Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ έχουν σταματήσει λόγω «σοβαρών διαφορών»

  • Του Σαμ Καμπράλ
  • BBC News, Ουάσιγκτον

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών ξεκίνησαν εκ νέου τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ μετά από μια σύντομη παύση την Παρασκευή που έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν εκ νέου στο Καπιτώλιο, αλλά ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε για «σημαντικές διαφορές».

Οι Ρεπουμπλικάνοι διέκοψαν τις συνομιλίες ώρες νωρίτερα, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο για «παράλογες» απαιτήσεις.

Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (25,2 τρισεκατομμυρίων £).

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί ή να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μια χρεοκοπία μπορεί να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

Ο ομιλητής McCarthy είπε στο Fox Business το βράδυ της Παρασκευής: «Θα είμαστε πίσω στην αίθουσα απόψε.

“Αλλά είναι πολύ απογοητευτικό όταν μπαίνουν στο δωμάτιο και πιστεύουν ότι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα την επόμενη χρονιά από ό,τι φέτος. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν πρόκειται να συμβεί.”

Είπε ότι δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, και ότι θα διακόψει το ταξίδι του στο εξωτερικό και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή.

Ο Γκάρετ Γκρέιβς, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικάνων, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε «μια ειλικρινή συζήτηση για ρεαλιστικούς αριθμούς, μια ρεαλιστική πορεία προς τα εμπρός και κάτι που θα αλλάξει πραγματικά την τροχιά του προβλήματος των δαπανών και του χρέους αυτής της χώρας».

READ  Δείτε πώς τα ατμοσφαιρικά ποτάμια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Βόρεια Καλιφόρνια

Ο Λευκός Οίκος έχει προτείνει ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη από μια συμφωνία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Χιροσίμα, η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre είπε: “Έχουμε σοβαρές διαφορές. Και αυτή θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη συζήτηση. Αυτό δεν μας πάει χαμένο”.

Αναρωτήθηκε εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ήταν σοβαροί για τη μείωση του ελλείμματος και την επίτευξη μιας «δίκαιης» συμφωνίας.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους από το τρέχον όριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παγώσουν τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και τους μισθούς των ομοσπονδιακών και στρατιωτικών υπαλλήλων τους. Μια χρεοκοπία απειλεί να προκαλέσει όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τις τιμές και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε άλλες χώρες.

Η αναστολή των συνομιλιών νωρίτερα την Παρασκευή θεωρήθηκε ευρέως ως διαπραγματευτικό τέχνασμα στο Καπιτώλιο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ σκόνταψαν στην ανάπτυξη, τελειώνοντας το απόγευμα σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow υποχώρησε 0,3%, ο S&P 500 έπεσε 0,1% και ο Nasdaq έπεσε 0,2%.

Σε αντάλλαγμα για υποστήριξη για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν περικοπές προϋπολογισμού έως και 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης πολλών από τις νομοθετικές προτεραιότητες του κ. Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόταση των Ρεπουμπλικανών «ένα σχέδιο που θα καταστρέψει σκληρά εργαζόμενες αμερικανικές οικογένειες», αν και άφησε να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να προσφέρει ορισμένες δημοσιονομικές παραχωρήσεις.

Τόσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Πρόεδρος ΜακΚάρθι βρίσκονται υπό πίεση από τα αριστερά και τα δεξιά των αντίστοιχων κομμάτων τους να κρατήσουν τη γραμμή. Με μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν στενό έλεγχο της Βουλής, μια συμφωνία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής άπιαστη.

READ  Ειδήσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Η ένταση αυξάνεται μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Μόσχας

Και με το ρολόι να χτυπά, τα δύο πάρτι απέχουν πολύ.

Ο Πάτρικ Μακ Χένρι, Ρεπουμπλικανός από τη Βόρεια Καρολίνα που συμμετείχε στις συνομιλίες, δήλωσε στη Wall Street Journal την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες ήταν σε «πολύ κακή στιγμή».

Ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα, αλλά έξι στους 10 Αμερικανούς διαφωνούν. Νέα δημοσκόπηση Associated Press-NORC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *