Πώς να παρακολουθήσετε τη βροχή των μετεωριτών Lyrids Απριλίου

(CNN) Μετά την απουσία του ταγματάρχη Ετήσια βροχή μετεωριτών Εδώ και μήνες οι Λυρίδες είναι εδώ για να βάλουν τέλος στην ανομβρία.

Γνωστή ως μία από τις παλαιότερες βροχές μετεωριτών που έχουν καταγραφεί, οι Λυρίδες αναμένεται να παράγουν 10 έως 15 μετεωρίτες την ώρα για τρεις νύχτες, με επίκεντρο το Σάββατο στις 9:06 μ.μ. ET. Σύμφωνα με το EarthSky.

Οι Λυρίδες εμφανίζονται στον ουρανό 15 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου, Αλλά η αιχμή τους είναι σχετικά σύντομη σε σύγκριση με τις δημοφιλείς καλοκαιρινές Περσείδες και άλλα ντους.

Η καλύτερη ώρα για να δείτε τις Λυρίδες – η ευκαιρία να δείτε τους περισσότερους μετεωρίτες – είναι από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Τα καλά νέα είναι Ένα νέο φεγγάρι Η πανσέληνος αφήνει τέλειες συνθήκες θέασης, χωρίς παρεμβολές έντονου φωτός.

“Η Σελήνη κρύβει όλους εκτός από τους φωτεινότερους μετεωρίτες, οπότε όταν δεν υπάρχει παρεμβολή από τη Σελήνη, μπορείτε να δείτε όλους τους μετεωρίτες που εμφανίζονται, φωτεινοί, αχνοί και φωτεινοί”, δήλωσε ο Robert Lunsford, συντονιστής της έκθεσης Fireball για την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία. «Η πιθανότητα για εκπλήξεις (με αυτή τη βροχή που έρχεται) είναι πολύ μικρή, αλλά χωρίς φεγγάρι στον ουρανό και αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ενθαρρύνουμε όλους να το δουν και να το δουν».

Σε μια περιοχή απαλλαγμένη από φωτορύπανση, οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να πιάνουν έναν μετεωρίτη κάθε πέντε λεπτά, είπε ο Lunsford. Εάν βρίσκεστε κοντά σε πόλη ή έχετε έντονα φώτα, περιμένετε μία φορά κάθε 15 λεπτά.

Περιστασιακά, οι Λυρίδες ξεπερνούν τις προσδοκίες, με μέσο όρο 100 εκρήξεις την ώρα κάθε 60 χρόνια. Η επόμενη έκρηξη αναμένεται το 2042. Σύμφωνα με την κοινωνία. Αν και δεν προβλέπονται εκρήξεις φέτος, οι Λυρίδες εξακολουθούν να αξίζουν τον χρόνο σας, καθώς μέρος τους είναι βολίδες, εξαιρετικά φωτεινοί μετεωρίτες στον ουρανό, είπε ο Λούνσφορντ.

READ  Πώς εμφανίζεται ο δάγγειος πυρετός;

Η ιστορία των Λυριτών χρονολογείται αρκετούς αιώνες πίσω

Οι στίχοι ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. Σύμφωνα με τη NASAΑυτή η βροχή μετεωριτών είναι μια από τις παλαιότερες που έχουν καταγραφεί.

“Όταν οι άνθρωποι το παρατήρησαν για πρώτη φορά πριν από 2.700 χρόνια, το παρατήρησαν μόνο επειδή είδαν κάτι να πέφτει στον ουρανό. Αλλά εκείνη τη στιγμή, δεν κατάλαβαν τι ήταν πραγματικά οι μετεωρίτες – χρειάστηκε πολύς χρόνος”, είπε ο Peter Veres. , αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. «Μόλις τον 19ο αιώνα συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα προέρχονταν από το διάστημα».

Κάθε βροχή μετεωριτών έχει έναν μητρικό κομήτη από τον οποίο προέρχονται τα συντρίμμια που σχηματίζουν τη βροχή. Οι στίχοι Ο κομήτης ονομάζεται C/1861 G1 Thatcher, και βρίσκεται στα μισά της τροχιάς του 415 ετών. Ο κομήτης είναι μακριά από τη Γη, αλλά συναντάμε το ίχνος των συντριμμιών του κάθε χρόνο.

Οι πλανητικές διαταραχές, οι διαταραχές στην τροχιά του πλανήτη και η κοντινή απόσταση του κομήτη με τον Δία και τον Κρόνο προκαλούν πυκνές συσσωρεύσεις συντριμμιών κάθε 60 χρόνια, είπε ο Λούνσφορντ. Αυτή η έκρηξη καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 2.700 χρόνια.

Πώς να εντοπίσετε έναν μετεωρίτη

Οι Λυρίδες δεν είναι πολύ δραστήριες κατά τις ετήσιες βροχές. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις εκατοντάδες βροχές μετεωριτών που ανιχνεύθηκαν από επιστήμονες που χρησιμοποιούν επαγγελματικό εξοπλισμό, σημείωσε ο Verres, αυτή η βροχή μπορεί να προσφέρει μόνο μερικά μετεωρίτες ανά ώρα για να τα δει ένας απλός παρατηρητής.

Εάν θέλετε να δείτε έναν από αυτούς τους μετεωρίτες, είναι καλύτερο να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας του Lyra, του αστερισμού από τον οποίο προήλθαν οι μετεωρίτες. πάνω από τον ορίζοντα. Για τους περισσότερους, είναι τις πρωινές ώρες. Οι άνθρωποι στα νοτιότερα μέρη του κόσμου, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, μπορούν ακόμα να δουν μετεωρίτες, αλλά με πιο αργό ρυθμό όταν η λύρα δεν υψώνεται πάνω από τον ορίζοντα όπως στο βόρειο ημισφαίριο, είπε ο Lunsford.

READ  Ο Yevgeny Prigozhin, ηγέτης του Ομίλου Wagner, φέρεται να έφυγε για τη Λευκορωσία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα.

«Συμμετέχετε στην εξέταση του σύμπαντος», είπε ο Βέρεθ. «Γίνεται όλο και πιο σπάνιο να έχεις τον χρόνο να βγεις έξω και να δεις γεγονότα όπως αυτό – ένας λόγος είναι η φωτορύπανση, η οποία μειώνει την ικανότητα να βγεις έξω και να δεις πραγματικά οτιδήποτε στον ουρανό.

«Είναι σημαντικό να βγαίνουμε έξω μερικές φορές, να σταματήσουμε να κοιτάμε συνεχώς τους υπολογιστές και τις οθόνες μας και να περνάμε λίγο χρόνο στη φύση απολαμβάνοντας τον σκοτεινό ουρανό γύρω μας».

Και θα υπάρξουν βροχές μετεωριτών

Αν χάσετε τη μικρή κορυφή των Λυρίδων, υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για να βρείτε έναν μετεωρίτη.

Οι υπόλοιπες βροχές μετεωριτών του 2023 και Οι ημερομηνίες αιχμής τους:

• Έντα Υδροχόος: 5-6 Μαΐου

• South Delta Aquarits: 30-31 Ιουλίου

• Alpha Capricornids: 30-31 Ιουλίου

• Περσείδες: 12-13 Αυγούστου

• Ωριωνίδες: 20-21 Οκτωβρίου

• Νότιοι Ταρίτες: 4-5 Νοεμβρίου

• Βόρειοι Ταρίτες: 11-12 Νοεμβρίου

• Λεωνίδες: 17-18 Νοεμβρίου

• Δίδυμοι: 13-14 Δεκεμβρίου

• Ουρσίτς: 21-22 Δεκεμβρίου

Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις

Η πιο πρόσφατη έκλειψη ήταν α Μια σπάνια δακτυλιοειδής-ολική έκλειψη Συνέβη την Τετάρτη, αλλά ήταν ορατός μόνο σε τμήματα της Αυστραλίας, του Ανατολικού Τιμόρ και της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια της στενής διαδρομής του στον Ινδικό Ωκεανό. Αν και είναι δύσκολο να το δεις, έχεις άλλες ευκαιρίες φέτος να δεις ένα στην περιοχή σου:

Εάν ζείτε στη Βόρεια, Κεντρική ή Νότια Αμερική, Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου Στις 14 Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα κάνει έναν καθαρό, πύρινο κύκλο στον ουρανό καθώς θα κινείται μπροστά από τη γραμμή όρασης της Γης προς τον ήλιο.

READ  Συνελήφθη ο άνδρας που πήρε ομήρους σε νυχτερινό κέντρο της Ολλανδίας

Για όσους βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, Μια σκοτεινή έκλειψη Σελήνης Διεξήχθη στις 5 Μαΐου και 28 Οκτωβρίου. Μερική έκλειψη Σελήνης Μπορεί να δει στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, μέρη της Βόρειας Αμερικής και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής. Μια έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Σελήνη εισέρχεται στη σκιά της Γης και θαμπώνει την επιφάνεια της Σελήνης.

Επίσης πανσέληνοι

Η επόμενη πανσέληνος την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου φέρνει χρόνο για λουλούδια – εξ ου και το όνομα, Flower Moon. Ακολουθεί η λίστα με τις υπόλοιπες πανσέληνους το 2023: Σύμφωνα με το Farmers Almanac:

• 5 Μαΐου: Flower Moon

• 3 Ιουνίου: Strawberry Moon

• 3 Ιουλίου: Μπακ Μουν

• 1 Αυγούστου: Σελήνη Sturgeon

• 30 Αυγούστου: Blue Moon

• 29 Σεπτεμβρίου: Σελήνη συγκομιδής

• 28 Οκτωβρίου: Το φεγγάρι του κυνηγού

• 27 Νοεμβρίου: Beaver Moon

• 26 Δεκεμβρίου: Κρύο φεγγάρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *