Το να προσπαθείς να αγοράσεις ένα σπίτι είναι «παίζει ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να κερδίσει»

πηγή εικόνας, Νέιθαν Γουίλκινς

  • συγγραφέας, Νάταλι Σέρμαν
  • στοκ, Επιχειρηματικός ανταποκριτής, BBC News

Όταν ο Nathan Wilkins επέστρεψε το 2019 με τη μητέρα και την αδερφή του, ήλπιζε ότι θα τον βοηθούσε να εξοικονομήσει χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι.

Όμως, στα χρόνια που πέρασαν, η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έχει μεταμορφωθεί από την αύξηση των ενοικίων, την αύξηση των τιμών των κατοικιών και τις μαζικές αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Η 32χρονη ασφαλιστική ρυθμίστρια από τη Γιούτα λέει ότι αυτή και η αδερφή της βγάζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ. Αλλά το να ξοδεύετε 2.500 $ (1.960 £) το μήνα για ενοίκιο δεν θα σας περισσέψει πολλά.

«Είναι σαν να παίζω ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να κερδίσεις», λέει. «Το γεγονός ότι μας κοστολογούν με κάνει να θέλω να κάνω εμετό».

Τέτοιες απογοητεύσεις εξαπλώνονται, τροφοδοτώντας τη δυσαρέσκεια και συμβάλλουν στη διαδεδομένη απαισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών της χώρας.

ο Μέση τιμή πώλησης σπιτιού Έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30% από το τέλος του 2019 στις ΗΠΑ, φτάνοντας τα 420.000 $ αυτήν την άνοιξη.

Και αυτό δεν επηρεάζει το πρόσθετο κόστος από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία είναι τώρα περίπου 7% για μια 30ετή υποθήκη σταθερού επιτοκίου κοινή στις ΗΠΑ, η οποία ήταν 3% το 2020.

Οι σημερινοί αγοραστές κατοικιών χρειάζονται ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 $ —σε σύγκριση με το μέσο όρο των εθνικών νοικοκυριών άνω των 75.000 $— για να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ, σύμφωνα με εταιρείες ερευνών. Zillow Και Τραπεζικό επιτόκιο Πείτε και αντιμετωπίστε τις μηνιαίες πληρωμές Διπλασιάστηκε περίπου Σε μόλις τέσσερα χρόνια.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας, Η Μέγκαν Χόλντερ (δεξιά) και η σύζυγός της Σόνια έξω από το νέο τους σπίτι στο Κολόμπους του Οχάιο

«Με κάνει να κλαίω λίγο», λέει η Μέγκαν Χόλντερ, η οποία ξεκίνησε να αγοράζει στο Ώστιν του Τέξας, το 2019 όταν οι τράπεζες της πρόσφεραν σταθερό επιτόκιο για 30 χρόνια περίπου 4,75%.

Αυτός και η σύζυγός του αγόρασαν τελικά ένα σπίτι φέτος, αλλά μόνο αφού κατάπιαν ποσοστό 6,625% — και μετακινήθηκαν 1.200 μίλια βόρεια στο Κολόμπους του Οχάιο, μια τοποθεσία που είχε επιλέξει από ένα υπολογιστικό φύλλο που είχε δημιουργήσει με έναν προϋπολογισμό.

«Ένας 30χρονος που άλλαξε θέσεις εργασίας από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσει οικονομικά προσιτές τιμές, ξεπέρασε αυτό που σκεφτήκαμε εδώ και πέντε χρόνια.

«Μετακινήσαμε βουνά για να το κάνουμε αυτό δυνατό.

“Είμαι πάντα ευγνώμων που μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν”, προσθέτει.

Το 40,1% των ενοικιαστών ελπίζει να αποκτήσει κάποτε ένα σπίτι Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας ΥόρκηςΤο μερίδιο είναι το μικρότερο από τότε που η τράπεζα άρχισε να ζητά από τους ενοικιαστές το 2014.

Ακόμη και οι ιδιοκτήτες σπιτιού, των οποίων οι μακροπρόθεσμες υποθήκες τους προστατεύουν από άμεσες οικονομικές επιπτώσεις και επωφελούνται από την αύξηση της αξίας των ακινήτων, Πες στους δημοσκόπους Οι αλλαγές στην αγορά προκαλούν ανησυχία — καθώς αυξάνουν τους φόρους ακινήτων και το κόστος ασφάλισης, μειώνοντας την προσιτή τιμή.

ΕΝΑ Πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris Πάνω από το 70% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η αγορά θα χειροτερέψει.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Το ζήτημα τροφοδοτεί ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος ζωής, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% από το 2021.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, του οποίου η θητεία στην εξουσία συνέπεσε με μια ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας και ο οποίος έλαβε κακές αξιολογήσεις για τον χειρισμό της οικονομίας στις εθνικές εκλογές.

Ο αμφισβητίας Ντόναλντ Τραμπ με υπεραπόδοση προσπάθησε να κατηγορήσει τον Μπάιντεν για τον πληθωρισμό, και ενώ συνήθως δεν ζητά συγκεκριμένα τη στέγαση, τονίζει τακτικά τα «υψηλά επιτόκια» για να υποστηρίξει ότι η οικονομία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Ο πληθωρισμός ήταν ένα πολιτικό τεντωμένο σκοινί για τον Μπάιντεν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μπράιαν Κόνολι, καθηγητής επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος επικεντρώνεται στα στεγαστικά ζητήματα. «Το κόστος στέγασης είναι άλλο ένα μέρος όπου οι άνθρωποι βιώνουν αυτήν την οικονομική πίεση».

READ  Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ανακοινώνει έρευνα για τον μπερδεμένο βουλευτή Χόρχε Σάντος

Τους τελευταίους μήνες, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα, προσφέροντας προγράμματα όπως κανόνες για τον περιορισμό του κόστους κλεισίματος και πίστωση φόρου 10.000 $ για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι.

Σηματοδοτεί μια αλλαγή του τόνου μετά από χρόνια εστίασης στην ισχύ της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ανεργίας. Αλλά με τον κ. Μπάιντεν να έχει λίγους άμεσους μοχλούς για να τραβήξει, δεν είναι σαφές ότι οι προσπάθειες έχουν απήχηση.

Η υποστήριξή του έχει διαβρωθεί, ειδικά μεταξύ των νέων – η ρεκόρ συμμετοχής του το 2020 τον βοήθησε να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι ψηφοφόροι σε αυτό το δημογραφικό είναι λιγότερο πιθανό να είναι ιδιοκτήτες κατοικιών και συχνά θεωρούν ότι η οικονομική προσιτή στέγαση αποτελεί κορυφαίο μέλημα.

«Δεν έχω δει κανέναν ιστότοπο που να αναζητά σκόπιμα κάποιον όπως εκείνοι που αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι, να θέλει να απαλύνει τον πόνο του», λέει ο Brayden Dougherty, 30 ετών, από τη Φλόριντα. Για τρία χρόνια.

Παρά την κληρονομιά 50.000 δολαρίων, χωρίς χρέη και αξιοπρεπείς δουλειές, αυτός και η σύζυγός του δεν μπορούσαν να βρουν ένα προσιτό δωμάτιο δύο υπνοδωματίων κοντά στις οικογένειές τους στην περιοχή του Ορλάντο.

Το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης είναι πολύ μεγάλο για να κατηγορηθεί κάποιος πολιτικός ή κόμμα, αλλά η έλλειψη λύσεων έχει συμβάλει στην ευρύτερη πολιτική του απογοήτευση, λέει. Δεν είναι σαφές πώς θα ψηφίσει τον Νοέμβριο.

«Είμαι κουρασμένος», λέει. «Το σπίτι είναι μέρος αυτού».

Η αυξανόμενη κατακραυγή αύξησε την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια για να προσφέρει ανακούφιση, μια κίνηση που μπορεί να γίνει κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell.

Αλλά οι προσδοκίες ότι μια περικοπή νωρίτερα φέτος θα βοηθούσε στη βελτίωση της διάθεσης της χώρας έχουν μειωθεί σταδιακά. Τούτου λεχθέντος, η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού — ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Απρίλιο, ακόμη πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2% — ενδέχεται να σταματήσει.

READ  Οι ασιατικές αγορές ήταν κυρίως πτωτικές καθώς η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης που τροφοδοτείται από την τραπεζική κρίση

πηγή εικόνας, Julia Mognatkina (JM Photos Inc.)

λεζάντα εικόνας, Η ίδια η Μιμή και ο σύζυγός της είναι μεταξύ των θυμάτων της φετινής αύξησης των επιτοκίων

Αντίθετα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κυρίως από τον Ιανουάριο.

Η Mimi Tan, 29 ετών, η οποία πρόσφατα αγόρασε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, λέει ότι αυτή και ο σύζυγός της έχουν περίπου 200 δολάρια περισσότερα σε μηνιαία έξοδα από ό,τι όταν είχαν προεγκριθεί για δάνειο τον Μάρτιο.

Τότε δεν κλειδώνουν το επιτόκιο και το κόστος δανεισμού εν αγνοία τους μπορεί να αλλάξει σημαντικά. Όταν επέστρεψαν στον δανειστή τον Απρίλιο μετά την υποβολή της προσφοράς, το επιτόκιο που τους προσφέρθηκε είχε πάει από 6,5% σε 6,9%.

Ελπίζει να της επιτρέψουν να αναχρηματοδοτήσει αργότερα φέτος.

«Ελέγχω τα επιτόκια με τόκο», λέει.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να χαλαρώσει ο πληθωρισμός, ανοίγοντας τον δρόμο για μια περικοπή.

Αναφορές από ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν ότι οι αυξήσεις των ενοικίων – που παίζουν μεγάλο ρόλο στους υπολογισμούς του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – μειώνονται από τον πιο απότομο ρυθμό της πανδημίας εν μέσω ανόδου της προσφοράς διαμερισμάτων.

Με την αύξηση των μισθών, την αύξηση των νέων κατοικιών υπό κατασκευή και την αργή άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών, βλέπει επίσης μια χαλάρωση των προκλήσεων προσιτής τιμής παρά τις εκλογές τον Νοέμβριο, λέει ο Orphe Divounguy, ανώτερος οικονομολόγος στην οικιστική εγκατάσταση Zillow.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας, Η κατασκευή νέων κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά οι προμήθειες εξακολουθούν να υπολείπονται της ζήτησης

«Δουλεύει μόνο του», λέει. «Φυσικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά βλέπουμε κάποια πρόοδο και νομίζω ότι θα δούμε περισσότερη πρόοδο».

Αλλά υπάρχει μια πιο σκοτεινή θέα.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποτιμώνται από την ιδιοκτησία κατοικίας, οι τιμές ενοικίασης ενδέχεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ελαστικότητα από την αναμενόμενη, ωθώντας τον πληθωρισμό.

Εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν μειωθούν σημαντικά, η αλλαγή στο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμος περιορισμός στην προσφορά, καθώς οι κατασκευαστές αποσύρονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εξασφάλισαν στεγαστικά δάνεια μετακινούνται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά.

Ο Μπράιντεν, κάτοικος Φλόριντα, δεν βλέπει εύκολη λύση από την κεντρική τράπεζα, η οποία φοβάται ότι βοήθησε στη διαμόρφωση της τρέχουσας κρίσης, επιτρέποντας στα επιτόκια να παραμείνουν ασυνήθιστα χαμηλά τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008.

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει – είτε ανεβάζουν, χαμηλώνουν είτε κρατούν – νιώθω ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους ανεξάρτητα από το τι», λέει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *