Τιμές πετρελαίου: Αργό Brent και WTI αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των παραγωγών του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή


Χονγκ Κονγκ/Ατλάντα
CNN

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του ασιατικού εμπορίου τη Δευτέρα, αφού οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.

Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 4,8% στα 83,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς WTI αυξήθηκε 4,9% στα 79,36 δολάρια.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας πίεση σε ένα θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλα μέλη ή συμμάχους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια «ακούσια μείωση» της παραγωγής αργού πετρελαίου.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι οι περικοπές θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το SPA, αυτές οι περικοπές είναι πάνω από εκείνες που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο.

Εκείνο το μήνα, οι παραγωγοί πετρελαίου είχε συμφωνήσει Να μειωθεί η παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της πανδημίας και ισοδύναμη με το 2% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία λέει τώρα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ θα μειώσει την παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια την ημέρα.

Το Κουβέιτ, η Αλγερία και το Ομάν θα μειώσουν την παραγωγή κατά 128.000, 48.000 και 40.000 βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.

READ  Την Κυριακή του Πάσχα προεδρεύει ο Πάπας Φραγκίσκος

Σε σημείωμα της Κυριακής, οι αναλυτές της Goldman Sachs είπαν ότι η κίνηση ήταν απροσδόκητη, αλλά «πρέπει να δράσουν έγκαιρα για να συμμορφωθούν με τη νέα αρχή του ΟΠΕΚ+, καθώς μπορούν να κάνουν χωρίς σημαντικές απώλειες στο μερίδιο αγοράς».

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η συνδυασμένη μείωση της παραγωγής από τα εννέα μέλη του ΟΠΕΚ+ ήταν 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυξάνοντας την πρόβλεψή τους για την τιμή του Brent φέτος στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε την τελευταία του περικοπή ως προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας των αγορών πετρελαίου, ανέφερε η SPA.

Ο Λευκός Οίκος απώθησε αυτήν την ιδέα — καθώς και τις πρόσφατες περικοπές του ΟΠΕΚ+.

“Δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς, δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή – το έχουμε καταστήσει σαφές”, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Εστιάζουμε στις τιμές για τον Αμερικανό καταναλωτή, όχι στα βαρέλια».

Τον Οκτώβριο, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή ήταν ήδη σε ισχύ Τακτοποίησε τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε τότε ότι η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει «συνέπειες». Μέχρι στιγμής όμως, η διοίκησή του φαίνεται να έχει Επιστρέψτε στους όρκους του Να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+, δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι θα την παρατείνει Εθελούσια μείωση 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε την κίνηση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο έκπληξη. Οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν ότι η περικοπή θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

READ  Ο βουλευτής της Γεωργίας γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του στη μάχη για το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες». Γεωργία

— Η Hanna Ziady και η Arlette Saenz του CNN συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *