Ουίλιαμ Α. Anders, 90, θάνατος. Ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά της Σελήνης

Την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια 10 τροχιών του φεγγαριού, οι τρεις αστροναύτες μετέφεραν σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο φωτογραφίες της Γης που υψώνεται πάνω από τον σεληνιακό ορίζοντα, εμφανιζόμενη σαν ένα μπλε μάρμαρο ανάμεσα στη μαυρίλα του ουρανού. Αλλά μόνο ο Ταγματάρχης Άντερς, ο οποίος επέβλεπε τα ηλεκτρονικά και επικοινωνιακά συστήματα του διαστημικού σκάφους τους, τράβηξε έγχρωμο φιλμ.

Η φωτογραφία του συγκλόνισε τον κόσμο. Ονομάστηκε “Earthrise”, αναπαράχθηκε σε ένα γραμματόσημο του 1969 που έφερε τις λέξεις “Στην αρχή ο Θεός …” ήταν η έμπνευση για την πρώτη Ημέρα της Γης το 1970 και εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου του περιοδικού Life το 2003, “100 Photographs. ” Άλλαξε τον κόσμο».

Λίγες στιγμές πριν ο Ταγματάρχης Άντερς αρχίσει να απομακρύνεται, οι αστροναύτες μπορούσαν να ακούσουν τη σύλληψη. Εσωτερικός ΓραμματέαςΕκφράζουν το δέος τους για αυτό που είδαν:

Άντερς: Ω Θεέ μου! Δείτε την εικόνα εκεί. Εδώ έρχεται η γη. Ουάου, αυτό είναι όμορφο.

Μπόρμαν: [chuckle] Ε, μην το πάρεις, δεν είναι προγραμματισμένο.

Άντερς: [laughter] Έχεις έγχρωμη φωτογραφία, Τζιμ; Δώσε μου γρήγορα αυτό το ρολό χρώματος. …

Lovell: Ω φίλε, αυτό είναι υπέροχο.

Σε μια συνέντευξη το 2015, δεκαετίες μετά περιοδικό Forbes, ο στρατηγός Άντερς είπε για το Earthrise: «Η σκηνή δείχνει την ομορφιά της Γης και την ευθραυστότητά της. Βοήθησε να ξεκινήσει το περιβαλλοντικό κίνημα.

Αλλά είπε ότι ήταν έκπληκτος από το πόσο έχει ξεθωριάσει η μνήμη του κοινού για τις φιγούρες πίσω από τη φωτογραφία. «Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τύπος και το κοινό έχουν ξεχάσει το ταξίδι που δημιούργησε την ιστορία μας και τώρα το σύμβολο της πτήσης είναι η ταινία «Earthrise»», είπε. «Εδώ ερχόμαστε στο φεγγάρι για να βρούμε τη Γη».

READ  Ο Μπάιντεν λέει ότι θα χαιρόταν να συζητήσει με τον Τραμπ

Ολοκληρώνοντας την εκπομπή τους την παραμονή των Χριστουγέννων, οι αστροναύτες του Apollo 8 διάβασαν από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της Γένεσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *