Οι ταξιδιώτες σπεύδουν να επωφεληθούν από την επαναλειτουργία της Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ (AP) – Δύο χρόνια μετά τον χωρισμό από τη σύζυγό του στην ηπειρωτική Κίνα, ο κάτοικος του Χονγκ Κονγκ Cheung Cheng-bun φρόντισε να είναι πρώτος στη σειρά μετά το άνοιγμα των συνοριακών διελεύσεων την Κυριακή.

Η ικανότητα των κατοίκων της ημιαυτόνομης πόλης της νότιας Κίνας να διασχίζουν είναι ένα από τα πιο ορατά σημάδια χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων από την Κίνα, με τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό να μην υπόκεινται πλέον σε καραντίνα.

«Βιάζομαι να επιστρέψω κοντά της», είπε ο Cheung στο Associated Press καθώς ετοίμαζε μια βαριά βαλίτσα και ετοιμαζόταν να περάσει στο σταθμό Lok Ma Chau.

Ωστόσο, οι επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτικής Κίνας πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ Covid-19 που έγινε τις τελευταίες 48 ώρες – κάτι που η Κίνα διαμαρτυρήθηκε ενώ επιβλήθηκε από άλλες χώρες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί σκληρά από τον ιό και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του έχουν κλείσει για σχεδόν τρία χρόνια. Παρά τον κίνδυνο νέων μολύνσεων, η επαναλειτουργία, η οποία επιτρέπει σε δεκάδες χιλιάδες άτομα με κρατήσεις να περνούν καθημερινά, αναμένεται να δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου του Χονγκ Κονγκ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον σταθμό το πρωί της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι είπε ότι ο αριθμός των σημείων διέλευσης θα επεκταθεί από τα σημερινά επτά σε πλήρη 14.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή πριν από την πανδημία το συντομότερο δυνατό», είπε ο Λι στους δημοσιογράφους. «Θέλουμε να επαναφέρουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε καλό δρόμο».

Περίπου 200 επιβάτες αναμένεται να πάρουν το πλοίο για το Χονγκ Κονγκ και άλλοι 700 θα ταξιδέψουν προς την άλλη κατεύθυνση, ανέφερε η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Global Times, σύμφωνα με τον Dan Luming, λιμενικό στο Shenzhen, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ. Ημέρα επαναλειτουργίας. Ο Ταν είπε ότι αναμένεται σταθερή αύξηση του αριθμού των επιβατών τις επόμενες ημέρες.

READ  Παρά τη ευρεία αντίθεση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Reddit λέει ότι η εταιρεία «δεν διαπραγματεύεται» με χρεώσεις εφαρμογών τρίτων

«Έμεινα ξύπνια όλη τη νύχτα και ξύπνησα στις 4:00 π.μ. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα επιστρέψω στην ηπειρωτική χώρα για να δω την 80χρονη μητέρα μου», είπε μια γυναίκα από το Χονγκ Κονγκ που ταυτοποιήθηκε μόνο με το επώνυμό της Cheung. Έφτασε στο Shenzhen, όπου του δόθηκε «τριαντάφυλλα και κιτ υγιεινής».

Περίπου 300.000 ταξιδιωτικές κρατήσεις έχουν ήδη γίνει από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Αποκαταστάθηκε επίσης η περιορισμένη υπηρεσία πορθμείων από την επαρχία Φουτζιάν της Κίνας προς τις κινεζικές ακτές προς το νησί Kinmen που ελέγχεται από την Ταϊβάν.

Οι τακτικές επιχειρήσεις στο συνοριακό πέρασμα με τη Ρωσία ξεκίνησαν ξανά στο Sufenhe στη βόρεια επαρχία Heilongjiang, ακριβώς τη στιγμή που ξεκίνησε το φεστιβάλ χιονιού σε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην πρωτεύουσα του Χαρμπίν.

Ωστόσο, τα σύνορα της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό σφραγισμένα και τα μεγάλα αεροδρόμια έχουν λάβει μόνο ένα κλάσμα του προηγούμενου αριθμού διεθνών πτήσεων.

Το διεθνές αεροδρόμιο της κύριας πρωτεύουσας του Πεκίνου αναμένει οκτώ πτήσεις από το εξωτερικό την Κυριακή, δήλωσε το αεροδρόμιο. Η Σαγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, έλαβε την πρώτη της διεθνή πτήση σύμφωνα με τη νέα πολιτική στις 6:30 π.μ., με μόνο άλλες διεθνείς πτήσεις να ακολουθούν.

Αυτός ο αριθμός αναμένεται τώρα να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες για κρατήσεις για πτήσεις στο εξωτερικό τροφοδοτούν ορισμένες διαδικτυακές ταξιδιωτικές υπηρεσίες ενόψει της βιασύνης του σεληνιακού νέου έτους αργότερα αυτόν τον μήνα. Η Capital International ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου αίθουσες επισκέψεων που ήταν ήσυχες τα τελευταία τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Σαγκάη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την επανέκδοση τακτικών διαβατηρίων σε Κινέζους για ταξίδια στο εξωτερικό και οικογενειακά ταξίδια, καθώς και την ανανέωση και παράταση βίζας για αλλοδαπούς. Αυτοί οι περιορισμοί είχαν ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις σε ξένους επιχειρηματίες και φοιτητές σε μεγάλα ασιατικά χρηματοπιστωτικά κέντρα.

READ  The Morning After: Verdict on Pixel Fold της Google

Η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών Στις μεγάλες πόλεις, η ανάπτυξη ετοιμάζεται να εξαπλωθεί περαιτέρω σε χαμηλότερες περιοχές με την έναρξη των σημαντικότερων εορτών της Κίνας του έτους, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι εσωτερικές σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις αναμένεται να διπλασιαστούν από την ίδια περίοδο πέρυσι, με τους συνολικούς αριθμούς να είναι συγκρίσιμοι με την περίοδο των διακοπών του 2019 πριν από το χτύπημα της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η διαμάχη σχετικά με τις απαιτήσεις ελέγχου για Κινέζους ταξιδιώτες από ξένες κυβερνήσεις – πιο πρόσφατα από τη Γερμανία και τη Σουηδία – συνεχίζεται. Το Σάββατο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbach προέτρεψε τους πολίτες να αποφύγουν τα «περιττά» ταξίδια στην Κίνα, επικαλούμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και λέγοντας ότι το σύστημα υγείας της Κίνας είναι «υπερφορτωμένο».

Ο γερμανικός κανονισμός επιτρέπει δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την άφιξη και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα δοκιμάσει τα λύματα από τις πτήσεις για νέες παραλλαγές του ιού. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και θα διαρκέσουν έως τις 7 Απριλίου.

Η Κίνα, προφανώς ανησυχημένη για τη φήμη της, λέει ότι οι απαιτήσεις δοκιμών δεν βασίζονται επιστημονικά και απειλεί με απροσδιόριστα αντίμετρα.

Οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δημοσιεύουν καθημερινά αριθμούς νέων κρουσμάτων, σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρησιμοποιούν έναν πολύ στενό ορισμό των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν μπορούν πλέον να παρέχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της τελευταίας επιδημίας καθώς η κυβέρνηση τερματίζει τις υποχρεωτικές δοκιμές και επιτρέπει σε άτομα με ήπια συμπτώματα να αυτοεξεταστούν και να αναρρώσουν στο σπίτι.

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι που επιμένουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, απορρίπτοντας ισχυρισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων, και παρέχοντας άλλες κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων ή τη φύση της τρέχουσας επιδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις. Νέες παραλλαγές.

READ  Ο Dow Jones πέφτει μπροστά από τα λεπτά της Fed. Meta σχέδιο για την κυκλοφορία του «Twitter Killer» | Investor Business Daily

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, η επιτροπή υγείας εξέδωσε το Σάββατο κανονισμούς για ενισχυμένη επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής αστικών λυμάτων. Οι μακροσκελές κανόνες απαιτούσαν συλλογή δεδομένων από νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας της τοπικής αυτοδιοίκησης και εντατικό έλεγχο «πνευμονίας άγνωστης αιτίας».

Η κριτική έχει επικεντρωθεί συχνά στη σκληρή επιβολή των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αορίστου ταξιδιού που έχουν δει ανθρώπους περιορισμένους στα σπίτια τους για εβδομάδες, μερικές φορές χωρίς επαρκή τροφή ή ιατρική περίθαλψη.

Ο θυμός έχει επίσης εκφραστεί για τις απαιτήσεις όσοι είναι θετικοί ή έχουν έρθει σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο να περιοριστούν σε ένα νοσοκομείο πεδίου για παρατήρηση, όπου συνήθως αναφέρεται ο συνωστισμός, η κακή διατροφή και η υγιεινή.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος τελικά τροφοδότησε σπάνιες διαδηλώσεις στους δρόμους στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις, επηρεάζοντας δυνητικά την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος να χαλαρώσει γρήγορα τα σκληρά μέτρα και να βάλει ξανά προτεραιότητες στην ανάπτυξη.

Ως μέρος των τελευταίων αλλαγών, η Κίνα δεν θα ασκεί πλέον ποινικές διώξεις εναντίον όσων κατηγορούνται για παραβίαση των κανονισμών καραντίνας στα σύνορα, ανέφεραν πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση ανέφερε ότι τα άτομα που κρατούνται αυτή τη στιγμή θα αφεθούν ελεύθερα και τα κατασχεθέντα θα επιστραφούν.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε την Παρασκευή τους μετακινούμενους να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις, ειδικά τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

___

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press Alice Fung και Carmen Li στο Χονγκ Κονγκ και ο Frank Jordans στο Βερολίνο συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *