Ο εκλογικός αντίπαλος του Ερντογάν στην Τουρκία λέει ότι «προηγούμαστε»

  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός
  • Η 20ετής διακυβέρνηση του Ερντογάν είναι στη γραμμή

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 14 Μαΐου (Reuters) – Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που ευνοούν τον Ερντογάν στα πρώιμα αποτελέσματα.

Επικαλούμενος τη χειραγώγηση της αναφοράς πρόωρων αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε στην τηλεόραση ότι κανείς δεν πρέπει να δώσει σημασία στα προκαταρκτικά αποτελέσματα που κοινοποιούνται από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο Anadolu, που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έδειξαν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 41,55% των ψήφων έναντι του Κιλντιρίγκιογλου με 52,55%, αν και η διαφορά μειώθηκε καθώς συνεχιζόταν η καταμέτρηση.

«Προηγούμαστε», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter.

«Μπορούμε άνετα να το πούμε αυτό: ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα ανακηρυχθεί σήμερα 13ος πρόεδρος της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ιμάμογλου σε συνέντευξη Τύπου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο DRT Haber ανέφερε αποτελέσματα από το Anadolu με βάση την καταμέτρηση κάλπες 41,83%.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμενόταν να ευνοήσουν τον Ερντογάν, καθώς πολλές πρώτες μετρήσεις προέρχονται συνήθως από τη συντηρητική, αγροτική καρδιά του.

Η ψηφοφορία της Κυριακής είναι μια από τις πιο σημαντικές στην 100χρονη ιστορία της χώρας, ένας διαγωνισμός που θα μπορούσε να τερματίσει την 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν και να αντηχήσει πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδωσαν στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός εξακομματικού συνασπισμού, ένα ελαφρύ προβάδισμα και δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή τον έδειξαν πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει. Εάν κανένας από τους δύο δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας στις 28 Μαΐου.

READ  Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τράβηξαν την προσοχή

Η προεδρική ψηφοφορία θα καθορίσει όχι μόνο ποιος ηγείται της Τουρκίας, μιας χώρας 85 εκατομμυρίων μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, που οδηγεί η οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής και του σχήματος της εξωτερικής της πολιτικής.

Οι κάλπες έκλεισαν επίσημα στις 17:00 (14:00 GMT) μετά από εννέα ώρες ψηφοφορίας.

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο παρακολουθούνται στενά στις δυτικές πρωτεύουσες, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και τη Μόσχα.

Μια ήττα του Ερντογάν, ενός από τους σημαντικότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ανησυχούσε το Κρεμλίνο αλλά θα παρηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλούς ηγέτες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που είχαν προβληματικές σχέσεις με τον Ερντογάν.

Ο μακροχρόνιος ηγέτης της Τουρκίας μετέτρεψε το μέλος του ΝΑΤΟ και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε παγκόσμιο παίκτη, εκσυγχρονίζοντάς το με μεγάλα έργα όπως νέες γέφυρες, νοσοκομεία και αεροδρόμια και χτίζοντας μια στρατιωτική βιομηχανία περιζήτητη από ξένες χώρες.

Αλλά η ασταθής οικονομική πολιτική του με χαμηλά επιτόκια, μια κρίση κόστους ζωής και ο πληθωρισμός, τον έκαναν στόχο της οργής των ψηφοφόρων. Η αργή αντίδραση της κυβέρνησής του σε έναν καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία που σκότωσε 50.000 ανθρώπους ενίσχυσε την απογοήτευση των ψηφοφόρων.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να θέσει την Τουρκία σε μια νέα πορεία ανανεώνοντας τη δημοκρατία μετά από χρόνια κρατικής καταστολής, επιστρέφοντας στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ενδυναμώνοντας θεσμούς που έχουν χάσει την αυτονομία υπό την σφιχτή λαβή του Ερντογάν και ανοικοδομώντας τους εύθραυστους δεσμούς με τη Δύση.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εάν κερδίσει η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων υψηλού προφίλ όπως ο Κούρδος ηγέτης Σελαχτίν Ντεμιρτάς και ο φιλάνθρωπος Οσμάν Γαβαλά.

Πολωμένη πολιτική

«Βλέπω αυτές τις εκλογές ως επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας», είπε ο 64χρονος Αχμέτ Καλκάν, ο οποίος ψήφισε τον Κλικντάρογλου στην Κωνσταντινούπολη, απηχώντας τους επικριτές που φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει πιο αυταρχικά εάν κερδίσει.

«Επέλεξα τη δημοκρατία και ελπίζω η χώρα μου να επιλέξει τη δημοκρατία», είπε ο Καλκάν, συνταξιούχος υπάλληλος του τμήματος υγείας.

Ο Ερντογάν, 69 ετών, είναι ο παλαιότερος από τις δώδεκα εκλογικές νίκες και λέει ότι εκτιμά τη δημοκρατία και απορρίπτει το να είναι δικτάτορας.

Εξηγώντας πώς ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει υποστήριξη, ο Μεχμέτ Ακίφ Καχραμάν, ψηφοφόρος στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ο Ερντογάν αντιπροσωπεύει το μέλλον μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

«Θεού, η Τουρκία θα είναι παγκόσμιος ηγέτης», είπε.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία είναι μια σφιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του ισλαμιστικού ριζικού κόμματος AKP του Ερντογάν και της Λαϊκής Συμμαχίας, που περιλαμβάνει το εθνικιστικό MHP και άλλους, και του συνασπισμού Έθνος του Κιλικντάρογλου, που περιλαμβάνει έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ο ιδρυτής της Τουρκίας.

Με καταμετρημένο το 42% των κάλπες, ο συνασπισμός του Ερντογάν κέρδισε το 57,95% των ψήφων στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης το 28,65%.

Αλλαγή ή Συνέχεια

Ο Ερντογάν, ένας πανίσχυρος ρήτορας και κύριος ακτιβιστής, έκανε όλα τα εμπόδια στην εκστρατεία. Διοικεί σκληρή πίστη από ευσεβείς Τούρκους που κάποτε ένιωθαν αποστερημένοι στην κοσμική Τουρκία και η πολιτική του καριέρα έχει ξεπεράσει μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

READ  Pakmut: Η Ουκρανία κοιτάζει να επιτεθεί καθώς η ρωσική ορμή σταματά

Ωστόσο, η εκδίωξη του Ερντογάν από τους Τούρκους έχει δει την ευημερία και την ικανότητά τους να καλύπτουν βασικές ανάγκες να μειώνονται, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 85% τον Οκτώβριο του 2022 και την κατάρρευση του νομίσματος της λίρας.

Ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι επιδιώκει να επιστρέψει η Τουρκία σε μια κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης, μακριά από την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν, η οποία ψηφίστηκε σε δημοψήφισμα το 2017. Υποσχέθηκε επίσης να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την οποία οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για να καταστείλει τη διαφωνία.

Ο Ερντογάν ελέγχει αυστηρά τους περισσότερους θεσμούς της Τουρκίας, περιθωριοποιώντας φιλελεύθερους και επικριτές. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2022, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει καθυστερήσει το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, που αποτελούν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και ο Εθνικός Συνασπισμός είναι απίθανο να επιτύχει από μόνος του κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν αποτελεί μέρος του συνασπισμού της κύριας αντιπολίτευσης, αλλά παραμένει σθεναρά αντίθετο με τον Ερντογάν μετά την καταστολή των μελών του τα τελευταία χρόνια.

Σε σενάριο Alexandra Hudson, Μοντάζ Frances Kerry

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *