Διάλογος Shangri-La: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin προειδοποιεί για «καταστροφική» σύγκρουση στην Ταϊβάν

Vincent Thien/AP

Στις 2 Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζ. Ο Όστιν φτάνει.


Σιγκαπούρη
CNN

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος στην Ταϊβάν θα ήταν «καταστροφικός» και θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία «με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε».

“Η σύγκρουση δεν είναι επικείμενη ή αναπόφευκτη. Η αποτροπή είναι ισχυρή σήμερα – δουλειά μας είναι να τη διατηρήσουμε έτσι”, είπε ο Όστιν το Σάββατο στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια του Διαλόγου Shangri-La, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

“Όλος ο κόσμος έχει μερίδιο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Η ασφάλεια των εμπορικών ναυτιλιακών λωρίδων και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού εξαρτώνται από αυτό. Ελευθερία ναυσιπλοΐας σε όλο τον κόσμο. Μην κάνετε λάθος: Οι συγκρούσεις στα στενά της Ταϊβάν θα ήταν καταστροφικές .

Σε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων μετά την ομιλία του, ο Όστιν πρόσθεσε: «Οι συγκρούσεις στα στενά της Ταϊβάν θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος του, αν και δεν την ελέγχει, και οι συχνές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά και γύρω από το νησί έχουν εγείρει ανησυχίες για το πόσο μακριά θα φτάσει αυτός ο ισχυρισμός. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν απέκλεισε τη χρήση βίας.

Λίγο μετά την ομιλία του Ώστιν το Σάββατο, ο υποστράτηγος του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Τζινγκ Τζιανφένγκ, είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV της Κίνας ότι τα σχόλια του αρχηγού Άμυνας των ΗΠΑ για την Ταϊβάν ήταν «απόλυτα ψευδή».

READ  Η Yellen προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου και προτρέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

Ο Τζινγκ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να «εδραιώσει την ηγεμονία και να υποκινήσει τη σύγκρουση» και είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά διέπλευσαν τα στενά της Ταϊβάν, ενώ οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη στη Σιγκαπούρη.

Η διέλευση του USS Chung-hoon και της φρεγάτας HIMCS Montreal ήταν ρουτίνα και “η ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας ισχύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού υπολοχαγός Christina Whiteman σε δήλωση.

«Αυτή η συνεργασία αντικατοπτρίζει τον πυρήνα της προσέγγισής μας σε μια ασφαλή και ευημερούσα περιοχή όπου αεροσκάφη και πλοία όλων των εθνών μπορούν να πετούν, να πλεύσουν και να λειτουργούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα σχόλια του Όστιν νωρίτερα ήρθαν σε μια τεταμένη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Κίνα να απορρίπτει πρόσφατα την πρόταση του Όστιν να συναντηθούν σε μια σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενη τις αμερικανικές κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και εταιρείες.

Ο Όστιν αναφέρθηκε στην έλλειψη επικοινωνίας στην ομιλία του το Σάββατο, λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθύτατα» που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί πιο ενεργά στους καλύτερους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων».

«Για τους υπεύθυνους ηγέτες, οποιαδήποτε στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουν. Κάθε φορά είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να μιλήσετε», είπε ο Όστιν. «Η συνομιλία δεν είναι ανταμοιβή, είναι ανάγκη».

READ  Η Eagles QB Jalen Hurts συμφωνεί σε συμβόλαιο 255 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Όστιν σημείωσε ότι αυτός και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού χαιρέτισαν ο ένας τον άλλο με χαμόγελα σε ένα δείπνο την Παρασκευή το βράδυ, αλλά κάλεσε το Πεκίνο να κάνει περισσότερα.

«Μια ζεστή χειραψία κατά το δείπνο δεν υποκαθιστά τη σοβαρή δέσμευση», είπε.

Σε όλη την ομιλία του, ο Όστιν απαρίθμησε τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με συμμάχους στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτές οι συνεργασίες φέρνουν την περιοχή πιο κοντά και την κάνουν «πιο σταθερή και ανθεκτική».

Ο Όστιν επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους μας καθώς διεκδικούν τα δικαιώματά τους» και να διατηρήσουν «την ενεργό, υπεύθυνη παρουσία μας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό».

Επικρίνοντας την Κίνα για τους «επικίνδυνους αριθμούς της Επικίνδυνες διακοπές των ΗΠΑ και των συμμαχικών αεροσκαφών στον διεθνή εναέριο χώρο», είπε ο Όστιν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τους συμμάχους και τους εταίρους ενάντια στον «καταναγκασμό και τον εκφοβισμό».

«Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση ή σύγκρουση», είπε ο Όστιν. «Αλλά δεν θα ανεχτούμε τον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό».

Ο Όστιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποτρέπεις τυχόν λανθασμένες αποφάσεις είναι να έχεις έναν αξιόπιστο στρατό», είπε απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας: «Η Αμερική θα είναι έτοιμη για οτιδήποτε συμβεί».

Ο Drew Thompson, ανώτερος ερευνητής στο Lee Kuan Yew School of Public Policy του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, είπε ότι το Austin έχει διατυπώσει ένα «θετικό και περιεκτικό» όραμα για την περιοχή, ένα όραμα που ωφέλησε το Πεκίνο για δεκαετίες. .

READ  Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά μολύνει και πάλι τον αέρα των ΗΠΑ

Η επόμενη κίνηση θα είναι του Πεκίνου. Ο υπουργός Άμυνας Λι ομιλεί στο φόρουμ Shangri-La το πρωί της Κυριακής.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα απαντήσει ο στρατηγός Λι αύριο», είπε ο Thompson.

«Με πολλούς τρόπους η πόρτα είναι ανοιχτή για την Κίνα να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της περιοχής για να συμβάλει στη σταθερότητα», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *