Το Boeing Starliner διαλύθηκε λίγα λεπτά πριν την απογείωση

Η πρώτη προσπάθεια της Boeing να πετάξει το διαστημικό λεωφορείο Starliner με αστροναύτες ακυρώθηκε το Σάββατο λιγότερο από τέσσερα λεπτά πριν από την απογείωση. Η καθυστέρηση προκλήθηκε από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογιστή που παίρνει ουρές πτήσεων στα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης.

Η NASA είπε το απόγευμα του Σαββάτου ότι θα ωθήσει την εκτόξευση για την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη το νωρίτερο, για να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση του προβλήματος με το σύστημα. Νωρίτερα είχε πει ότι θα προσπαθήσει να ξεκινήσει την Κυριακή.

Λίγο μετά την εγκατάλειψη της αποστολής το Σάββατο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ULA, Τόρι Μπρούνο, είπε ότι ένα από τα τρία συστήματα υπολογιστών που ενορχηστρώνουν την ακολουθία εκτόξευσης στα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης – απελευθερώνοντας τους σφιγκτήρες που κρατούν τον πύραυλο κάτω, για παράδειγμα – αργούσε να έρθει Σε σύνδεση. Ως αποτέλεσμα, το αυτοματοποιημένο σύστημα τερμάτισε την αντίστροφη μέτρηση. Η ULA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Boeing και της Lockheed Martin.

Η Boeing είναι πρόθυμη να ξεκινήσει την αποστολή από το έδαφος. Θα στείλει τους αστροναύτες της NASA Sunitha Williams και Butch Willmore στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περίπου μια εβδομάδα για να δοκιμάσουν πώς τα πάει το διαστημικό σκάφος με τους ανθρώπους.

«Ξέρω ότι είναι λίγο απογοητευτικό», είπε ο Steve Stich, επικεφαλής του προγράμματος Commercial Group της NASA, σχετικά με την καθυστέρηση. «Ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι, ο Μπουτς και ο Σούνι ήταν ενθουσιασμένοι που πέταξαν. Είναι ένα είδος διαστημικής πτήσης … κάθε φορά που πηγαίνετε στο pad για μια πτήση με πλήρωμα, ή πραγματικά οποιαδήποτε πτήση, έχετε την ευκαιρία να κάνετε τρίψιμο.

READ  Το "Some Like It Hot" προηγείται στις υποψηφιότητες για το 2023 Tony με 13 υποψηφιότητες

Και πρόσθεσε, «Σήμερα μπορείτε να δείτε πόσο κοντά είμαστε. Έχουμε έτοιμη αυτή τη δυνατότητα. Ήμασταν τρία λεπτά και 50 δευτερόλεπτα μακριά και ένα λεωφορείο Starliner ήταν έτοιμο.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το διαστημικό σκάφος δεν έχει πετάξει ποτέ με ανθρώπους, οι ομάδες της NASA και της Boeing έχουν επανειλημμένα πει ότι πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή και να μην επιχειρήσουν να πετάξουν την αποστολή μέχρι να πιστέψουν ότι μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Η δοκιμή πτήσης είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου με το πλήρωμα επί του σκάφους. Αλλά η πτήση καθυστέρησε όταν μια βαλβίδα δυσλειτουργούσε στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου. Η βαλβίδα έχει αντικατασταθεί από τότε και λειτουργούσε καλά το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η εκτόξευση ήταν μέρος του «Προγράμματος Εμπορικού Πληρώματος» της NASA, το οποίο ανέθεσε τη μεταφορά στον διαστημικό σταθμό σε Boeing και SpaceX.

Η SpaceX κυριαρχεί στην εμπορική παραγωγή πυραύλων και διαστημικών σκαφών. Πρώτα πέταξε αστροναύτες και ολοκλήρωσε την πρώτη του δοκιμαστική αποστολή με πλήρωμα τον Μάιο του 2020. Αυτή η πτήση ήταν ένα σημαντικό πραξικόπημα για τη NASA, καθώς οδήγησε στην αποστολή του πληρώματός της στο διάστημα. Το 2011, το διαστημικό λεωφορείο αποσύρθηκε, αναγκάζοντας τη NASA να βασιστεί στη Ρωσία για να πετάξει ανθρώπους στον σταθμό μέχρι να αρχίσει να πετάει το SpaceX.

Το Starliner της Boeing αντιμετώπισε αποτυχίες και καθυστερήσεις. Όπως αναμενόταν, δύο δοκιμαστικές πτήσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν χωρίς πλήρωμα. Πρώτον, στα τέλη του 2019, ο εσωτερικός υπολογιστής του πυραύλου έκλεισε για 11 ώρες, εμποδίζοντας το διαστημόπλοιο να φτάσει στο σταθμό. Η επόμενη προσπάθεια, το 2022, έφτασε στον διαστημικό σταθμό. Ωστόσο, η εταιρεία ανακάλυψε αργότερα ότι η ταινία που χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των ηλεκτρικών καλωδίων στην κάψουλα ήταν εύφλεκτη και ότι τα αλεξίπτωτά της έπρεπε να αναβαθμιστούν.

READ  Carlos Algaraz Vs. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό των ανδρών

Ενόψει της πτήσης του Σαββάτου, οι αξιωματούχοι της Boeing και της NASA εξέφρασαν αισιοδοξία, λέγοντας ότι είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της αποστολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *