Ο υπουργός λέει ότι η Γερμανία δεν θα εμποδίσει την Πολωνία να στείλει τανκς στην Ουκρανία

ΠΑΡΙΣΙ, 22 Ιανουαρίου (Reuters) – Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία ήθελε να στείλει τα τανκς Panther 2 στην Ουκρανία, σε μια πιθανή σημαντική ανακάλυψη για το Κίεβο, το οποίο θέλει τανκς για να πολεμήσει μια ρωσική εισβολή. .

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλούν τους δυτικούς συμμάχους για μήνες να τους προμηθεύσουν σύγχρονα τανκς γερμανικής κατασκευής – αλλά το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν τα στέλνει ή δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το κάνουν.

Ερωτηθείσα τι θα συνέβαινε εάν η Πολωνία προχωρούσε και έστελνε τα άρματα μάχης Panther 2 χωρίς τη γερμανική άδεια, η Annalena Berbach στο γαλλικό LCI TV είπε: «Η ερώτηση δεν έχει τεθεί αυτή τη στιγμή, αλλά δεν θα σταθούμε εμπόδιο εάν μας ζητηθεί. “

Τα σχόλια ήρθαν πάνω από τα σχόλια του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σκόουλς σε μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι νωρίτερα την Κυριακή ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γερμανία δέχεται μεγάλη πίεση για να επιτρέψει λεοπαρδάλεις στην Ουκρανία. Αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Scholz είναι παραδοσιακά σκεπτικιστικό για τις στρατιωτικές δεσμεύσεις και επιφυλακτικό για ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη Μόσχα.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Κυριακή ότι περίμενε μια απόφαση για τα τανκς σύντομα, αλλά έδωσε προσοχή.

Ο Πιστόριους είπε στο ARD TV ότι η Γερμανία δεν θα λάβει βιαστική απόφαση επειδή η κυβέρνηση έπρεπε να εξετάσει πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών συνεπειών για την ασφάλεια του γερμανικού λαού.

READ  Ασιατικές αγορές UBS, Credit Suisse; Κίνα, Πρώτα επιτόκια χρέους

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επανέλαβε τη μακροχρόνια έκκλησή του για τανκς σε συνάντηση την Κυριακή με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο.

Το άρμα μάχης Leclerc XLR που κατασκευάζεται από την Nexter εκτίθεται στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory στο Villepinte, Παρίσι, Γαλλία στις 13 Ιουνίου 2022. REUTERS/Benoit Tessier/Φωτογραφία αρχείου

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα: τανκς, αεροπλάνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του.

Η Ουκρανία λέει ότι τα τεθωρακισμένα δυτικά άρματα μάχης θα δώσουν στις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις μεγαλύτερη κινητικότητα και προστασία, ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένει το Κίεβο στο εγγύς μέλλον. Θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να ανακτήσει ορισμένα από τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, ο Scholz είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν σε στενό συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους. Είπε ότι θα το κάνει στο μέλλον.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leclerc στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε ότι η ανάπτυξη τανκς δεν πρέπει να κλιμακώσει την κατάσταση, να λάβει υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την αποτελεσματική εκπαίδευση των Ουκρανών και να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Γαλλίας.

«Σχετικά με τους Leclercs, ζήτησα από τον υπουργό Άμυνας να εργαστεί, αλλά τίποτα δεν έχει αποκλειστεί», είπε ο Macron, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα πρέπει να συντονιστεί με συμμάχους όπως η Γερμανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Γερμανικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να στείλει άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής για να βοηθήσει την άμυνά της ενάντια στη Ρωσία, εάν συμφωνούσε να στείλει τα δικά της άρματα μάχης. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν είναι έτοιμη να στείλει τα δικά της άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των M1 Abrams.

READ  Οι πιλότοι της Delta εγκρίνουν αύξηση μισθών κατά 34%.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με επιπλέον άρματα μάχης δεν θα άλλαζαν την πορεία της σύγκρουσης και θα προσθέσουν μόνο στα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

Οι Andreas Ringe και Lee Thomas αναφέρουν. Πρόσθετες αναφορές από τους Tom Sims, Lydia Kelly και Humera Pamuk. Μοντάζ από τους David Holmes, Andrew Heavens και Diane Croft

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *