Εκλογές στην Ταϊλάνδη: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προηγούνται καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

  • Τους Thomas Mackintosh & Jonathan Head
  • BBC News, Λονδίνο και Μπανγκόκ

λεζάντα εικόνας,

Η ηγέτης του Move Forward, Pita Limjaronrat, κήρυξε ένα απλό αλλά ισχυρό μήνυμα: «Η Ταϊλάνδη πρέπει να αλλάξει».

Οι ψηφοφόροι της Ταϊλάνδης απέρριψαν μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον στρατό καθώς τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται έτοιμα να διαπραγματευτούν έναν συνασπισμό.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τα κόμματα Move Forward και Pyu Thai μπροστά από τον πρωθυπουργό Prayuth San-Ocha.

Οι εκλογές περιγράφονται ως σημείο καμπής για την Ταϊλάνδη, η οποία γνώρισε στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Prayuth είχε ηγηθεί ενός πραξικοπήματος το 2014 και επεδίωξε να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Αντιμετώπισε όμως έντονες εκλογικές προκλήσεις από δύο αντιστρατιωτικά κόμματα, το Move Forward και το Pew Thai.

Η Move Forward διευθύνεται από το πρώην στέλεχος τεχνολογίας Pita Limjaronrat, ενώ υποψήφια του Pew Thai είναι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Thaksin Shinawatra, Padongdern Shinawatra.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, μια καταμέτρηση του Reuters με βάση τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής έδειξε ότι το Forward Move θα κέρδιζε τις περισσότερες έδρες, ακολουθούμενο από τον Pheu Thai στη δεύτερη θέση.

Ο κ. Μπίντα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της βραδιάς ως «συναρπαστικά» και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στα φιλοστρατιωτικά κόμματα όταν σχηματίσει κυβέρνηση.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα θα έχει συνομιλίες με τον Μπεού Τάι και ότι μια συμφωνία συμμαχίας ήταν “σίγουρα στα χαρτιά”.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, αλλά περιμένουμε επίσημη απόφαση», πρόσθεσε.

Όμως, παρά την επιτυχία τους, προχωρήστε μπροστά και το Pew Thai εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μάχη για την εξουσία.

Ένας νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί από κοινού από 500 εκλεγμένους βουλευτές και 250 μέλη της Γερουσίας -που διορίζονται από τη χούντα του Πράγιουθ- στοιβάζοντας το κατάστρωμα υπέρ του στρατού.

Οι γερουσιαστές ψήφιζαν πάντα υπέρ της σημερινής, στρατιωτικής κυβέρνησης, όχι της αντιπολίτευσης.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Η Padongtern Shinawatra, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Thaksin Shinawatra, μίλησε σε δημοσιογράφους στο τέλος της ημέρας των εκλογών.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε αφού οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 (10:00 GMT) της Κυριακής – εννέα ώρες μετά την έναρξη των εκλογών σε 95.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ταϊλάνδη.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αναμενόταν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τα 500 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου – και περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει.

Η Εκλογική Επιτροπή δεν αναμένεται να επιβεβαιώσει επίσημα τον τελικό απολογισμό για κάθε κόμμα για αρκετές εβδομάδες.

Αλλά σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη στην Ταϊλάνδη, καθώς οι ψηφοφόροι όλων των ηλικιών φαίνονται πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία σε σχετικά μη δοκιμασμένους και ιδεαλιστές νέους πολιτικούς.

λεζάντα εικόνας,

Ο στρατηγός Prayuth San-Ocha, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος το 2014, επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένα φιλοστρατιωτικό κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση και ανακοίνωσε τον κ. Prayuth ως υποψήφιο πρωθυπουργό, κάτι που η αντιπολίτευση είπε ότι ήταν άδικο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *