Ο μυστηριώδης στροβιλισμός πάνω από την Αλάσκα θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας εκτόξευσης του SpaceX

Ο Todd Salat φωτογράφιζε το βόρειο σέλας το περασμένο Σάββατο στο Donnelly Dome κοντά στο Delta Junction, στην Αλάσκα, όταν ένα παράξενα έντονο φως εμφανίστηκε από μακριά στον βόρειο ορίζοντα. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν πίδακας, αλλά το έντονο φως σχημάτισε ένα σπειροειδές σχήμα και γρήγορα μεγάλωσε. Με φόντο το χορευτικό πράσινο βόρειο σέλας, η μπλε σπείρα έμοιαζε με μια πύλη σε μια άλλη διάσταση, κατάλληλη για ταινία επιστημονικής φαντασίας.

«Καθώς αυτή η λαμπερή δίνη μεγάλωνε γρήγορα προς το μέρος μου, σκέφτηκα, τι στο καλό;;!», έγραψε ο Salat, ένας έμπειρος κυνηγός σέλας. Η ιστοσελίδα του. Φωτογράφισε μανιωδώς την παράξενη δίνη μέχρι που εξαφανίστηκε επτά λεπτά αργότερα. Άλλοι παρατηρητές του ουρανού τράβηξαν επίσης φωτογραφίες του βόρειου σέλας χωρίς φόντο. Καταγράφηκε από την πανοραμική κάμερα του Πανεπιστημίου της Αλάσκας έλλειψη χρόνου της εκδήλωσης.

Ενοχος? Το όχημα Falcon 9 εκτοξεύτηκε από τη SpaceX τρεις ώρες νωρίτερα από την Καλιφόρνια. Οι ερευνητές λένε ότι τέτοια μοτίβα έχουν αυξηθεί με τις εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων τα τελευταία χρόνια.

Ο Chris Combs, μηχανικός αεροδιαστημικής και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι σίγουρα δεν είναι UFO… είναι απλώς το SpaceX». «Δεν περιορίζεται μόνο στο SpaceX, αλλά αρχίζουμε να το βλέπουμε πιο συχνά καθώς εκτοξεύονται πιο συχνά».

Οι ερευνητές λένε ότι το φαινόμενο μπορεί να προκλήθηκε από την υπερβολική ποσότητα καυσίμου που απελευθερώθηκε κατά την εκτόξευση. Ο ατμός ή άλλα αέρια στα καυσαέρια του κινητήρα μπορεί να παγώσουν σε μεγάλα υψόμετρα, σχηματίζοντας κρυστάλλους πάγου. Οι παγοκρύσταλλοι αντανακλούν το ηλιακό φως από το διάστημα, το οποίο μπορούμε να δούμε από το έδαφος.

READ  Ζωντανές ενημερώσεις για την κατάρρευση της γέφυρας Baltimore Key: Προκλήθηκε «δομική αστοχία» καθώς αρχίζει ο μαζικός καθαρισμός

Το σπειροειδές σχήμα δημιουργείται καθώς ο πύραυλος περιστρέφεται – σαν “νερό από μια περιστρεφόμενη κεφαλή ψεκαστήρα”, δήλωσε ο Carlos Martinez, αεροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 μπορεί να έχει εκτοξευθεί καύσιμο καθώς κινείται για να κατέβει με ασφάλεια στην τροχιά, είπε ο διαστημικός φυσικός Ντον Χάμπτον. Το πρώτο στάδιο, ή το χαμηλότερο μέρος του συστήματος, είναι υπεύθυνο για την ανύψωση του πυραύλου από το έδαφος και την επιστροφή του στη Γη. ο Μεραρχία Β’ Φάσης Μια εκτόξευση πυραύλων παραδίδει το ωφέλιμο φορτίο σε τροχιά, σε αυτήν την περίπτωση 51 δορυφόρους. Το δεύτερο στάδιο καίγεται επίσης στην ατμόσφαιρα και χρησιμοποιεί ένα κάψιμο από την τροχιά για να επαναπροσανατολιστεί ώστε να μπορεί να απορριφθεί με ασφάλεια, όπως πάνω από τον ωκεανό.

Ο Χάμπτον, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας στο Φέρμπανκς, είπε σε ένα email ότι «θα χρειαζόταν να καεί ένας κινητήρας για να επιβραδύνει και μετά πολλοί θα πετούσαν το υπόλοιπο καύσιμο». «Αυτό που είδαμε ήταν μια εξάτμιση πυραύλων ή μια χωματερή καυσίμου – δεν μπορώ να είμαι σίγουρος χωρίς επιβεβαίωση από το SpaceX».

Δεν χρειάζεται πολύ υλικό για να δημιουργηθεί ένα τόσο φωτεινό σύννεφο, πρόσθεσε. Η ποσότητα του υλικού που αντανακλά το φως του ήλιου μπορεί να μετρηθεί σε λίβρες, όχι σε εκατοντάδες, είπε.

«Μπορείτε να δείτε ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, επομένως μετά από μερικές περιστροφές η συγκέντρωση μηδενίζεται», είπε ο Hampton. «Στο ηλιακό φως σε αυτά τα υψόμετρα, οποιαδήποτε πολύπλοκα μόρια διασπώνται σε άτομα μπλοκ και σε απλούστερα μόρια από τα υπεριώδη μήκη κύματος στο ηλιακό φως».

READ  Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν λόγω των κερδών, τα κέρδη ξεπέρασαν εν μέσω περικοπών κόστους

Οι περισσότερες εκτοξεύσεις μεγάλων πυραύλων παράγουν ένα παρόμοιο σύννεφο, αλλά λόγω γεωγραφίας και χρονισμού είναι πολύ σπάνιο να το παρατηρήσουμε. Η εξάτμιση ή το καύσιμο πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως και το έδαφος να είναι σκοτεινό. Ο Χάμπτον, ο οποίος κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και είδε την πάροδο του χρόνου που καταγράφηκε από την κάμερα all-sky του τμήματός του, είπε ότι ο καθαρός ουρανός στο Fairbanks το πρωί του Σαββάτου επέτρεψε επίσης μια καλύτερη θέα.

«Αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό σε αυτό είναι ότι έχει το βόρειο σέλας πίσω του, κάτι που είναι πολύ ωραίο», είπε ο Combs.

Προηγούμενες εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν συσχετιστεί με ασυνήθιστα σχήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπειρών. Ένας Ιάπωνας

Το τηλεσκόπιο βρήκε κάτι παρόμοιο Γνέθω Πάνω από τη Χαβάη τον Ιανουάριο μετά την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 από το SpaceX. Παρατηρητές του ουρανού στη Νέα Ζηλανδία εντόπισαν μια δίνη μετά από μια άλλη εκτόξευση του Falcon 9 Ιούνιος 2022.

Προς το παρόν, η δίνη με πυραύλους δεν έχει όνομα, αν και ο Combs είπε, “Μπορεί να έχουμε ένα σε αυτό το σημείο.”

«Νομίζω ότι είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά με την εμπορική βιομηχανία εκτόξευσης και το SpaceX να εκτοξεύεται περισσότερο, αρχίζουμε να το βλέπουμε πολύ περισσότερο», είπε ο Combs.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *