Ο πύραυλος της Κίνας φτάνει στα άκρα του φεγγαριού

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Η Κίνα εκτόξευσε μια ανιχνευτή για τη συλλογή δειγμάτων από την μακρινή πλευρά της Σελήνης, την πρώτη στον κόσμο.

Ο μη επανδρωμένος πύραυλος που μετέφερε τον ανιχνευτή Chang’e-6 εκτοξεύτηκε από το Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Wenchang στις 17:27 τοπική ώρα (10:27 BST).

Η αποστολή 53 ημερών στοχεύει να φέρει δύο κιλά σεληνιακών δειγμάτων πίσω στη Γη για ανάλυση.

Θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τη Γη και να εκτοξευτεί ξανά από την πλευρά της Σελήνης.

Περιγράφεται ως η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού επειδή είναι αόρατη από τη Γη, όχι επειδή δεν πιάνει τις ακτίνες του ήλιου.

Έχει έναν παχύτερο, πιο κρατήρα παλαιότερο φλοιό που καλύπτεται λιγότερο από αρχαίες ηφαιστειακές ροές από την παρακείμενη πλευρά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα καταστήσει πιο δυνατή τη συλλογή υλικού που θα βοηθήσει να ρίξει φως στο πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι.

Ο Jie Bing, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου σεληνιακής εξερεύνησης και διαστημικής μηχανικής της Κίνας, είπε στους δημοσιογράφους πριν από την εκτόξευση: «Το Chang’e-6 θα συλλέξει δείγματα από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού για πρώτη φορά».

Η μελέτη πήρε το όνομά της από τη θεά του φεγγαριού και μια από τις πιο διάσημες φιγούρες της κινεζικής μυθολογίας.

Αναμένεται να φτάσει στη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, η οποία είναι περίπου 2.500 km (1.553 mi) πλάτος και 8 km (5 mi) βάθος.

Στη συνέχεια στοχεύει στη συλλογή σεληνιακού εδάφους και πετρωμάτων και στη διεξαγωγή πειραμάτων.

Το Chang’e-7 θα αναζητήσει νερό στο νότιο πόλο της Σελήνης και το Chang’e-8 θα προσπαθήσει να καθορίσει την τεχνική σκοπιμότητα της κατασκευής μιας προγραμματισμένης βάσης γνωστής ως International Lunar Research Station.

Η απογείωση της Παρασκευής σηματοδοτεί την τελευταία φάση του προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος της Κίνας για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα rover στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού πριν από πέντε χρόνια.

Μέχρι το 2030, σκοπεύει να βάλει τους πρώτους αστροναύτες της στο φεγγάρι και να στείλει ανιχνευτές για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και τον Δία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *