Εκλογές στην Ελλάδα: Η κεντροδεξιά κερδίζει προβάδισμα αλλά όχι πλειοψηφία, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

λεζάντα εικόνας,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σύντομα

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, αλλά υπολείπεται της πλειοψηφίας για την οριστική νίκη, σύμφωνα με ένα σύνθετο exit poll.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 37,5-41,5% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός Σύριζα του πρωτοπόρου Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πολύ πίσω στο 23,5-27,5%.

Εάν κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις κάλπες σε δεύτερο γύρο στις αρχές Ιουλίου.

Με ζητωκραυγές υποδέχτηκε το κοινό exit poll από έξι εκλογικές οργανώσεις στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αναξιόπιστο καθώς πολλοί ψηφοφόροι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιο κόμμα υποστήριζαν.

Ένας από τους μεγάλους νικητές στις εκλογές ήταν ο σοσιαλιστής αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ Μπασόκ, ο οποίος προβλεπόταν να συγκεντρώσει 11,5-12,5% των ψήφων.

Αυτό θα καθιστούσε το κόμμα έναν πιθανό βασιλιά στις συνομιλίες συνασπισμού τόσο με την κεντροδεξιά όσο και με τον Σύριζα τις επόμενες ημέρες.

Η κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μπορεί να καυχηθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας ήταν κοντά στο 6% πέρυσι.

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία στιγματίστηκε από μια τραγωδία με τρένο τον Φεβρουάριο που σκότωσε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 40% των ψήφων θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της Ελλάδας.

Τώρα χρειάζεται περισσότερο από 45% επειδή το νικητήριο κόμμα δεν παίρνει μπόνους 50 έδρες στον πρώτο γύρο, είναι πιο πιθανό για τον δεύτερο γύρο.

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να δυσκολευτεί να υπηρετήσει στην κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών πέρυσι.

Ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι ήταν ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που έγιναν στόχος παράνομων spyware.

Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του γαμπρού του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού και επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *