Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό οκτώ μηνών αιματηρών μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Ένα σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οριστικοποιήθηκε την Κυριακή μετά από σχεδόν μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών του 15μελούς συμβουλίου.

Για να ψηφιστεί, το ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις χώρες που έχουν την εξουσία να στείλουν οποιοδήποτε σχέδιο ανακωχής στην επιτροπή σύνταξης – ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα ή Ρωσία.

Η Κίνα δεν έκανε καμία ενέργεια για να το σταματήσει και η Ρωσία το αγνόησε.

«Σήμερα, ψηφίσαμε υπέρ της ειρήνης», δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Τον Μάρτιο, η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που είπε ότι θα έδινε το πράσινο φως στο Ισραήλ να επιτεθεί στην πόλη Ράφα. Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος, δύο εκ των οποίων θα απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ότι το Ισραήλ είχε προτείνει ένα σχέδιο τριών μερών που θα οδηγούσε τελικά σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνταν εκεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ξεκίνησε το λουτρό αίματος. Αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι σημαντικό για το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει τη Χαμάς να αποδεχθεί μια πρόταση που είχε αποδεχθεί το Ισραήλ.

READ  Ο Έλον Μασκ είπε ότι αντιτίθεται στους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

«Το Ισραήλ αποδέχτηκε αυτή την πρόταση και υπάρχει η ευκαιρία για το Συμβούλιο Ασφαλείας να μιλήσει με μία φωνή και να καλέσει τη Χαμάς να κάνει το ίδιο», είπε.

Αλλά υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το Ισραήλ μπορεί να μην είναι σε αυτό το σχέδιο.

Η δραματική διάσωση τεσσάρων ομήρων του Σαββάτου ενίσχυσε την αποφασιστικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίσει την εισβολή στη Γάζα αντί να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο NBC News την Κυριακή.

Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε, εν μέρει, «Χαιρετίζουμε τη συμπερίληψη και την επιβεβαίωση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Το ισραηλινό αντίποινα έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς Yahya Shinwar, ο οποίος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ παρά τις έντονες πιέσεις από το Κατάρ και την Αίγυπτο για συμφωνία, θα ακολουθήσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή κατά της νέας πρότασης κατάπαυσης του πυρός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε επίσης την ψηφοφορία. «Καλούμε και τις δύο πλευρές να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν την πρόταση των τριών φάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΕ.

Το πρώτο στάδιο της απόφασης, Ηνωμένα ΈθνηΕπιδιώκει «μια άμεση, πλήρη και πλήρη κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων μερικών από τους νεκρούς ομήρους και την ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων».

Ζητεί την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους και την «ασφαλή και αποτελεσματική» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

READ  Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι εργαζόμενοι της Uber και της Lyft είναι εργολάβοι

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια οριστική παύση των εχθροπραξιών «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».

Η τρίτη φάση θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός «μεγάλου πολυετούς σχεδίου ανοικοδόμησης για τη Γάζα» και των τελευταίων υπολειμμάτων ομήρων που εξακολουθούν να είναι νεκροί στη Γάζα. Επέστρεψε στο Ισραήλ.

«Η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» και το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει «κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Γάζα».

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας άρχισε τις ψηφοφορίες τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντζ.

Ο Γκαντς, ένα κεντρώο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, παραιτήθηκε την Κυριακή, κατηγορώντας τον Νετανιάχου Κακή διαχείριση του πολέμου και άρνηση συμφωνίας για το τι θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τον Γκαντς να παραμείνει στην κυβέρνηση επειδή η αποχώρησή του θα έκανε τον Νετανιάχου να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Πριν φύγει, ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι στην κυβέρνησή τους. Αλλά αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τρία σενάρια θα μπορούσαν να διαδραματιστούν – όλα κακά.

«Το ένα είναι να μείνει το Ισραήλ, κάτι που λέει ότι δεν θέλει, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει, και κρατάμε την τσάντα στη Γάζα», είπε ο Μπλίνκεν.

READ  Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει το νόμο για τα δικαιώματα ψήφου στην υπόθεση αναδιάρθρωσης της Αλαμπάμα: NPR

Δεύτερον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια μεγάλη εξέγερση» που θα συνεχιστεί για χρόνια, είπε.

Τέλος, ο Μπλίνκεν είπε: «Εάν δεν υπάρχει σχέδιο, σημαίνει ότι η Χαμάς επιστρέφει, ή έχουμε απόλυτο κενό, και έχετε χάος, ανομία, έγκλημα, τζιχαντιστικές ομάδες κ.λπ.».

Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων πέντε Αμερικανοί: ο Eden Alexander, ο Sagui Tekel-Sen, ο Hersh Goldberg-Bolin, ο Omar Neutra και ο Keith Siegel.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *