Ένα μείγμα RNA και βιταμίνης Β3 έχει βρεθεί σε δείγματα από αστεροειδείς κοντά στη Γη

Εγγραφείτε στο επιστημονικό ενημερωτικό δελτίο του CNN στο Wonder Theory. Εξερευνήστε το σύμπαν με νέα για συναρπαστικές ανακαλύψεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και πολλά άλλα.



CNN

Οργανικά μόρια έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα που συλλέχθηκαν από την αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας από τον κοντά στη Γη αστεροειδή Ryugu.

«Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα που συλλέχθηκαν από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στον αστεροειδή, βρήκαν ουρακίλη, ένα από τα δομικά στοιχεία του RNA, και βιταμίνη Β3 ή νιασίνη (ένας σημαντικός συμπαράγοντας για το μεταβολισμό στα ζωντανά όντα).

Η ουρακίλη είναι μια νουκλεοβάση ή ένωση που περιέχει άζωτο. Είναι μία από τις πέντε νουκλεοβάσεις στο DNA και το RNA, τις πρωτεΐνες και τα μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες και οδηγίες σημαντικές για τα ζωντανά κύτταρα.

Μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Φυσική επικοινωνία.

Ο Ryugu είναι ένας πλούσιος σε άνθρακα, αστεροειδής σε σχήμα διαμαντιού, με διάμετρο περίπου 3.000 πόδια (1 χιλιόμετρο). Το Hayabusa2 είναι η πρώτη αποστολή που επιστρέφει δείγμα υπόγειου από αστεροειδή στη Γη.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης συνέλεξε ένα δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς τον Φεβρουάριο του 2019 και στη συνέχεια έριξε μια χάλκινη «σφαίρα» στον αστεροειδή για να δημιουργήσει έναν κρατήρα πρόσκρουσης πλάτους 33 ποδιών (10 μέτρων). Ένα δείγμα συλλέχθηκε από αυτό το λάκκο τον Ιούλιο του 2019. Αργότερα, το Hayabusa2 πέταξε πίσω στη Γη και προσγειώθηκε το δείγμα στην Αυστραλία τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε προηγούμενες αναλύσεις, οι ερευνητές βρήκαν αμινοξέα και άλλα μόρια σε δείγματα από το Ryukyu, ενώ ουρακίλη και νιασίνη βρέθηκαν σε μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη.

READ  Το σώμα του αγνοούμενου άνδρα ανασύρθηκε από την κατάρρευση διαμερίσματος στην Αϊόβα. Άλλοι δύο αγνοούνται

«Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως βρει νουκλεοβάσεις και βιταμίνες σε ορισμένους πλούσιους σε άνθρακα μετεωρίτες, αλλά υπήρχε πάντα το ζήτημα της μόλυνσης από την έκθεση στο περιβάλλον της Γης», δήλωσε ο Yasuhiro Oba, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hokkaido στην Ιαπωνία, σε δήλωση. «Επειδή το διαστημόπλοιο Hayabusa2 συνέλεξε δύο δείγματα απευθείας από τον αστεροειδή Ryugu και τα παρέδωσε στη Γη σε σφραγισμένες κάψουλες, θα μπορούσε να αποκλειστεί η μόλυνση».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα μόρια όταν μούλιασαν τα σωματίδια που συλλέχθηκαν από το Ryuku σε ζεστό νερό και ανέλυσαν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους παρακολούθησης, όπως υγρή χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας.

Αργότερα, η ομάδα εντόπισε υπογραφές ουρακίλης, νιασίνης και άλλων οργανικών ενώσεων που περιέχουν άζωτο.

«Βρέθηκαν και άλλα βιολογικά μόρια στο δείγμα, συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, αμινών και καρβοξυλικών οξέων που βρέθηκαν σε πρωτεΐνες και μεταβολίτες, αντίστοιχα», είπε ο Oba.

Συνολικά, τα μέχρι τώρα ευρήματα από τα δείγματα του Ryugu προσθέτουν στην απόδειξη ότι τα δομικά στοιχεία της ζωής προέρχονται από το διάστημα και παραδόθηκαν στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από μετεωρίτες.

Τα μόρια μπορεί να έχουν σχηματιστεί για πρώτη φορά μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων στον διαστημικό πάγο πριν από την ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος, είπε ο Oba.

Η συγκέντρωση των μορίων στα δύο δείγματα είναι διαφορετική, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έκθεση στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος. Ο Ryugu μπορεί να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ουράνιου σώματος, όπως ένας κομήτης, που έσπασε σε κομμάτια από συγκρούσεις με άλλα διαστημικά αντικείμενα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βιολογικά σημαντικά μόρια όπως αμινοξέα και νουκλεοβάσεις σε μετεωρίτες/μετεωρίτες έχουν παραδοθεί στη Γη», είπε ο Oba. «Συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη των πρεβιοτικών στην πρώιμη Γη».

READ  Το NC State κέρδισε το UNC για να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο ACC Tournament από το 1987

Καθώς οι διαστημικοί βράχοι συγκρούστηκαν με άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί να έφεραν παρόμοια μπλοκ ζωής.

«Δεν μπορώ να πω ότι η παρουσία τέτοιων ουσιών οδηγεί άμεσα στην προέλευση/ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αλλά τουλάχιστον τα συστατικά τους όπως τα αμινοξέα και οι νουκλεοβάσεις είναι πιθανώς παντού στο διάστημα», είπε ο Oba.

Τώρα, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πόσο κοινά είναι αυτά τα μόρια στους αστεροειδείς. Ευτυχώς, ένα δείγμα άλλου αστεροειδούς που ονομάζεται Bennu θα παραδοθεί στη Γη τον Σεπτέμβριο από το διαστημόπλοιο Origin, Spectral Description, Resource Identification, Conservation-Regolith Explorer ή OSIRIS-REx της NASA.

«Η ανακάλυψη της ουρακίλης σε δείγματα από το Ryukyu δίνει δύναμη στις τρέχουσες θεωρίες σχετικά με την προέλευση των νουκλεοβάσεων στην πρώιμη Γη», είπε ο Oba. «Η αποστολή OSIRIS-REx της NASA θα επιστρέψει δείγματα από τον αστεροειδή Bennu φέτος και μια συγκριτική μελέτη της σύνθεσης αυτών των αστεροειδών θα παράσχει πρόσθετα δεδομένα για την ανάπτυξη αυτών των θεωριών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *