ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η έκθεση της συνόδου κορυφής της G7 στοχεύει τον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 12 Μαΐου (Reuters) – Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) πρόκειται να συζητήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση «οικονομικού εξαναγκασμού» από την Κίνα στο εξωτερικό ως μέρος μιας μεγάλης κοινής δήλωσης που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Καλά γνώστης των συζητήσεων.

Η δήλωση, μέρος μιας συνολικής δήλωσης που θα δημοσιοποιηθεί από τους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής στις 19-21 Μαΐου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναμένεται να συνοδεύεται από ένα λεπτομερές γραπτό σχέδιο για το πώς θα συνεργαστούν οι επτά προηγμένες οικονομίες. Οικονομικός καταναγκασμός» από οποιαδήποτε χώρα.

Η βασική έκθεση της G7 πρόκειται να περιλαμβάνει «ένα τμήμα ειδικά για την Κίνα» με μια λίστα ανησυχιών που θα καλύπτει «οικονομικό καταναγκασμό και άλλες συμπεριφορές». [People’s Republic of China]», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή.

Μια ξεχωριστή «έκθεση για την οικονομική ασφάλεια θα μιλήσει περισσότερο για τα εργαλεία» που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταναγκαστικών προσπαθειών από οποιεσδήποτε υπεύθυνες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και του συντονισμού, είπε το άτομο. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αναμένεται να είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες δηλώσεις της G7.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την Κίνα το επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής, προσπαθώντας να διατηρήσει μια τεταμένη και ανταγωνιστική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν, από την κλιμάκωση σε ανοιχτή σύγκρουση.

Η G7, η οποία περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο και μια βασική αγορά για πολλές από τις εταιρείες των επτά εθνών.

READ  Ο Scoot Henderson των Trail Blazers, ο Amen Thompson των Rockets εκτός με τραυματισμούς στον αγώνα του Summer League

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα ζήτησε μια έκθεση των υπουργών Εξωτερικών της G7 που έθιγε παρόμοια θέματα «αλαζονείας, προκατάληψης κατά της Κίνας» και καταγγελιών προς τη φετινή χώρα υποδοχής της G7, την Ιαπωνία.

Επί του προκατόχου του Μπάιντεν, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δηλώσεις της G7 συχνά αναφέρονταν μόνο επιφανειακά σε ζητήματα που αφορούσαν την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πιέσει για πιο άμεσες αναφορές.

Η κοινή δήλωση που εκδίδεται κάθε χρόνο από όλους τους ηγέτες της G7 έχει σκοπό να σηματοδοτήσει ότι οι ισχυρές χώρες ευθυγραμμίζονται σε μια σειρά πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων.

Τα μέλη της G7 θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούν περαιτέρω με την Κίνα σε τομείς όπως το κλίμα.

«Δεν είμαστε υπέρ της αποσύνδεσης των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, είμαστε για την απομάκρυνση του κινδύνου, είμαστε για τη διαφοροποίηση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή η αρχή είναι πολύ ενωτική».

Οι διαπραγματεύσεις για την ακριβή γλώσσα των κοινών δηλώσεων των ηγετών υπόκεινται σε διπλωματία και τελειοποίηση προτού δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Η Κίνα δοκιμάζει τη Συμμαχία G7

Η συνάντηση της G7 θα είναι μια δοκιμή για το πόσο μακριά τα μέλη, όλες οι πλούσιες δημοκρατίες, μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι όροι της Κίνας αποτελούν βασικό ζήτημα στις συνεχιζόμενες συνομιλίες των ηγετών των οικονομικών της G7 στη Niigata της Ιαπωνίας, όπου έχουν επικεντρωθεί στη μείωση της «υπερβολικής εξάρτησης» των αλυσίδων εφοδιασμού των χωρών τους από την κινεζική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω συνεργασιών .

READ  Εκλογές στην Ταϊλάνδη: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προηγούνται καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

«Οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν κάτι σκληρό στα χαρτιά όσον αφορά τη συμφωνία και άλλες χώρες ενδιαφέρονται, αλλά δεν ενδιαφέρονται να βάλουν τις λεπτομέρειες σε χαρτί σχετικά με αυτά τα διάφορα εργαλεία και μέσα της οικονομικής πολιτείας», δήλωσε ο ανώτερος Josh Lipsky. Διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της G7 είναι επιφυλακτικά σχετικά με την υπογραφή περιορισμών στις εξερχόμενες επενδύσεις στην Κίνα.

Οι πολιτικές καταρτίζονται για να βοηθήσουν στην άρνηση της στρατιωτικής πρόσβασης της Κίνας σε εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει τεχνολογική υπεροχή και πολλοί στην κυβέρνηση Μπάιντεν τις βλέπουν ως συμπληρωματικές προς τους ελέγχους εξαγωγών που περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένους ημιαγωγούς που έχουν τον ίδιο στόχο.

«Φυσικά, κάθε μέλος της G7 θα χαράξει το δικό του μονοπάτι στην Κίνα σε κάποιο βαθμό, αλλά υπάρχουν επίσης κάποιου είδους αρχές που ενώνουν την G7 σε μια κοινή προσέγγιση για την Κίνα», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία ταξιδεύει στη σύνοδο των οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα είχε σαφώς χρησιμοποιήσει οικονομικό εξαναγκασμό με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

Η έλλειψη προόδου για την επίλυση του αδιεξόδου του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ κρέμονταν από τη συνάντηση. Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή μεταξύ του Μπάιντεν και των κορυφαίων βουλευτών αναβλήθηκε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι του Μπάιντεν αναζητούν συμβιβασμό για να αποφύγουν μια καταστροφική χρεοκοπία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι ο πρόεδρος θα παραστεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής όπως είχε προγραμματιστεί, ακολουθούμενα από ταξίδια στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστραλία με στόχο τη βελτίωση της προσέγγισης της Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που κυριαρχείται από την Κίνα.

READ  Εκρήξεις συγκλονίζουν το Κίεβο μετά το ρωσικό χτύπημα: ζωντανές ενημερώσεις

Αναφορά από τον Trevor Hunnicutt. Επιμέλεια: Heather Timmons

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *