθηγητής Lago.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο κοινής γνώμης της περιφερειακής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των Καταλανών – 51,1 τοις εκατό τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με 44,1 τοις εκατό τον Μάρτιο του 2019 – υποστηρίζουν την υπόλοιπη Ισπανία.

Ο καθηγητής Ρόντεν είπε ότι η ανεξαρτησία δεν ήταν «βασική προτεραιότητα για πολλούς ψηφοφόρους», προσθέτοντας ότι η αλλαγή αντικατοπτρίζει μια γενική απογοήτευση με τα υπέρ της ανεξαρτησίας κόμματα παρά μια μείωση του ενθουσιασμού για αυτονομισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *