Τι πρέπει να γνωρίζετε αυτή την εβδομάδα

Οι μετοχές σημείωσαν υψηλά ρεκόρ για άλλη μια εβδομάδα, αφού η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ψυχρή στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όχι τόσο γρήγορα όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο Nasdaq Composite (^IXIC) σημείωσε άνοδο περίπου 2,3%, και ο S&P 500 (^GSPC) σημείωσε άνοδο περίπου 1,3%. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (^DJI) αυξήθηκε περίπου 0,3%.

Τα κυριότερα σημεία της εβδομάδας περιλαμβάνουν τη συνεδρίαση της Federal Reserve του Ιουνίου και ένα βασικό μέτρο για τον πληθωρισμό την Τετάρτη. Την Παρασκευή αναμένεται επίσης η πρώτη ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος για τον Ιούνιο.

Στα εταιρικά νέα, η διάσπαση μετοχών 10-for-1 της Nvidia (NVDA) μεγάλης τεχνολογίας και η Παγκόσμια Διάσκεψη προγραμματιστών της Apple (AAPL) έχουν προγραμματιστεί και οι δύο για τη Δευτέρα. Η ψηφοφορία για το πακέτο αμοιβών 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla (TSLA) Έλον Μασκ αναμένεται την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες κινήσεις στις μετοχές του GameStop (GME) τραβούν την προσοχή των επενδυτών καθώς ο Keith Gill, ο δημοφιλής ηγέτης της τρέλας των μετοχών meme του 2021, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής του Μαΐου έδειξε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν, προσθέτοντας λάδι στη γενική αφήγηση των αξιωματούχων της Federal Reserve ότι η αγορά εργασίας είναι σε αρκετά σταθερή θέση ώστε να διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα ελέγχου. Για τους οικονομολόγους, τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δει τον πληθωρισμό να μειώνεται περαιτέρω πριν μειώσει τα επιτόκια.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναζητήσουν κάποιες πιο αργές αναφορές πληθωρισμού το καλοκαίρι, οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μέχρι το φθινόπωρο», έγραψε η ανώτερη οικονομολόγος της Wells Fargo, Sarah House, σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή.

Η επόμενη ενημέρωση για τον πληθωρισμό αναμένεται το πρωί της Τετάρτης, όταν δημοσιοποιηθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Μαΐου. Η Wall Street αναμένει ετήσιο κέρδος 3,4% για τον ΔΤΚ, που περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αμετάβλητο από τον Απρίλιο. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση, από 0,3% τον Απρίλιο.

Σε «βασική» βάση που αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση, μια επιβράδυνση από την αύξηση 3,6% που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο. Οι μηνιαίες αυξήσεις βασικών τιμών αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 0,3%.

READ  Η Κέιτ Μίντλετον φόρεσε ένα κομψό κόκκινο φόρεμα στη συναυλία της στέψης

Η ανακοίνωση έρχεται ώρες πριν από την τελευταία απόφαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, με τις αγορές να αναμένουν ευρέως από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Είναι ένα βασικό σημείο εστίασης για την τελευταία σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων (SEP) της Fed – συμπεριλαμβανομένης της “κουκκίδας” της, η οποία χαρτογραφεί τις προσδοκίες των πολιτικών για το πού μπορεί να πάνε τα επιτόκια στο μέλλον – καθώς και τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell. .

Ο επικεφαλής αμερικανός οικονομολόγος της JPMorgan, Μάικλ Φερόλι, δήλωσε ότι αναμένει η Fed να μειώσει κατά μέσο όρο δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος από τρεις τον Μάρτιο στο πλάνο της. Όσον αφορά τον σχολιασμό του Πάουελ, ο Φερόλι πιστεύει ότι η πίεση του Πάουελ θα εκληφθεί ως «περιστεριά».

«Στη συνέντευξη Τύπου, αναμένουμε από τον Πρόεδρο Πάουελ να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι ακόμα σε καλό δρόμο και ότι η FOMC μπορεί να είναι υπομονετική για να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%», έγραψε η Ferroli σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή. .

Πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής, η αγορά είχε τιμολογήσει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος. Μετά τη δημοσίευση, ο αριθμός αυτός ήταν μεταξύ ενός και δύο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σημειωτέον, ωστόσο, αυτή η μετατόπιση και το άλμα 15 μονάδων βάσης στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου (^TNX) στο 4,43% δεν μείωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς ο S&P 500 έκλεισε κοντά σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή.

Η Lauren Goodwin, οικονομολόγος και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη New York Life Investments, είπε στο Yahoo Finance ότι η πιο ισχυρή από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να είναι καλά νέα για την οικονομία και ότι «οι αγορές επικεντρώνονται πολύ στην ανάπτυξη».

Δεδομένου του σταθερού κλίματος κερδών που αναμένεται αργότερα φέτος και μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας για την οικονομία, είπε ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ανατίμηση της κεντρικής τράπεζας «σταθερά».

READ  Ο Joey Chestnut κερδίζει τον ανδρικό διαγωνισμό φαγητού χοτ ντογκ την 4η Ιουλίου με 62 χοτ ντογκ και ψωμάκια
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, DC - 10 ΜΑΪΟΥ: Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen να προεδρεύει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Υπουργείο Οικονομικών στις 10 Μαΐου 2024 στην Ουάσιγκτον, DC.  Το Συμβούλιο έλαβε ενημέρωση από την Επιτροπή Εφαρμογών Χρηματοοικονομικών Αγορών και ψήφισε για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς που σχετίζονται με το εταιρικό χρέος, καθώς και παρουσίαση και έκθεση για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων εκτός τραπεζών.  (Φωτογραφία: Kent Nishimura/Getty Images)

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Υπουργείο Οικονομικών στις 10 Μαΐου 2024, στην Ουάσιγκτον, DC (Kent Nishimura/Getty Images). (Kent Nishimura μέσω Getty Images)

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Προγραμματιστών της Apple πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αναμένουν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ώθηση της εταιρείας τεχνολογίας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μετά την έναρξη του έτους, οι μετοχές σημείωσαν ράλι περισσότερο από 7% τον περασμένο μήνα πριν από την εκδήλωση και πρόσφατα έγιναν θετικές για το έτος.

Ο Dan Hawley της Yahoo Finance έχει μια πλήρη προεπισκόπηση της εκδήλωσης.

Οι μετοχές της Nvidia πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με νέο διαχωρισμό 10 προς 1 τη Δευτέρα, ωθώντας την τιμή της μετοχής στα 120,88 δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 1.208,88 δολάρια. Η διάσπαση σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες της κοινής μετοχής Nvidia έλαβαν 10 μετοχές για κάθε μετοχή που κατείχαν στο κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη. Για παράδειγμα, εάν ένας μέτοχος κατείχε τέσσερις μετοχές της Nvidia από την Πέμπτη, θα έχει πλέον 40 μετοχές μετά τη διάσπαση.

Σε γενικές γραμμές, οι διασπάσεις μετοχών θεωρούνται από τους επενδυτές ως ένδειξη δύναμης και ως εκ τούτου, οι εταιρείες που διαχωρίζουν τις μετοχές τους συνήθως ξεπερνούν τις επιδόσεις του S&P 500 το έτος μετά την ανακοίνωσή τους.

Κατά μέσο όρο, οι μετοχές αυξάνονται κατά 25% τους 12 μήνες μετά τη διάσπαση, σε σύγκριση με μέση απόδοση 12% από τον S&P 500 την ίδια περίοδο, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America. Αυτό ισχύει “σε όλα τα καθεστώτα της αγοράς”, έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων και ETF της BofA, Jared Woodard, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Συγκεκριμένα, αυτή η τάση καλύπτει την περίοδο από το 2000 έως το 2009, εν μέσω της παύσης της τεχνολογικής φούσκας. Από τότε που η Nvidia ανακοίνωσε τη διάσπασή της στις 22 Μαΐου, οι μετοχές έχουν αυξηθεί περίπου 27%.

Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Tesla έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κλείσιμο της αγοράς και το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η ψήφος των μετόχων για ένα πακέτο αμοιβών 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον CEO Elon Musk.

READ  Κατάρρευση I-95: Οι αρχές της Φιλαδέλφειας εργάζονται για να εντοπίσουν ένα σώμα που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Τζόνας, είπε ότι συμβούλεψε τους επενδυτές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ψηφοφορία, καθώς θα είναι «σημαντική για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας».

Πρόσθεσε, «αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι αυτό το γεγονός θα προκαλέσει υλική αστάθεια στο απόθεμα TSLA».

Σε μια έρευνα με 109 επενδυτές, η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η έγκριση του πακέτου αμοιβών του Μασκ θα έστελνε τις μετοχές της Tesla υψηλότερα. Εισερχόμενοι στη συνεδρίαση, οι μετοχές της Tesla υποχωρούν σχεδόν 30% φέτος.

Οικονομικά Στοιχεία: Προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενός έτους της Fed της Νέας Υόρκης, Μάιος (3,26% πριν)

Εσοδα: Χωρίς σημαντικά έσοδα.

Οικονομικά Στοιχεία: NFIB Small Business Confidence, Μάιος (89,5 αναμενόμενο, 89,7 προηγουμένως)

Εσοδα: Academy Sports and Outdoors (ASO), CASY, Oracle (ORCL)

Τετάρτη

Οικονομικά Στοιχεία: Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, από μήνα σε μήνα, Μάιος (+0,1% αναμενόμενο, +0,3% προηγουμένως). Βασικός ΔΤΚ, από μήνα σε μήνα, Μάιος (+0,3% αναμενόμενο, +0,3% στο παρελθόν). ΔΤΚ, σε ετήσια βάση, Μάιος (+3,4% αναμενόμενο, +3,4% προηγουμένως); Βασικός ΔΤΚ, από έτος σε έτος, Μάιος (+3,5% αναμενόμενο, +3,6% προηγουμένως). Πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές, σε ετήσια βάση, Μάιος (+0,5% πριν). Αιτήσεις στεγαστικών δανείων MBA, εβδομάδα που λήγει στις 7 Ιουνίου (-5,2% πριν). Απόφαση επιτοκίου FOMC (καμία αλλαγή στο αναμενόμενο εύρος 5,25% έως 5,5%)

Εσοδα: Broadcom (AVGO), Dave & Buster’s (PLAY), Vera Bradley (VRA)

Οικονομικά Στοιχεία: Αρχικές αιτήσεις ανεργίας, εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου (αναμένονται 223.000, 229.000 προηγουμένως). Δείκτης Τιμών Παραγωγού, από μήνα σε μήνα, Μάιος (+0,1% αναμενόμενο, +0,5% προηγουμένως). PPI, από έτος σε έτος, Μάιος (+2,5% αναμενόμενο, 2,2% προηγουμένως).

Εσοδα: Adobe (ADBE), Lovesock (LOVE), RH (RH), Signet Jewelers (SIG)

Παρασκευή

Οικονομικά Στοιχεία: University of Michigan Consumer Sentiment, Ιούνιος Primary (72,8 Αναμενόμενες, 69,1 Προηγούμενες) Τιμές Εισαγωγών, μήνας, Μάιος (+0,1% Αναμενόμενο, +0,9% Πριν); Τιμές εξαγωγής, μηνιαίως, τον Μάιο (+0,2% αναμενόμενο, +0,5% προηγουμένως)

Εσοδα: Χωρίς σημαντικά έσοδα.

Ο Josh Shafer είναι δημοσιογράφος του Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο X @_joshschafer.

Κάντε κλικ εδώ για μια εις βάθος ανάλυση των τελευταίων ειδήσεων και γεγονότων στο χρηματιστήριο που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών.

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *