Ο Μόντι ορκίστηκε πρωθυπουργός για τρίτη φορά με γνωστούς συμμάχους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ – Μέρες μετά τα σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων τον ανάγκασαν να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, τον Ναρέντρα Μόντι Τόνισε τη συνέχεια Ορκίστηκε για τρίτη πενταετή θητεία ως πρωθυπουργός της Ινδίας την Κυριακή και αποκάλυψε τα 71 μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

Σε μια τελετή στο μεγάλο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί, ο Μόντι εμφανίστηκε στη σκηνή με μερικούς από τους στενότερους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Κόμματος Bharatiya Janata που είχαν βασικά αμυντικά και οικονομικά χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος, της νέας ορκωμοσίας. Λεπτομέρειες για τους υπουργικούς διορισμούς δεν δόθηκαν από το γραφείο του το απόγευμα της Κυριακής, αλλά αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Μετά από μια δεκαετία με τον Μόντι σταθερά στην εξουσία, οι αναλυτές περιμένουν να δουν πώς ο πρωθυπουργός θα ανακατέψει τις έδρες στη νέα κυβέρνησή του και αν θα παραχωρήσει βασικές θέσεις στους εταίρους του στο NDA αφού απέτυχε να κερδίσει. Απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα. Αλλά ο Μόντι, ντυμένος με μπλε σακάκι και τραγανή λευκή κούρτα, χαιρέτησε μια μακρά σειρά γνωστών αντιπροσώπων την Κυριακή, σηματοδοτώντας ότι, ενώ μπορεί να έχει τροποποιήσει το κυβερνητικό του στυλ, η τρίτη του θητεία δεν θα αλλάξει πολλά από άποψη προσωπικού.

«Υπήρχε μια σφραγίδα συνέχειας: δεν διορίστηκαν μεγάλοι υπουργοί πρώτης γραμμής», λέει ο Shruti Kapila, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να σπρώξει τα πράγματα πολύ μακριά.

πιάστηκα

Μικρές ιστορίες για γρήγορη ενημέρωση

Η τελετή ορκωμοσίας σηματοδότησε ένα σπάνιο επίτευγμα αλλά και μια ταπεινωτική νέα πραγματικότητα για τον 73χρονο ηγέτη του ινδουιστικού εθνικιστικού BJP. Μετά τον ιδρυτή πατέρα της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, ο Μόντι έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός της Ινδίας που εκλέχθηκε για τρεις συνεχόμενες θητείες. Αλλά σηματοδότησε επίσης την αρχή μιας από τις πιο αβέβαιες περιόδους της καριέρας του.

READ  Πώς ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιήσει ένα πλωτό πλοίο για να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα

Αφού κέρδισε τις απόλυτες πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο το 2014 και το 2019, ο Μόντι εδραίωσε την εξουσία και παραμέρισε τους αντιπάλους του και καλλιέργησε μια λατρεία προσωπικότητας, με τους υπουργούς του να υπόσχονται τακτικά τον Μόντι δημόσια και να κοσμούν πανταχού παρούσες διαφημιστικές πινακίδες και κυβερνητικές εκστρατείες ευημερίας.

Όμως τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι το BJP του κέρδισε μόνο 240 από τις 272 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Λοκ Σαμπά. Για πρώτη φορά, ο Μόντι χρειάστηκε τη βοήθεια των συμμάχων του στο NDA Chandrababu Naidu του Κόμματος Telugu Desam και Nitish Kumar του Janata Dal (Ηνωμένη) για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Ο Μόντι είχε ήδη γίνει πολύ περιοριστικός όταν ξεκίνησε συνομιλίες για την κατανομή της εξουσίας κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα. τον τόνο γενικά.

Σε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία προς τους συμμάχους του αργά την Παρασκευή, ο Μόντι αναφέρθηκε επανειλημμένα στην κυβέρνηση της NDA – μια απόκλιση από το προηγούμενο καθεστώς, όταν αναφέρθηκε στην «κυβέρνηση Μόντι» γενικά. Ο Μόντι, ο οποίος απευθύνεται μόνο στους Ινδουιστές που μιλούν χίντι στη βόρεια και κεντρική Ινδία και συχνά επικρίνεται ως ηγέτης που περιθωριοποιεί τις μειονότητες, διαφημίζει τώρα τον συνασπισμό του ότι αντιπροσωπεύει όλη την ποικιλομορφία της Ινδίας, αντλώντας ψήφους από Χριστιανούς και Ινδούς της Νότιας.

Ο Μόντι είπε ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τον λαό της χώρας που μας έδωσαν την πλειοψηφία και να υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει κανένα λιθαράκι για να πάει η χώρα μπροστά με συναίνεση. «Αυτή είναι η ισχυρότερη κυβέρνηση συνασπισμού στην ιστορία των κυβερνήσεων συνασπισμού».

READ  Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι σκοπεύει να προμηθεύσει τανκς δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία: Ζωντανές ανακοινώσεις

Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο επί μακρόν έμπιστος του Μόντι, Άμιτ Σαχ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών κατά το προηγούμενο καθεστώς του, είπε ότι η κυβέρνηση του NDA στο Χ θα εκπροσωπούσε τον «εθνικισμό που να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία».

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ, παρευρέθηκαν ηγέτες γειτονικών χωρών της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές και της Σρι Λάνκα, καθώς και κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες της Ινδίας και σούπερ σταρ του Bollywood. Shah, Rajnath Singh, Nitin Gadkari, S. Ο Jaishankar και ο Nirmala Sitharaman ήταν βασικά μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του Modi που ανέλαβαν ως υπουργοί Εσωτερικών. Άμυνα, Δρόμοι και Αυτοκινητόδρομοι, Εξωτερικές Υποθέσεις και Οικονομικά στην τελευταία κυβέρνηση Μόντι.

Πολλοί αναλυτές παρακολουθούν εάν οι σύμμαχοι του Μόντι —ιδιαίτερα ο Σαχ— θα διατηρήσουν βασικούς μοχλούς εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των υπηρεσιών έρευνας και επιβολής του νόμου που η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει ότι χρησιμοποιήθηκαν για τους πολιτικούς σκοπούς του BJP. Ένα άλλο ερώτημα τις επόμενες ημέρες είναι εάν οι δευτερεύοντες βασιλιάδες της συμμαχίας NDA θα γίνουν Πρόεδροι της Βουλής, κάτι που θα άνοιγε το ενδεχόμενο να στραφούν στην αντιπολίτευση χωρίς να αντιμετωπίσουν μομφή και επομένως τη μόχλευση τους στο BJP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *