Ο πύραυλος Starship της SpaceX ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη επιστροφή από το διάστημα

Η SpaceX εκτόξευσε τον τεράστιο πύραυλο Starship την Πέμπτη, εκπληρώνοντας ένα σύνολο φιλόδοξων στόχων που έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, ενόψει της τέταρτης δοκιμαστικής πτήσης της.

Το Starship εκτοξεύτηκε από την εξέδρα εκτόξευσης του SpaceX στο Νότιο Τέξας στις 7:50 π.μ. κοντά στο Μπράουνσβιλ.

Μετά την απεμπλοκή από το ανώτερο στάδιο, ο ενισχυτής μπόρεσε να κατέβει αργά στον Κόλπο του Μεξικού, όπου το διαστημόπλοιο του δεύτερου σταδίου ταξίδεψε στα μισά του κόσμου και ελεγχόταν διατηρώντας τη θερμοκρασία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. , στον Ινδικό Ωκεανό.

Το αεροπλάνο δεν είναι άψογο, και υπάρχουν δύσκολα τεχνικά εμπόδια. Αυτές οι επιτυχίες ξεπερνούν αυτές που επιτεύχθηκαν κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση τον Μάρτιο, ο κ. Αυτό έδωσε στον Musk την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμά του για έναν μεγαλύτερο και πιο ισχυρό πύραυλο.

Με σταθερή πρόοδο από την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο πύραυλος έπρεπε να καταστραφεί σκόπιμα όταν πέταξε εκτός πορείας.

Daniel L., εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής, μιας επαγγελματικής εταιρείας μηχανικών. «Δείχνουν την ικανότητα να προχωρούν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε», είπε ο Ντούμπαχερ «Έχουν μια ομάδα που ξέρει τι κάνουν, είναι πρόθυμη να μάθει και το πιο σημαντικό, δεν συμμορφώνεται με τις υποθέσεις του παρελθόντος. .”

Εάν το Starship μπορεί να πετάει επανειλημμένα, περισσότερο σαν αεροσκάφος παρά με συμβατικό πύραυλο, το SpaceX θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ήδη κυρίαρχη παγκόσμια βιομηχανία εκτόξευσης στο διάστημα.

Η σημερινή πτήση θα εμπνεύσει τους αξιωματούχους της NASA. Βασίζονται στο SpaceX για να παραδώσει μια έκδοση του Starship για να μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis III της NASA, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη του 2026.

READ  Το Iowa vs. South Carolina είναι ένα κλασικό Final Four με αμέτρητα πλεονεκτήματα στο παιχνίδι

Ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson, κ. Ο Μασκ δημοσίευσε τα συγχαρητήριά του στο X, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει.

«Είμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επιστροφή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι με την #Artemis — και μετά να κοιτάξουμε προς τον Άρη», έγραψε.

Αφού έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 130 μιλίων, το όχημα της ανώτερης βαθμίδας Starship έπεσε πίσω στη Γη όπως είχε προγραμματιστεί και εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα. Οι κάμερες στο διαστημικό σκάφος απαθανάτισαν τη ζωντανή λάμψη των αερίων που θερμαίνονται κάτω από αυτό.

Σε περίπου 30 μίλια υψόμετρο, κομμάτια άρχισαν να ξεφλουδίζουν ένα από τα πτερύγια του τιμονιού στην κορυφή του διαστημικού σκάφους και το πτερύγιο συνέχισε να λειτουργεί. Η θέα της κάμερας παρεμποδίστηκε όταν τα συντρίμμια έσπασαν τον φακό.

«Το ερώτημα είναι πόσα έχει απομείνει στο πλοίο», είπε η Κέιτ Τάις, μία από τις παρουσιάστριες της εκπομπής του SpaceX.

Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μεταδίδονταν συνεχώς μέσω των δορυφόρων Διαδικτύου Starlink της SpaceX στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Hawthorne της Καλιφόρνια, έως ότου το υψόμετρο της επιφάνειας του Ινδικού Ωκεανού καταγράφηκε στο 0.

Ένα τελικό κάψιμο κινητήρα μετέτρεψε το διαστημόπλοιο σε κάθετη θέση λίγο πριν την προσγείωση.

«Από το Νότιο Τέξας μέχρι την άλλη πλευρά της Γης, το Starship βρίσκεται στο νερό», είπε ο Don Hood, ένας από τους άλλους οικοδεσπότες του SpaceX. “Τι μέρα.”

Ένα πλήθος υπαλλήλων της SpaceX που παρακολουθούσαν έξω από το Mission Control στην Καλιφόρνια επευφημούσαν ξέφρενα, σηκώνοντας τα χέρια τους σε ένδειξη πανηγυρισμού.

“Παρά την απώλεια πολλών οβίδων και ένα κατεστραμμένο πτερύγιο, το διαστημόπλοιο κατάφερε να προσγειωθεί ήπια στη θάλασσα!” Κύριος. Ο Μασκ έγραψε στο Χ.

READ  Το NC State κέρδισε το UNC για να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο ACC Tournament από το 1987

Τα κατεστραμμένα πτερύγια και η απώλεια ανθεκτικών στη θερμότητα πλακιδίων υποδηλώνουν κρίσιμες αναβαθμίσεις που απαιτούνται ακόμη. Διαφορετικά, το διαστημόπλοιο, όπως και τα διαστημικά λεωφορεία, θα απαιτούσε εκτεταμένη επισκευή μετά από κάθε πτήση.

«Αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί», είπε ο κ. είπε ο Ντάμπτσερ. «Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν».

Νωρίτερα κατά την πτήση, το πρώτο στάδιο του πυραύλου, ένας γιγάντιος υπερ-βαρύς ενισχυτής, ήταν σε θέση να εκτελέσει ελιγμούς που θα τον πήγαιναν πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης στο μέλλον. Για αυτήν την πτήση, προσομοίωσε την προσγείωση στον Κόλπο του Μεξικού. Και οι τρεις προηγούμενες προσπάθειες σε αυτό το κατόρθωμα κατέληξαν σε κατάρρευση.

Με το όχημα Starship στοιβαγμένο πάνω σε έναν υπερβαρύ ενισχυτή, ο πύραυλος είναι ο ψηλότερος που κατασκευάστηκε ποτέ — 397 πόδια ή 90 πόδια ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένου του βάθρου.

Το υπερβαρύ έχει 33 από τους πιο ισχυρούς κινητήρες Raptor του SpaceX που προεξέχουν από τη βάση του.

Όταν αυτοί οι κινητήρες σηκώνουν το διαστημόπλοιο από το σημείο εκτόξευσης, παράγουν έως και 16 εκατομμύρια λίβρες ώθησης σε πλήρη ταχύτητα. Σε αυτή την πτήση, ένας από τους κινητήρες απέτυχε να αναφλεγεί, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα.

Πριν από δύο εβδομάδες, μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου, ο κ. Ο Μασκ έγραψε στο X ότι για αυτό το αεροσκάφος, «ο πρωταρχικός στόχος επιτυγχάνεται μέσω της μέγιστης θέρμανσης επανεισόδου».

Δεν ήθελε δηλαδή να πάρει φωτιά το όχημα. Και την Πέμπτη δεν ήταν.

READ  Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τη Μεσοδυτική περιοχή ως περιφερειακά μέτρα για τους τυφώνες

Οι εκτοξεύσεις αστροπλοίων έχουν προσελκύσει τους επισκέπτες στην εξέδρα εκτόξευσης του SpaceX κοντά στο νότιο άκρο του Τέξας.

Την Πέμπτη, κάθισαν σε καρέκλες παραλίας ή φορτηγά ακούγοντας εκπομπές του SpaceX. Καθώς η αντίστροφη μέτρηση συνεχιζόταν.

«Αυτό που κάνουν εδώ είναι τρελό», είπε ο Κρις Τόμασεν, ο οποίος ταξίδεψε από την Ολλανδία για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, κατασκήνωσε για τρεις ημέρες σε μια παραλία κοντά στην τοποθεσία εκτόξευσης και στη συνέχεια μετακόμισε σε μια τοποθεσία στην άκρη της ασφάλειας. Ζώνη αποκλεισμού.

Ο Ρόμπερτ Όπελ, 56 ετών, έστησε μια σκηνή έξω από την εξέδρα εκτόξευσης τέσσερις ημέρες πριν από την εκτόξευση της Πέμπτης. Ήταν αποφασισμένος να δει από κοντά την πτήση που είχε κανονίσει να ταξιδέψει στο Ρίο Γκράντε στο Μεξικό, λίγα μόλις μίλια από την εξέδρα εκτόξευσης.

«Είναι σαν όλα τα γενέθλιά σου να είναι ένα», είπε ο κ. Η Opel είπε ότι ήταν η τέταρτη – από τις τέσσερις – δοκιμαστικές εκτοξεύσεις Starship που είδε.

Έρικ Λίπτον Συνεισέφερε σε ρεπορτάζ από την Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *