Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ προχωρούν καθώς πλησιάζει η προθεσμία

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε διετής συμφωνία για να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες και να αποτρέψουν μια χρεοκοπία για το χρέος των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα τέλος στη δημοσιονομική εξυγίανση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Άτομα που γνωρίζουν την πιθανή συμφωνία είπαν ότι οι διαπραγματευτές αναμένουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες, πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου κατά την οποία οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο πρότειναν ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε καλύτερη θέση, αν και τίποτα δεν είχε ολοκληρωθεί. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια ψηφοφορία που θα αποσταλεί σε ένα στενά διχασμένο Κογκρέσο για την υπογραφή του Μπάιντεν, επεκτείνοντας ενδεχομένως την αβεβαιότητα για το δημοσιονομικό μέλλον της Αμερικής την επόμενη εβδομάδα.

«Ο ομιλητής Μακάρθι και εγώ είχαμε πολλές παραγωγικές συνομιλίες και το προσωπικό μας συνεχίζει να συναντιέται καθώς μιλάμε – και σημειώνουν πρόοδο», είπε ο Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης, δίνοντας αισιόδοξο τόνο στις συνομιλίες. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και να προστατεύσουμε τους εργατικούς Αμερικανούς αυτής της χώρας».

Τα σχόλιά του ήρθαν μια ημέρα αφότου ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση τριπλού Α των ΗΠΑ λόγω “βραχίονας” πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Ένας συμβιβασμός.

READ  Τέλος κρατήσεων Samsung Galaxy S23, Τελική Έκπτωση!

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μακάρθι αντιμετωπίζουν εκκλήσεις από μέλη της τάξης των κομμάτων τους να μην εγκαταλείψουν τις παραχωρήσεις στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων.

Ο Μακάρθι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, ο οποίος κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν μια χρεοκοπία εάν ο Μπάιντεν δεν συμφωνήσει σε βαθιές περικοπές δαπανών. Αργότερα συναντήθηκε με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στο γραφείο του. «Μιλούσαμε με τον Λευκό Οίκο όλη μέρα, πηγαινοερχόμασταν και δεν είναι εύκολο», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει και εργαζόμαστε σκληρά για να το κάνουμε».

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα καθορίσει την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ μέχρι το 2025, όταν ένα νέο Κογκρέσο και η κυβέρνηση θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία ως Δημοκρατικός, ενώ ο Τραμπ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις είναι οι πρώτοι για να κερδίσουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τον περιορισμό των δαπανών μέχρι τότε, την επιτάχυνση των εγκρίσεων για μεγάλα έργα υποδομής στο τελικό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και την προσθήκη νέων απαιτήσεων εργασίας στα προγράμματα του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές συζητούν επίσης εάν θα περικόψουν τη χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, την υπηρεσία είσπραξης φόρων των ΗΠΑ, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τη φοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή μεταξύ των πλούσιων οικογενειών, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

READ  Μεγάλες διακοπές λειτουργίας 911 σε 4 πολιτείες αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τρόπο να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές

Τα μέλη της Βουλής κατευθύνονται προς το σπίτι τους για την Ημέρα Μνήμης το Σαββατοκύριακο, αλλά τους είπαν ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η άμμος έχει σχεδόν τελειώσει για μια πιθανή συμφωνία ανώτατου ορίου χρέους», έγραψε σε σημείωμα την Πέμπτη ο Chris Kruger, αναλυτής στην ερευνητική ομάδα του TD Cowen στην Ουάσιγκτον.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ουάσιγκτον παροτρύνουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πλήγμα.

«Πραγματικά αρχίζει να γίνεται τριχωτό αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες 24 ώρες», δήλωσε ο Neil Bradley, υπεύθυνος πολιτικής στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Είμαστε σε αυτό το παράθυρο όπου θέλετε τα πράγματα να πάνε καλά».

Μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επενδυτική εταιρεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η στάση έχει καταρρεύσει.

«Νομίζω ότι στόχος όλων είναι να διασφαλίσουμε ότι το ανώτατο όριο του χρέους θα αυξηθεί. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα, όλοι σε αυτό το δωμάτιο γνωρίζουν [and] «Ο αμερικανικός λαός ξέρει ότι δεν πρέπει να είμαστε εδώ», είπε. «Πρόκειται για μια κατασκευασμένη κρίση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *