Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι έχουν 10 ημέρες για να μιλήσουν για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 22 Μαΐου (Reuters) – Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Μακάρθι πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, 10 ημέρες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίσουν μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα συναντηθούν στις 5:30 μ.μ. EDT (2130 GMT).

Οποιαδήποτε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου προτού ο Μπάιντεν μπορέσει να την υπογράψει σε νόμο. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του μέχρι την 1η Ιουνίου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν για περισσότερες από δύο ώρες τη Δευτέρα.

Η αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προκαλέσει χρεοκοπίες που θα αύξαναν τα επιτόκια σε οτιδήποτε, από πληρωμές αυτοκινήτων έως πιστωτικές κάρτες. Η τρέχουσα αβεβαιότητα ήδη βαραίνει τους επενδυτές και τις μετοχές.

Οι αμερικανικές αγορές ανέβηκαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές περίμεναν ενημερώσεις για τις συνομιλίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Μακάρθι ελέγχουν τη Βουλή 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν κατέχουν τη Γερουσία με 51-49, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη δικομματικής συμφωνίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για διακριτικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις των αμυντικών δαπανών με αντάλλαγμα την υποστήριξη της αύξησης του ορίου χρέους που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση που αντισταθμίζει το κόστος των προηγουμένως εγκεκριμένων δαπανών και περικοπών φόρων από τους νομοθέτες.

READ  Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν σχετικά με τα αεροσκάφη προς την Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι οι Δημοκρατικοί έχουν εθιστεί στις δαπάνες από τότε που πήραν την πλειοψηφία και αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Θα ξοδέψουμε λιγότερα από ό,τι ξοδέψαμε πέρυσι».

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να διατηρήσουν τις δαπάνες σταθερές στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2022. Ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα θα περιόριζε τις κρατικές δαπάνες κατά 8% το επόμενο έτος.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές έχουν προτείνει πρόσθετες περικοπές σε προγράμματα που παρέχουν επισιτιστική βοήθεια σε Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα, λέγοντας ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να περάσει στο Κογκρέσο χωρίς δικομματική υποστήριξη.

Τόσο ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2024 από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπάιντεν όσο και η νομοθεσία των Ρεπουμπλικανών «Cap, Save, Grow» θα δημιουργούσαν εξοικονόμηση προϋπολογισμού για μια δεκαετία, αλλά το πώς θα το έκαναν είναι πολύ διαφορετικό.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει κάνει την οικονομία κεντρικό στοιχείο της εγχώριας ατζέντας του και είναι υποψήφιος για επανεκλογή, έχει πει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών δαπανών μαζί με φορολογικές αλλαγές, αλλά χαρακτήρισε την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών «απαράδεκτη».

Ο πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι δεν θα υποστηρίξει τις επιδοτήσεις «Big Oil» και τις «πλούσιες φορολογικές απάτες», ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επισιτιστική βοήθεια για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο πλευρές πρέπει να σταθμίσουν τυχόν παραχωρήσεις έναντι της πίεσης από σκληροπυρηνικές φατρίες εντός των κομμάτων τους.

Μερικά μέλη της ακροδεξιάς Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελευθερία της Βουλής επέμειναν στη διακοπή των συνομιλιών, απαιτώντας από τη Γερουσία να υιοθετήσει τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, η οποία απορρίφθηκε από τους Δημοκρατικούς. Μετά την ήττα των εκλογών του 2020 από τον Μπάιντεν, ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του να ελαχιστοποιήσουν τυχόν οικονομικές συνέπειες και να αναγκάσουν την χρεοκοπία εάν δεν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι τους.

READ  Ο Λόγκαν Πολ μπαίνει στο ματς με τον Σεθ Ρόλινς στο zipline

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέκρουσαν οποιεσδήποτε περικοπές που θα έβλαπταν τις οικογένειες και τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα, με ορισμένους να παροτρύνουν τον Μπάιντεν να ενεργήσει μόνος του επικαλούμενος την 14η τροποποίηση του Συντάγματος – κάτι που ο πρόεδρος είπε την Κυριακή ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Η τροπολογία αναφέρει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών … δεν θα αμφισβητηθεί», αλλά αυτή η διάταξη συχνά παραβλέπεται από τα δικαστήρια.

Μετά από μήνες άρνησης να διαπραγματευτεί το ανώτατο όριο του χρέους και επιμένοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να περάσουν μια «καθαρή» άνευ όρων αύξηση πριν συμφωνήσουν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τις δαπάνες, ο Μπάιντεν αναζητά λύση.

Στην Ιαπωνία την Κυριακή, αναγνώρισε τις πολιτικές επιπτώσεις, λέγοντας ότι ορισμένοι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής «γνωρίζουν τη ζημιά που θα κάνει στην οικονομία».

Αναφορά από τους David Morgan, Richard Cowan και Andrea Shalal. Γράφτηκε από τη Susan Hevey; Επιμέλεια: Lisa Shumaker και Stephen Coates

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *