Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε τον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία | Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Ο πιο μακρινός γνωστός γαλαξίας καταγράφηκε σε μια εικόνα που έσπασε ρεκόρ από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Ο γαλαξίας JADES-GS-z14-0 εμφανίστηκε στην αυγή του σύμπαντος μόλις 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. του τηλεσκοπίου Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ Ένας γαλαξίας που παρατηρήθηκε 325 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία συνέβη σχεδόν πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο πρόσφατα παρατηρούμενος γαλαξίας είναι πολύ φωτεινότερος από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι η πρώτη γενιά αστεριών ήταν πιο φωτεινή ή σχηματίστηκε πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι συμβατικές κοσμολογικές θεωρίες.

«Το σύμπαν σε αυτά τα πρώτα στάδια ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε ο Δρ Francesco Di Eugenio από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας από την ομάδα πίσω από την ανακάλυψη. “Οι πρώτοι γαλαξίες – οι πιο μακρινοί που έχουν δει, αλλά υπάρχουν και άλλοι – φαίνονται φωτεινότεροι από ό,τι αναμενόταν από τα μοντέλα.”

Με την εκτόξευση το 2021, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δει περισσότερο από το σύμπαν από οποιοδήποτε προηγούμενο τηλεσκόπιο. Λόγω της διαστολής του Σύμπαντος, το φως από μακρινούς γαλαξίες τεντώνεται σε μεγαλύτερα μήκη κύματος καθώς ταξιδεύει, ένα φαινόμενο γνωστό ως μετατόπιση στο κόκκινο. Η επίδραση σε αυτούς τους γαλαξίες είναι έντονη, εκτείνεται κατά 15, και μετακινεί το υπεριώδες φως των γαλαξιών σε υπέρυθρα μήκη κύματος, όπου μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει τη δυνατότητα να το δει.

Αυτές οι απίστευτα μακρινές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν το σύμπαν στη βρεφική του κατάσταση και ήδη αλλάζουν την κατανόηση των επιστημόνων για το πρώιμο σύμπαν. Ένα αυξανόμενο θέμα είναι ότι οι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

READ  Είναι το τέλος του κόσμου για τον Πενς να κάνει σκληρά τον Τραμπ στο πλέγμα

Ο κύριος συγγραφέας της ανακάλυψης, ο Δρ Στέφανο Καρνιάνι του Scuola Normale Superiore στην Πίζα, δήλωσε: “Ο Jades-GS-z14-0 γίνεται τώρα η βασική μορφή αυτού του φαινομένου. Είναι εκπληκτικό ότι το Σύμπαν μπορεί να παράγει έναν τέτοιο γαλαξία στα 300 μέτρα χρόνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα πρώτα αστέρια ήταν είτε πιο φωτεινά είτε ο γαλαξίας ήταν πολύ πιο μαζικός από αυτούς που φαίνονται σήμερα. «Δεν ξέρουμε τι είναι», είπε ο D’Eugenio.

Η απροσδόκητη φωτεινότητα αυτών των πρώιμων γαλαξιών σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να κάνει ακόμη πιο μακρινές παρατηρήσεις.

Ο καθηγητής Brandt Robertson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ είπε: «Ακόμα κι αν αυτός ο γαλαξίας ήταν 10 φορές πιο αχνός, θα μπορούσαμε να τον είχαμε βρει, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε άλλα παραδείγματα στο σύμπαν – πιθανώς τα πρώτα 200 εκατομμύρια χρόνια. το σύμπαν προσφέρει πολλά περισσότερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *