Οι Συντηρητικοί του Ηνωμένου Βασιλείου υφίστανται «τρομερή» νύχτα ήττας στις τοπικές εκλογές

  • Πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Σουνάκ
  • Οι Συντηρητικοί θα χάσουν 1.000 έδρες – δημοσκόπος
  • Οι Εργατικοί λένε ότι θα κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές

ΛΟΝΔΙΝΟ, 5 Μαΐου (Reuters) – Οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ αντιμετώπισαν αποτελέσματα τοπικών εκλογών την Παρασκευή, καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του μετά από ένα χρόνο πολιτικών σκανδάλων, πληθωρισμού και στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενώ τα κυβερνώντα κόμματα συχνά αγωνίζονται στις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα του συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η μεγαλύτερη και τελευταία δοκιμασία του αισθήματος των ψηφοφόρων πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Καταμετρήθηκαν μόνο το ένα τέταρτο των 8.000 εδρών του δημοτικού συμβουλίου στα τοπικά όργανα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καθημερινή παροχή δημόσιων υπηρεσιών όπως κάδοι και σχολεία.

Τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία δεν επηρέασαν την κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είδαν τους Συντηρητικούς να υποστούν καθαρή απώλεια 218 εδρών, το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίζει 118 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίζουν 57 έδρες.

Οι Εργατικοί ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, βρίσκονται σε καλό δρόμο να κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές με προβάδισμα οκτώ μονάδων έναντι των Συντηρητικών.

Το κόμμα του Σουνάκ έχασε από τους Εργατικούς σε βασικούς στόχους στη βόρεια και νότια Αγγλία, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έκαναν εισβολές σε πλουσιότερα μέρη του νότου.

Ο Πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο λαός θέλει το κυβερνών κόμμα του να τηρήσει τις προτεραιότητές του, αλλά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς στη διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για να ληφθούν σταθερές αποφάσεις.

READ  Το FBI συλλαμβάνει δύο άνδρες με κατηγορίες που συνδέονται με το φυλάκιο της κινεζικής αστυνομίας στη Νέα Υόρκη

Ο Τζον Κέρτις, ο πιο δημοφιλής ερευνητής της Βρετανίας, είπε με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν «σημαντικό εκλογικό πρόβλημα» και ενδέχεται να υποστούν καθαρή απώλεια περίπου 1.000 εδρών, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κόμματος.

Η πλήρης εικόνα της θέσης των κομμάτων θα είναι ξεκάθαρη μέχρι την Παρασκευή, όταν οι περισσότερες συνελεύσεις ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους.

Περιοχές πεδίων μάχης

Ο Σουνάκ προσπάθησε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των Συντηρητικών από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο μετά από μήνες οικονομικής αναταραχής και απεργιών.

Οι Συντηρητικοί άλλαξαν πρωθυπουργό τρεις φορές τον περασμένο χρόνο, αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανατράπηκε μερικώς σε πάρτι που έγιναν σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19 και η Λιζ Τρας εκδιώχθηκε μετά από ένα στοίχημα στις φορολογικές περικοπές που αμαύρωσαν τη φήμη της Βρετανίας για δημοσιονομική σταθερότητα.

Το Εργατικό Κόμμα έχει σημειώσει κέρδη σε ορισμένους τομείς που υποστήριξαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι Εργατικοί κέρδισαν τον έλεγχο των συμβουλίων του Πλύμουθ, του Στόουκ-ον-Τρεντ και του Μέντγουεϊ, τρεις βασικές περιοχές μάχης που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις ελπίδες του κόμματος να κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές.

Το κόμμα του Σουνάκ έχασε τον έλεγχο τουλάχιστον οκτώ συμβουλίων.

Ο βουλευτής του Πλίμουθ, Τζόνι Μέρσερ, είπε ότι ήταν μια «τρομερή» βραδιά για τους Συντηρητικούς.

Οι Συντηρητικοί έχασαν πάνω από 1.300 έδρες όταν οι περισσότερες από αυτές τις τοπικές εκλογές διεξήχθησαν τελευταία φορά το 2019, κάτι που αναμενόταν να συμβάλει στη μείωση των απωλειών σε αυτές τις εκλογές.

READ  Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς και το NYPD απηύθυναν αντιδράσεις σε viral βίντεο με αστυνομικούς που τραβήχτηκαν μετά τη συναυλία του Ντρέικ στο Θέατρο Απόλλων του Χάρλεμ

Ο Γκάβιν Μπάργουελ, πρώην υπουργός των Συντηρητικών και μέλος της Άνω Βουλής, είπε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν την πολιτική και οικονομική αναταραχή του περασμένου έτους.

Ο Σουνάκ «βελτιώνεται, αλλά ξεκίνησε μίλια πίσω και έχει μια κολασμένη δουλειά να προσπαθήσει να κλείσει το χάσμα», είπε στο BBC.

Αναφορά από τον Andrew MacAskill. Επιμέλεια Michael Perry

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *