Ο ύποπτος μιλάει για τον Θεό, τα όπλα και τα μυστικά του πολέμου στη δίκη διαρροής

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) — Η εύρεση του υπόπτου είναι σχετικά εύκολη.

Σε έναν κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούν ανιχνεύσιμα ψηφιακά αποτυπώματα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και τους δημοσιογράφους που ήταν έμπειροι να ψάξουν στα δεδομένα για να λάβουν το όνομα του Jack Teixeira.

Ο Teixeira, 21 ετών, που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, συνελήφθη την Πέμπτη σε σχέση με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων. Ταρακούνησε πρωτεύουσες από την Ουάσιγκτον μέχρι το Κίεβο και τη Σεούλ. Αποκαλύψεις για κατασκοπεία συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ και αποκάλυψη κρίσιμων στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland είπε ότι ο Teixeira θα κατηγορηθεί για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας.

Οι ενδείξεις ήταν σε μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε ένα chat room στο Discord, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης όπου ο Teixeira πιστεύεται ότι ανέβαζε όλα αυτά τα χρόνια για όπλα, παιχνίδια και τα αγαπημένα του μιμίδια – και κάποιοι που συνομιλούσαν μαζί του, φύλαγαν στενά τα μυστικά των ΗΠΑ.

Ερευνητικός ιστότοπος Bellingate και The New York Times Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά δημόσια Ο Τεϊσέιρα, λίγα λεπτά προτού ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιβεβαιώσουν ότι ήταν πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα. Είπαν ότι παρακολουθούσαν προφίλ σε άλλους σκοτεινούς ιστότοπους που συνδέονται με την Teixeira.

Ο ύποπτος φέρεται να είχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες ως μέρος των καθηκόντων του.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις όσον αφορά την τήρηση μυστικών σε μια εποχή πανταχού παρών δεδομένων και έναν διαρκώς αυξανόμενο στρατό έξυπνων χρηστών που ανακαλύπτουν πώς να τα εκμεταλλευτούν.

READ  Ο Κρις Χίπκινς θα αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Όταν ρωτήθηκε πώς ένας τόσο νεαρός στρατιώτης θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητα έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Brig. Ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ είπε ότι είναι η φύση του στρατού να εμπιστεύεται τα νεαρά μέλη του στρατού με υψηλά και μερικές φορές μεγάλα επίπεδα ευθύνης, συμπεριλαμβανομένων των αδειών ασφαλείας υψηλού επιπέδου.

Μια γενιά στρατιωτών που αποφοίτησε από το γυμνάσιο πήγε να πολεμήσει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες.

«Εμπιστευόμαστε στα μέλη μας μεγάλη ευθύνη σε νεαρή ηλικία. Σκεφτείτε έναν νεαρό λοχία και την εμπιστοσύνη και την ευθύνη που αποδίδουμε σε αυτά τα άτομα για να οδηγήσουν τα στρατεύματα στη μάχη», είπε ο Ράιντερ.

Σε προηγούμενες ιστορίες του Associated Press, ο διαρρήκτης αναγνωρίστηκε ως “OG” από ένα μέλος μιας διαδικτυακής ομάδας συνομιλίας όπου ο Teixeira και άλλοι έχουν δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα μέλος της ομάδας συνομιλίας αρνήθηκε να δώσει το όνομά του στο AP, επικαλούμενο ανησυχίες για την προσωπική του ασφάλεια.

Μια ομάδα συνομιλίας που ονομάζεται “Thug Shaker Central” προσέλκυσε περίπου δύο δωδεκάδες ενθουσιώδεις που μίλησαν για τους αγαπημένους τους τύπους όπλων και μοιράστηκαν μιμίδια και αστεία, μερικοί από αυτούς ρατσιστικά. Το πάνελ παρουσίασε επίσης μια συζήτηση για τους πολέμους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε εκείνη τη συζήτηση, ο “OG” θα δημοσίευε αυτό που έλεγε ότι ήταν ταξινομημένο για μήνες – πρώτα πληκτρολογώντας το με τις δικές του σημειώσεις και μετά άλλαζε στη δημοσίευση φωτογραφιών διπλωμένων χαρτιών πριν από μερικούς μήνες, επειδή ένιωθε ότι το γραπτό του έλειπε. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη, είπε το άτομο.

READ  Μικρά σκάφη: Η πληρωμή στη Γαλλία για να σταματήσει τις διαβάσεις είναι λογικό, λέει ο πρωθυπουργός

Ένας άλλος συμμετέχων στην ομάδα μοιράστηκε μερικά από τα αρχεία σε μια άλλη ομάδα συνομιλίας πριν από αρκετές εβδομάδες – από όπου φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο.

Το άτομο που μίλησε στο AP είπε ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με την Teixeira την Πέμπτη, αλλά είχε έρθει σε επαφή νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Teixeira του είπε ότι το FBI τον αναζητούσε, είπε το άτομο.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο Facebook από την 102η Πτέρυγα Πληροφοριών που εδρεύει στη Βάση Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας Otis στη Μασαχουσέτη, ο Teixeira είναι Αεροπόρος πρώτης κατηγορίας που περιγράφεται στην πτέρυγα πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ειδικότητα του Teixeira στην Air National Guard είναι «ειδικός σε συστήματα μεταφορών στον κυβερνοχώρο», ουσιαστικά ειδικός πληροφορικής, υπεύθυνος για στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων και των κόμβων. Ο Teixeira θα είχε υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε αυτόν τον ρόλο, επειδή θα ήταν υπεύθυνος για την πρόσβαση στο δίκτυο και τη διασφάλιση της ασφάλειας, είπε ένας αξιωματούχος ασφαλείας στο AP.

Η Εθνοφρουρά εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι γνώριζε την έρευνα και «παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα».

«Η εθνική ασφάλεια είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας και κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της υπονομεύει τις αξίες μας και υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών μας, του κοινού, των συμμάχων και των εταίρων μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, η τοπική αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο μπροστά από το σπίτι που αναφέρεται ότι ανήκει στην οικογένειά του.

Ο άνδρας που μίλησε στο AP λέει ότι ο “OG” – ο οποίος παραδέχτηκε ότι ήταν ο Δίας Τεϊσέιρα – ήταν ένας παρατηρητικός Χριστιανός που συχνά μιλούσε για τον Θεό και προσευχόταν με μέλη της ομάδας συνομιλίας.

READ  Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές

Όταν κατατάχθηκε, ο Τεϊσέιρα αντιτάχθηκε σε πολλές από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και κατήγγειλε τον στρατό, «τον οποίο διοικούσαν ελίτ πολιτικοί», είπε το πρόσωπο. .

«Μετανόησε πολύ που συμμετείχε», είπε το άτομο. «Είπε μάλιστα ότι θα μου κλωτσούσε τον κώλο αν ήθελα να συμμετάσχω».

Αλλά το άτομο επέμεινε ότι δεν πίστευε ότι ο Teixeira διέρρευσε τα έγγραφα για να υπονομεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή για ιδεολογικούς λόγους.

Όταν οι New York Times δημοσίευσαν για πρώτη φορά μια ιστορία για τα έγγραφα την περασμένη εβδομάδα, είπε το άτομο, τα μέλη της ομάδας ήταν σε βιντεοκλήση όταν τους μίλησε ο “OG”.

«Βασικά αυτό που είπε ήταν: «Συγγνώμη, παιδιά, προσευχόμουν κάθε μέρα να μην συμβεί αυτό», είπε το άτομο. «Έχω προσευχηθεί, προσευχήθηκα, ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει μετά»»

___

Η συγγραφέας του Associated Press Tara Copp συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *