Το BJP του Μόντι χάνει την πλειοψηφία στο ινδικό εκλογικό σοκ, η κυβέρνηση χρειάζεται συνασπισμό | Ειδήσεις για τις εκλογές της Ινδίας 2024

Νέο Δελχί, Ινδία – Το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi έχασε την εθνική του πλειοψηφία μετά από μεγάλες απώλειες σε βασικά κράτη, σηματοδοτώντας μια δραματική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο που κυριαρχεί την τελευταία δεκαετία.

Το BJP αναδείχθηκε άνετα ως το μοναδικό μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στο Lok Sabha, την κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου. Ωστόσο, με τις περισσότερες ψήφους να καταμετρηθούν μετά τις εκλογές στην Ινδία έξι εβδομάδων την Τρίτη, η απόδοση του BJP ήταν χαμηλότερη από την καλύτερη από το 2014 και το 2019.

Σε αντίθεση με αυτές τις δύο εκλογές, όταν το BJP εξασφάλισε την πλειοψηφία σε 543 έδρες, αυτή τη φορά ήταν έτοιμο να κερδίσει 240 έδρες. Υπάρχουν 272 θέσεις στη μέση.

Αντίθετα, η αντιπολιτευόμενη Ινδική Συμμαχία υπό την ηγεσία του Κόμματος του Κογκρέσου είχε προβλεφθεί να κερδίσει περισσότερες από 200 έδρες, σημαντικά περισσότερες από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουνίου μετά τον τελευταίο εκλογικό κύκλο της Ινδίας είχαν προβλέψει ότι το BJP θα ξεπεράσει τις 303 έδρες του το 2019.

Ο Μόντι και το κόμμα του μπορούν ακόμα να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ινδίας – αλλά θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη των συνασπισμών που πρέπει να ξεπεράσουν τις 272 έδρες. Το BJP μαζί με τους συμμάχους του σε μια συμμαχία γνωστή ως Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) είχε προβλεφθεί να κερδίσει περίπου 282 έδρες.

«Σε ένα καθεστώς NDA στην Ινδία, όπου το BJP δεν έχει ενιαία πλειοψηφία, η πολιτική συνασπισμού θα μπει σε πραγματικό παιχνίδι», δήλωσε ο Sandeep Shastri, εθνικός συντονιστής του Loknidhi Network, ενός ερευνητικού προγράμματος στο Νέο Δελχί. -με έδρα το Κέντρο για τη Μελέτη των Αναπτυσσόμενων Κοινωνιών (CSDS).

Στα πρώτα του σχόλια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Τρίτης, ο Μόντι δήλωσε νίκη για τη συμμαχία του NDA. «Θα σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση», είπε, απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του BJP στο Νέο Δελχί.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η εκλογική ετυμηγορία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του BJP. Καθώς εξελισσόταν η μακρά προεκλογική εκστρατεία της Ινδίας, αυξήθηκε ο φόβος για μια υποτιθέμενη συνωμοσία της αντιπολίτευσης να παραδώσει τους πόρους της χώρας στους μουσουλμάνους από τον χαρισματικό και πολωτικό πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι, σε βάρος της ινδουιστικής πλειοψηφίας. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση προσπάθησε να στριμώξει τον Μόντι στο οικονομικό ιστορικό της κυβέρνησής του: Οι ψηφοφόροι είπαν στους δημοσκόπους ενόψει των εκλογών ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία ήταν η κύρια ανησυχία τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

READ  Η πρώτη εκτόξευση του Crew Starliner της Boeing καθυστέρησε και πάλι λόγω προβλημάτων υπολογιστή

Το σλόγκαν της εκστρατείας του BJP, «Apki Baar, 400 Baar (Αυτή τη φορά, περισσότερα από 400)», έθεσε ως στόχο 400 θέσεις για τη συμμαχία του και 370 έδρες για το BJP.

Ο βιογράφος του Modi, Nilanjan Mukhopadhyay, είπε ότι το γήπεδο είχε έναν «τόνο υπερβολικής εμπιστοσύνης», μια εποχή που πολλοί από το ινδικό κοινό αντιμετώπιζε την πραγματικότητα της αύξησης των τιμών, της ανεργίας και της εισοδηματικής ανισότητας ευρύτερα από ποτέ. Βρετανική αποικιακή κυριαρχία. Το αποτέλεσμα ήταν «μια καταστροφή στον ύπνο του BJP», είπε ο Asim Ali, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος.

«Σήμερα ο Μόντι έχει χάσει το πρόσωπό του. Δεν είναι αυτό το «ασυναγώνιστο άτομο», η αύρα του αήττητου έχει χαθεί», είπε ο Άλι.

Σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης

Κατά κάποιο τρόπο, η εκλογική ετυμηγορία έχει απήχηση του 2004, όταν μια άλλη υφιστάμενη κυβέρνηση του BJP υπό τον τότε πρωθυπουργό Atal Bihari Vajpayee αναμενόταν ευρέως να κερδίσει μια σημαντική εντολή στα exit poll.

Αντίθετα, το Κογκρέσο νίκησε εν μέρει το BJP και σχημάτισε την κυβέρνηση με τους συμμάχους του.

Αλλά το 2024 δεν είναι 2004. Παρά τις αποτυχίες, το BJP εξακολουθεί να είναι το μοναδικό μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο και είναι έτοιμο να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους του στο NDA. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο, πρόκειται να κερδίσει 100 έδρες, που αναμένεται να συγκεντρώσει λιγότερο από το ήμισυ του απολογισμού του BJP όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Ωστόσο, δύο περιφερειακά κόμματα κρατούν τώρα το κλειδί για την πρωθυπουργία της Ινδίας: η Janata Dal-United υπό την ηγεσία του Nitish Kumar στην πολιτεία Μπιχάρ. και το Telugu Desam Party με επικεφαλής τον Chandrababu Naidu στη νότια πολιτεία Andhra Pradesh. Το Telugu Desam Party κέρδισε 16 έδρες και το JD(U) 12 έδρες. Και τα δύο κόμματα έχουν συμμαχήσει νωρίτερα με το κόμμα του Κογκρέσου.

Στη Νότια Ινδία – ιδιαίτερα στην Κεράλα, το BJP κέρδισε την πρώτη του έδρα Lok Sabha. Παρά τη σημαντική διείσδυση – ο συνολικός αριθμός του υπέστη σοβαρές απώλειες στις κεντρικές πολιτείες που μιλούν χίντι, όπου υπέστη βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές.

Στο Uttar Pradesh, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Ινδίας και ένα κράτος-κλειδί που αποφασίζει ποιος κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα έχασε την κοινοβουλευτική περιοχή Faizabad, όπου στεγάζεται ο αμφιλεγόμενος ναός Ram που χτίστηκε στα ερείπια ενός τζαμιού Babri του 16ου αιώνα. Ο Μόντι έκανε Kumbabhishekam για αυτόν τον ναό τον Ιανουάριο.

READ  Η Γερουσία εγκρίνει τη βοήθεια της Ουκρανίας, τη χρηματοδότηση του Ισραήλ και την πορεία προς την απαγόρευση του TikTok, στέλνει το νομοσχέδιο στο γραφείο του Μπάιντεν

Το Ram Temple Kumbabhishekam, υπό την επίβλεψη του Modi, ήταν στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του BJP για την κινητοποίηση των Ινδουιστών ψηφοφόρων. Το κόμμα έχασε επίσης την Αμέθι, μια έδρα-κλειδί όπου ο υπουργός Ένωσης Σμρίτι Ιράνι αναμένει την ήττα. Το 2019, ο Ιράνι νίκησε τον γόνο της οικογένειας Γκάντι, Ραχούλ Γκάντι, με διαφορά 55.000 ψήφων. Φέτος, ο Γκάντι διεκδίκησε τη γειτονική εκλογική περιφέρεια Rae Bareli, κερδίζοντας με διπλάσια διαφορά από αυτή του Modi. Η θέση του είναι το Βαρανάσι, επίσης στο Ούταρ Πραντές.

Συνολικά, το BJP κέρδισε μόλις 33 από τις 80 έδρες του Uttar Pradesh, μια σημαντική πτώση από τις 62 έδρες που κέρδισε το 2019 και τον απολογισμό του στις 71 το 2014. Το περιφερειακό κόμμα Samajwadi, μέρος της αντιπολίτευσης All India Alliance, κέρδισε 37 έδρες. Το Κογκρέσο κέρδισε έξι έδρες.

Το BJP υπέστη επίσης ήττα στο δεύτερο πιο ταραγμένο πολιτικά κράτος της Ινδίας, τη Μαχαράστρα. Με τις περισσότερες ψήφους καταμετρημένες, η Ινδική Συμμαχία προηγείται σε 30 από τις 48 έδρες της πολιτείας. Μόνο το Ούταρ Πραντές έχει περισσότερες έδρες – 80. Το 2019, μόνο το BJP κέρδισε 23 έδρες στη Μαχαράστρα, ενώ οι σύμμαχοί του κέρδισαν άλλες 18 έδρες.

Μαζί με τη Μαχαράστρα, τρεις άλλες πολιτείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αγροτικής κρίσης της Ινδίας, με μεγάλες αγροτικές διαδηλώσεις, είδαν απώλειες για το BJP σε σύγκριση με το 2019: Χαριάνα, Ρατζαστάν και Παντζάμπ. Το BJP κυβερνά στη Χαριάνα και στο Ρατζαστάν.

Εορτασμοί του Συνεδρίου

Υποστηρικτές του Κογκρέσου συνωστίστηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Νέο Δελχί το πρωί της Τρίτης καθώς οι αρχικές τάσεις απογοητεύτηκαν. Οι υποστηρικτές, φορώντας λευκά μπλουζάκια με φωτογραφίες του Ραχούλ Γκάντι και κυματίζοντας σημαίες του κόμματος, είχαν τα μάτια τους κολλημένα σε γιγαντιαίες οθόνες που μετέδιδαν τα αποτελέσματα ζωντανά.

«Τώρα, τουλάχιστον ο λαός της Ινδίας θα πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια στο σκληρό BJP που μας κυβερνά τα τελευταία 10 χρόνια. Ο Suresh Verma, υποστηρικτής του Κογκρέσου, είπε ότι περισσότερες έδρες σημαίνει ότι έχουμε καλή γνώμη και ισχυρή αντιπολίτευση.

Αυτή η αλλαγή σύνθεσης του επόμενου κοινοβουλίου της Ινδίας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον τρόπο ψήφισης των νόμων. Οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του BJP ότι επέβαλε νόμους στο Κοινοβούλιο χωρίς συζήτηση και συζήτηση.

Ο Shastri είπε ότι δεν θα είναι πια εύκολο. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη πορεία για το BJP στο Κοινοβούλιο», είπε.

Πέρα από το Κοινοβούλιο, οι αναλυτές είπαν ότι η εξασθενημένη εντολή θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία των άλλων δημοκρατικών θεσμών της Ινδίας, τους οποίους οι επικριτές κατηγόρησαν το BJP ότι χρησιμοποιεί για κομματική πολιτική.

READ  Η Tesla μειώνει τις τιμές καθώς οι πωλήσεις υποχωρούν στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές

«Υπό μια ωμή πλειοψηφία, οι θεσμοί στην Ινδία έχουν καταρρεύσει υπό το BJP. «Η δομή εξουσίας είναι εξαιρετικά συγκεντρωτική στην κορυφή και η Ινδία χρειάζεται τέτοιες κυβερνήσεις που βασίζονται σε συνασπισμό για να επιβιώσει η δημοκρατία της», είπε ο Αλί.

Τι θα ακολουθήσει για το BJP;

Μόλις πέσει η σκόνη σε αυτά τα αποτελέσματα, το BJP θα κάνει μια ενδοσκόπηση και το κυρίαρχο δίδυμο του υπουργού Εσωτερικών της Ινδίας Modi και του Amit Shah, που θεωρείται ευρέως αναπληρωτής του πρωθυπουργού, θα αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα. «Θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με το να φανταστεί κανείς τον Μόντι ως ηγέτη μιας συμμαχίας όπου θα πρέπει να ακούει ηγέτες που δεν είναι μέλη του BJP», είπε ο Σάστρι του CSDS.

Ο Άλι, ένας πολιτικός αναλυτής, σημείωσε επίσης ότι «το BJP απέτυχε να διαβάσει τη βάση» και οι ναι γύρω από τον Μόντι θα μπορούσαν να τυφλώσουν το κόμμα του. «Είναι σαν να είπε μόνο ιστορίες που ήθελε να ακούσει ο βασιλιάς», είπε. «Είναι πολύ σημαντικό για το BJP να έχει ανταλλαγή απόψεων και αποκέντρωση».

Την τελευταία δεκαετία, υπό την πλειοψηφική κυβέρνηση του BJP υπό τον Μόντι, η Ινδία διολίσθησε σε πολλούς δείκτες δημοκρατίας εν μέσω ισχυρισμών για διαφωνία, πολιτικής αντιπολίτευσης και καταστολής των μέσων ενημέρωσης. Ο Μόντι δεν έχει δώσει συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός την τελευταία δεκαετία.

Ο βιογράφος Mukhopadhyay είπε ότι με τα κόμματα του συνασπισμού να χαλιναγωγούν το BJP, «η ινδική κοινωνία των πολιτών και οι επικριτές της κυβέρνησης θα έχουν ασφυξία».

Για πολλούς Ινδούς μουσουλμάνους, το αποτέλεσμα σημαίνει επίσης ανακούφιση.

Ο 33χρονος Akbar Khan, συλλέκτης απορριμμάτων, δήλωσε χαρούμενος με τα αποτελέσματα στην παραγκούπολη του στο βορειοανατολικό Νέο Δελχί. Με όλες τις έδρες στο Δελχί να ηγούνται πλέον από το BJP, ο Khan είπε: «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να πολεμήσει αυτές τις εκλογές. [incumbent] Κυβέρνηση”.

Ο Χαν, ο οποίος εργάζεται με κοινότητες συλλογής απορριμμάτων σε πολιτείες όπως το Μπιχάρ και το Τζαρκάντ, είπε ότι «οικονομικά καθυστερημένες κάστες και τάξεις έχουν αναστατωθεί πολύ από τον Μόντι και η διχαστική πολιτική του δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα στην κουζίνα τους».

Ως μουσουλμάνος, ο Χαν είπε ότι ήταν αναστατωμένος από τα ισλαμοφοβικά σχόλια του Μόντι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για επανεκλογή, όπου ταύτισε την κοινότητα με «εισβολείς» και τους περιέγραψε ως «έχοντας πάρα πολλά παιδιά».

Είπε ότι οι Ινδοί πρέπει να ψηφίσουν ενάντια σε αυτό το μίσος για τον Μόντι και το BJP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *