Αυξάνονται οι απολογισμοί του ελληνικού τρένου καθώς οι διασώστες περνούν μέσα από απανθρακωμένα συντρίμμια

  • Τουλάχιστον 46 νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα
  • Οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων αποχώρησαν από τη δουλειά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρότυπα ασφαλείας

ΛΑΡΙΣΑ, Ελλάδα, 2 Μαρτίου (Reuters) – Τα σωστικά συνεργεία πέρασαν μέσα από απανθρακωμένα και λυγισμένα βαγόνια τρένου την Πέμπτη στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που σκότωσε τουλάχιστον 46 ανθρώπους και προκάλεσε εθνική οργή και οργή.

Επιβατική αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες συγκρούστηκε αργά την Τρίτη με φορτηγό κοντά στη Λάρισα. Οι άμαξες πετάχτηκαν από τις γραμμές, δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς και πολλές άλλες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, πρέπει να σώσουμε πτώματα αντί να σώσουμε ζωές», δήλωσε στο Reuters ο διασώστης Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, 40 ετών, στο σημείο της συντριβής, περίπου 210 χλμ. βόρεια της Αθήνας.

«Οι θερμοκρασίες από 1.200 βαθμούς και πάνω στις άμαξες δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να επιβιώσει».

Σε κοντινή απόσταση, δύο αδέρφια έκλαιγαν, λέγοντας ότι είχαν έρθει στο σημείο της συντριβής ελπίζοντας να μάθουν νέα για τον 60χρονο πατέρα τους, το σώμα του οποίου το νοσοκομείο δεν μπορούσε να πει ότι είχε ανακτηθεί.

Τελευταίες ενημερώσεις

Δείτε άλλες 2 ιστορίες

Πολλοί επιβάτες χρειάστηκε να κλωτσήσουν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Συγγενείς χρειάστηκε να δώσουν δείγματα DNA σε νοσοκομείο της Λάρισας για να ταυτοποιήσουν ορισμένα από τα θύματα, όπου η δυσπιστία μετατράπηκε σε οργή για κάποιους.

«Κάποιο κάθαρμα πρέπει να το πληρώσει αυτό», φώναξε ένας συγγενής

Πολλοί από τους νεκρούς ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από πολύωρες διακοπές, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Αρκετοί τραυματίστηκαν.

READ  Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

Το δυστύχημα προκάλεσε θλίψη και οργή σε όλη την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στα γραφεία της εταιρείας τρένων στην Αθήνα προτού η αστυνομία πυροβολήσει δακρυγόνα. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη, σταμάτησαν τα τρένα σε μια μονοήμερη απεργία ενάντια στα αιτήματα των συνδικάτων. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη επανειλημμένα αιτήματα για βελτίωση των προτύπων ασφαλείας.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίδης δήλωσε ότι του ανατέθηκε η διερεύνηση των αιτιών πίσω από το δυστύχημα και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μετά την παραίτηση του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή την Τετάρτη.

Ερευνα

Ο σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς οι αρχές διερεύνησαν τις συνθήκες επιβατικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκρούστηκε με άλλη αμαξοστοιχία που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια που κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή.

Αναμενόταν να οδηγηθεί ενώπιον τοπικού δικαστή την Πέμπτη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα το σημείο της συντριβής, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ανθρώπινο λάθος.

Ο Νίκος Τσουρίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγού, είπε ότι το ανθρώπινο λάθος δεν εξηγεί πλήρως αυτό που συνέβη.

«Ο σταθμάρχης έκανε ένα λάθος και το παραδέχεται, αλλά φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας για να υποχωρήσει», είπε.

Η Ελλάδα πούλησε τον σιδηροδρομικό φορέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane το 2017 στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος διάσωσης.

READ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η έκθεση της συνόδου κορυφής της G7 στοχεύει τον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας

Η ιταλική επιχείρηση είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων και ο ελεγχόμενος από το ελληνικό κράτος ΟΣΕ για τις υποδομές.

Αναφορά Λευτέρης Παπατίμας, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Ρενέ Μαλτέζου, Καρολίνα Τάγκαρη, Μικέλε Κάμπας; Της Ρενέ Μαλτέζου. Μοντάζ από τους John Stonestreet και Frank Jack Daniel

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *