Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια κρίσιμη εβδομάδα

πηγή εικόνας, REUTERS/Valentyn Ogirenko

λεζάντα εικόνας, Ο υπόλοιπος πληθυσμός του Βοβτσάνσκ εκκενώθηκε καθώς η Ρωσία βομβάρδισε τη συνοριακή πόλη

  • συγγραφέας, Paul Kirby
  • στοκ, BBC News

Η Ουκρανία γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια καλοκαιρινή επίθεση, αλλά δεν ήξερε από πού θα ξεκινούσε. Αυτό έγινε σαφές στις 10 Μαΐου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη συνοριακή περιοχή βόρεια του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Έκτοτε έχουν καταλάβει πολλά χωριά μακριά από τα σύνορα και προσπαθούν να προχωρήσουν καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να στηρίξουν μια εξασθενημένη γραμμή του μετώπου.

Ζώνη ανάσχεσης ή βαθιά ώθηση;

Με την είσοδο στο Vovsansk, μόλις 5 χλμ. (3 μίλια) στην Ουκρανία, και καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους στην περιοχή του Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας για να αποτρέψουν τις διασυνοριακές επιθέσεις της ίδιας της Ουκρανίας.

Δεδομένης της σχετικά κακής κατάστασης της ασφάλειας της Ουκρανίας, μπορεί επίσης να έχουν πιο φιλόδοξα σχέδια.

Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει μια περαιτέρω διασυνοριακή ώθηση προς τη βόρεια πόλη Sumy στα βορειοδυτικά. Ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrillo Budanov, πιστεύει ότι μια «μικρή ομάδα δυνάμεων» περιμένει εκεί, έτοιμη να δράσει.

πηγή εικόνας, Ρωσικό Σώμα Εθελοντών/Reuters

λεζάντα εικόνας, Οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν ότι εισήλθαν στην περιοχή Βοβσανσκ

Ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε μόνο ότι ο στρατός προχωρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την ώθηση βαθύτερα στην Ουκρανία για να αναγκάσει τον Γκάι να εκτρέψει τις δυνάμεις από μια σκληρή γραμμή του μετώπου στο ανατολικό Ντονμπάς ή να καταλάβει αυξανόμενα εδάφη.

Όπως και ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Ανατόλι Μάντβιτσουκ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο της δεξαμενής σκέψης πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ πιστεύει ότι ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη.

Όμως οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς το χωριό Λίπτσι, περίπου 20 χλμ. από τα βόρεια προάστια του Χάρκοβο, και, σύμφωνα με τα λόγια του, «μπορούμε πρακτικά να δούμε τα περίχωρα του Χάρκοβο με κιάλια». Μια ξαφνική κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι στο στόχαστρο της Ρωσίας.

READ  Ειδήσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Ζωντανές ενημερώσεις

Κινδυνεύει το Χάρκοβο;

Με προπολεμικό πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων, το Χάρκοβο ήταν δεύτερο μόνο μετά το Κίεβο και το Ντνίπρο ως προς την οικονομική του σημασία για την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά στα σύνορα για να έχει επαρκή αεράμυνα και υπόκειται σε επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς από βαλλιστικούς και επανασχεδιασμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να το καταλάβει, ο Matviychuk λέει ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί «σημείο καμπής» στον πόλεμο και να επηρεάσει σοβαρά τη βιομηχανική ικανότητα της Ουκρανίας.

Αυτό φαίνεται πολύ απίθανο. Ουκρανοί και δυτικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τους πόρους για να το κάνει. Εάν χρειάζονταν 80.000 Ρώσοι στρατιώτες για την κατάληψη της κατεστραμμένης ανατολικής πόλης Avdiivka τον περασμένο Φεβρουάριο, μια πολύ μεγαλύτερη πόλη όπως το Χάρκοβο θα απαιτούσε αριθμούς που η Ρωσία δεν διαθέτει.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Χάρκοβο, είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι “γενικά υπό έλεγχο”, αν και η περιοχή παραμένει πολύ δύσκολη.

“Ο στρατηγικός στόχος των ρωσικών στρατευμάτων… είναι να περικυκλώσουν το Χάρκοβο ως περιφερειακό κέντρο”, λέει ο Oleksandr Musienko, επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Πολιτικών Σπουδών στο Κίεβο.

Με αυτόν τον τρόπο, λέει, όχι μόνο θα δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη σε βάθος 10-15 χιλιομέτρων, αλλά θα δώσουν και στη Ρωσία την επιλογή να επιτεθεί στο Khargi αργότερα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός blogger Yuriy Butusov λέει ότι υπήρξαν πολλά λάθη στην υπεράσπιση των συνόρων και τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις είδαν πόσο λεπτή είναι η άμυνα, μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας και ένα προγεφύρωμα για να εκτοξευθούν βαθιά στο ουκρανικό έδαφος. : «Σίγουρα, αυτό είναι το σύνθημά τους».

πηγή εικόνας, Roman Filipe/AFP

λεζάντα εικόνας, Ο στρατός της Ουκρανίας έστειλε περισσότερα στρατεύματα στο Χάρκοβο για να εμποδίσει τις ρωσικές προόδους

Η εστίαση της Ρωσίας είναι στην Ανατολή

Ο Jack Watling του Royal United Services Institute πιστεύει ότι ο κύριος στόχος της καλοκαιρινής επίθεσης είναι “μια επέκταση της ρωσικής ώθησης στο Donbass”, με στόχο να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού και στη συνέχεια να δώσει μια διαδρομή βόρεια και νότια.

Τρεις μήνες μετά την κατάληψη της Avdivka, ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας πόλης Chasiv Yar στην κορυφή του λόφου στη βορειοδυτική περιοχή του Ντόνετσκ.

Ο Ρομπ Λι του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στο Chasiv Yar πιστεύεται ότι έχουν μετακινηθεί στο Χάρκοβο, αφήνοντας την Ουκρανία με λιγότερες μονάδες εκεί.

Η απώλεια του Chasiv Yar θα έκανε τις ουκρανικές πόλεις στο Donbass πιο ευάλωτες σε μια ρωσική επίθεση.

Αναγκάζοντας την Ουκρανία να δεσμεύσει στρατεύματα, αεράμυνες και πυροβολικό για την άμυνα της δεύτερης πόλης της, θα ασκηθεί πίεση στο μέτωπο κοντά στον ποταμό Ντνίπρο και στη συνέχεια θα απειληθεί η μεγάλη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη διεκδικήσει την κατάληψη ενός νοτίου χωριού που η Ουκρανία ανακατέλαβε το περασμένο καλοκαίρι. Αν και η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το χωριό Robotyn, είναι σαφές ότι η επίθεση της Ρωσίας στο βορρά ασκεί σημαντική πίεση σε άλλες περιοχές του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Έχει η Ρωσία αρκετούς πόρους για να αποκτήσει γη;

Στο Κίεβο, πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεπερνούν πλέον το μισό εκατομμύριο. Αυτό άφησε τον στρατό της Ουκρανίας υποεπάνδρωτο και υπεροπλισμένο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει τώρα το 8,7% του ακαθάριστου οικονομικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Ρωσίας για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα. Ένας ανώτερος Ουκρανός στρατηγός είπε ότι η αναλογία ήταν τόσο υψηλή όσο 10 προς ένα. Παρόμοιο όφελος έχει αναφερθεί όσον αφορά τα κελύφη.

Η Ουκρανία υπέγραψε πρόσφατα νόμο που μειώνει την ηλικία στρατολόγησης κατά δύο χρόνια στα 25 και θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του στρατού της σε 100.000.

Αλλά αυτή η αλλαγή θα πάρει χρόνο. Όπως και η άφιξη των προμηθειών όπλων των ΗΠΑ που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Ο στρατηγός Christopher Cavoli, ανώτατος διοικητής των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, είπε ότι πιστεύει ότι ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να κρατήσει τη γραμμή: «Οι Ρώσοι δεν έχουν τους αριθμούς για να κάνουν μια στρατηγική ανακάλυψη… Στην πραγματικότητα, δεν έχουν τις δεξιότητες και ικανότητα να το κάνει».

Ο Oleksandr Chirsky, ο οποίος διορίστηκε γενικός διοικητής της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της αντιπαράθεσης της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο στρατός απέλασε ρωσικές μονάδες από περισσότερες από 500 θέσεις στις περιοχές Donbass και Kharkiv. Ένα από τα χωριά που απελευθέρωσαν ήταν το Βοβτσάνσκ.

Η διαφορά τώρα είναι ότι οι διοικητές της Ρωσίας θα έχουν μάθει από τα λάθη τους.

«Η πόλη του Χάρκοβο και ολόκληρη η περιοχή του Χάρκοβο βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας να κάνουμε τη ζωή των κατοίκων του Χάρκοβο πιο ασφαλή», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τι θέλει ο Πούτιν

Ενώ ο ηγέτης της Ρωσίας συνεχίζει να κάνει κέρδη επί τόπου, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο μπορεί να είναι έτοιμο να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που εγκαταλείφθηκαν πριν από δύο χρόνια.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για την Ουκρανία, αλλά τέτοιες συνομιλίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Τα σχόλιά του έρχονται ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη Λουκέρνη στις 15-16 Ιουνίου, αλλά οι Ελβετοί λένε ότι περισσότερες από 50 χώρες θα πάνε, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και προσπαθούν να εμπλακούν στη σύμμαχο της Ρωσίας, Κίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *