Ο Κάμερον λέει ότι η απαγόρευση όπλων στο Ισραήλ από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη Χαμάς

  • Του Σαμ Φράνσις
  • Πολιτικός Ανταποκριτής, BBC News

πηγή εικόνας, Jeff Owers/BBC

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάμερον, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να αντιγράψει τις ΗΠΑ και να διακόψει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στο BBC ότι δεν υποστήριξε τα σχέδια του Ισραήλ για χερσαία επίθεση στη Ράφα, αλλά είπε ότι η διακοπή των πωλήσεων όπλων θα «ενίσχυε» τη Χαμάς.

Υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευε μόνο το 1% των όπλων του Ισραήλ.

Ο Jonathan Ashworth των Εργατικών είπε ότι δεν ήθελε τα βρετανικά όπλα να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε μέρος ενός από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς δεσμούς στον κόσμο αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα παρείχαν όπλα» εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα, μια πόλη της νότιας Γάζας με περίπου 1,4 εκατομμύρια κατοίκους. Κατάλυμα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις στη Ράφα παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων ότι η χερσαία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες αμάχων και σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να εξαλείψει τις δυνάμεις της Χαμάς, οι οποίες σύμφωνα με το Ισραήλ εδρεύουν στη Ράφα.

Μιλώντας στην Laura Kuensberg την Κυριακή, ο Λόρδος Κάμερον είπε ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Ράφα έως ότου δοθεί ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για το πώς θα προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Λόρδος Κάμερον είπε ότι η τελευταία φορά που του ζητήθηκε να τερματίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, όταν τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον εργαζομένων στη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ήταν «μια βάναυση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν λίγες μέρες αργότερα».

«Αν απλώς ανακοινώναμε σήμερα ότι θα αλλάξαμε την προσέγγισή μας στις εξαγωγές όπλων, θα ενίσχυε τη Χαμάς και θα υπονόμευε τη συμφωνία για την ομήρια», πρόσθεσε.

Είπε ότι ήθελε να επικεντρωθεί στο «σφυροκόπημα κάθε μέρα» αντί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Είπε στο BBC ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να στείλει ένα μήνυμα μέσω πολιτικών κινήσεων όπως η διακοπή των πωλήσεων όπλων.

Ο Λόρδος Κάμερον είπε: «Με ενδιαφέρει τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τη βρετανική πίεση, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών υπηκόων».

Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, ανώτερο στέλεχος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου των Εργατικών, είπε ότι εάν υπήρχε μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, «δεν θα ήθελε να δει όπλα βρετανικής κατασκευής να χρησιμοποιούνται σε αυτή την επίθεση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *